Svenska Kanotförbundet ändrade uttagningsregler till junior-EM i efterhand – petade en dam

I kanotslalom har det varit en stark tradition att landslagsuttagningar strikt baseras på resultat så alla som läser reglerna kan räkna ut vem som tagit en plats. De senaste åren har SKF vid upprepade tillfällen frångått detta.

Nu har uttagningsreglerna återigen ändrats i efterhand så en kvalificerad aktiv petats. Denna gång en duktig 16-årig tjej med bättre förutsättningar att placera sig på EM än uttagna äldre killar.

Regeln som är införd i efterhand är en ny åldersgräns. Enligt Kent-Åke Lundberg (ordf) har kanotslalomkommittén på ett tidigt stadium beslutat att inte ta ut ungdomar till juniorklass. Något sådant beslut finns dock inte presenterat. Tvärtom. Enligt de landslagsuttagningsregler Kent-Åke själv skrivit och publicerade i december 2020 liksom uppdaterade regler i mars 2021, står det tydligt att lägsta ålder till juniorlandslag är året den aktive fyller 15 år. Internationella Kanotförbundets gräns är också året den aktive fyller 15 år. Flera länder har skickat ungdomar till både senior-VM och OS. Detta är särskilt anmärkningsvärt då den aktive fick en personlig inbjudan till uttagningarna.

Att peta en aktiv genom i efterhand ändrade regler är förkastligt. Falu Kanotklubb, som tjejen tillhör, har därför beslutat att tillsammans stå upp för varandra, för fair play och för allmän anständighet. Därför skickas ingen av Falu Kanotklubbs medlemmar till EM.

Falu Kanotklubb beskriver detta beslut beklagligt men nödvändigt. Att acceptera SKF:s fusk vore oförenligt med idrottens värdegrund och lär ungdomar blunda när aktiva behandlas illa.

Så här skriver Tomas Rundgren i SKF:s elitkommitté i ett mail till den aktive 16-åringen:

Vi har nu tagit ut laget till att åka till Junior EM i Slokan. Tyvärr måste jag meddela att vi inte tog ut dig. Anledningen till att vi inte tagit med dig är din ålder.

Detta mail visar hur SKF bryter mot sina egna uttagningsregler och inte baserar uttagningar på resultat, men det är också beklagligt av ett annat skäl. Slalomklubbar har gång på gång påpekat det olämpliga att SKF:s elitkommitté direktkontaktar minderåriga de inte känner, som är i extremt underläge i en organisation som är ökänd för att stänga av, hota och bestraffa. Riksidrottsförbundet är kontaktat då ungdomar under 18 år är inblandade och då SKF pressar aktiva att bryta mot fair play och mot föreningsstadgar.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.