Arrangera en slalomtävling

kanotslalom 

En kanotslalomtävling är två skilda världar. En för aktiva som är fullt koncentrerade på paddlingen, och en för funktionärer som ser till att allt fungerar.

De aktiva studerar tävlingsbanan från land före start för att räkna ut hur de skall klara portarna. Ibland finns det demonstrationsåkare att titta på och ibland får man träna i banan. Paddlarna startar med en minuts mellanrum enligt en startlista. 25 minuter före sin start börjar paddlaren värma upp i kanoten för att bli beredd. Målet är att ta sig i mål snabbt men utan islag. Det finns olika tekniker att välja på. Det kan löna sig att välja ett säkrare vägval även om det verkar långsammare – det gäller ju att komma i mål också. Efter målgång värmer paddlaren ned och blir av med mjölksyran. Därefter är det dags att sätta på sig varma kläder och få lite mellanmål innan det är dags för nästa åk. Sedan blir det C1, C2, K1 elle lagåk. Mellan åken används tiden till att fundera på hur man kan klara banan bättre, att slappna av och ladda. Kanske någon har filmat åken. Video används flitigt vid både träning och tävling.

kanotslalomFunktionärer

Starten släpper iväg paddlarna i rätt tid, ropar fram paddlare som strax skall starta och kontrollerar nummerlapp och utrustning.

Portdomare sitter vid varje port och noterar islag i domarprotokoll. När det är dags för lagåk brukar man utöka antalet portdomare. Portdomare signalerar också till publik och andra domare med tecken. Mer om regler och portdomarens roll kan du läsa här.

kanotslalomI mål finns tidtagare och sekretariatet. Man räknar ihop tider och islag för varje paddlare. På en stor tävling finns utrustning som omedelbart räknar fram alla resultat, som visas på digitala skärmar.

Bakom kulisserna finns tävlingsledare och domarchef. Lika viktigt är de som tar hand om fika, priser, sorterar nummerlappar före och efter tävling och dessutom välkomnar media-folk och guidar dem rätt.

179133_521462514574777_1438605650_nViktigast med en tävling är ju nämligen inte att vinna utan att delta och ha kul. Och kul har inte bara paddlarna utan också arrangörer, funktionärer, åskådare och tidningsreportrar. Kaffe, smögåsar och att träffas är en viktig del.

 

560162_362441720476858_1765557385_n-3Första slalomtävling – Ett trevligt sätt att ordna slalomtävling i klubben är differensslalom. Den som har minst tidsskillnad mellan sina två åk vinner. Det är roligt, lätt att ordna och passar alla åldrar från små barn till vuxna.

 

 

Videon som ger dig inspiration!

—–

Tips för att ordna en slalombana enkelt & billigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *