Rätten att tävla och arrangera tävlingar vinner mark!

Kampen om att fritt få tävla har framgångsrikt förts i flera idrotter. En stor seger vanns genom Bilsportdomen, där Bilsportförbundet förlorade i Marknadsdomstolen (se https://lagen.nu/dom/md/2012:16).  Inom svensk såväl som internationell idrott pågår flera processer, där resultatet genomgående blivit att traditionella idrottsförbund oftast förlorar när deras hävdade monopol prövas i rätten. Det är bra då det minskar maktkoncentration, minskar korruption och ökar utbudet på idrottsmarknaden.

Simmares rättigheter har hårt motarbetats av internationella simförbundet FINA. Det har gjort att simtävlingar ställts in och simmare gått miste om stora prispengar. Medan FINA endast låter en liten andel av omsättningen från tävlingar gå till aktiva, är den nya Internationella Simligans mål att 50 % ska gå till prispengar.

Nu har FINA kapitulerat – kanske inför hotet att förlora att förlora i en domstolsprocess (vilket de troligen kommer att göra ändå och få betala miljontals dollar i skadestånd ). Läs mer: https://isl.global/a-step-in-the-right-direction-to-free-swimmers-to-compete-more-and-earn-more/

En större valfrihet inom kanotslalom med fler tävlingar, mer prispengar och friare reklam skulle gynna idrotten betydligt. Det betyder fler karriärvägar för aktiva, tränare och funktionärer och större marknad för de som säljer utrustning. Alla som vill utveckla kanotslalom bör tycka detta är önskvärt.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Störtloppstävlingar 2019

Sundbornsloppet 2018

Två fina långlopp med delar i forsande vatten planeras under 2019.

River Race arrangeras av företaget Kajaktiv söndag 9 juni. Sträckan på 13 km erbjuder forsar i klass II-III i vacker natur.

Sundbornsloppet arrangeras av Falu kanotklubb lördag 12 oktober. Sträckan är 6,5 km lång med delar i fors klass II med vackra höstfärger. Kanotloppet passar barn och vuxna oavsett nivå. En fin avslutning på säsongen för såväl snabba störtloppspaddlare som motionärer och nybörjare i havskajaker.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Gott Nytt Spännande år 2019!

2018 var ett intressant år för svensk kanotslalom och 2019 kan bli ännu mer spännande! Falu Vildvattenpark var kanske den största händelsen i svensk kanotidrott och invigdes med en lyckad tävling i oktober. På lång sikt kommer arenan att betyda oerhört mycket för svensk kanotidrott.

Svenska kanotslalomaktiva var ute och tävlade kors och tvärs i Europa. Sedan två år tillbaka finns dock ingen nationell ungdomsverksamhet för kanotslalom i Svenska kanotförbundet (SKF). Förhoppningsvis får Riksidrottsförbundet under 2019 en ansvarsfull organisation som satsar på ungdomar, coacher och utbildning.

Politiskt var det också spännande. Skönt för svensk kanotslalom att Riksidrottsnämnden (RIN) friade de svenska slalomkanotisterna helt från SKF:s påhittade anklagelser. RIN konstaterar att det inte finns någon grund för bestraffning. Naturligtvis blev det en mardrömssäsong med obeskrivligt stor psykisk press. Vi får hoppas att de aktiva får fokusera på idrott under 2019 och att ansvariga för tokerierna försvinner.

2018 hade ett magert tävlingsprogram för kanotslalom i Sverige. 2019 års plan ser ljusare ut. Viktigt för 2019 är tävlingar i lätt och trygg fors, som gör kanotslalom lätt tillgängligt för paddlare i alla åldrar. Alla målgrupper, såväl yngre ungdom och barn liksom äldre vuxna, är viktiga att ta hand om.

Det tävlades ändå i kanotslalom i Sverige under 2018. En av årets sista tävlingar hölls i Lissfors där Frej Bratt dominerade i K1 Herr, endast 16 år. Han tillhör ett gäng ungdomar som redan har nått en bra nivå, och som har alla möjligheter att nå hög internationell nivå. Det förutsätter dock att den bevisligen fungerande klubbverksamheten också ges möjlighet att coacha aktiva vid internationellt tävlande.

Datum är inte spikade, men att utbilda coacher blir en viktig uppgift under kommande åren. Redan under vårvintern 2019 planeras detta. Falu Vildvattenpark ger dessutom nya möjligheter att undervisa kanotslalom på hög nivå i Sverige.

Internationellt

Internationellt gick det enligt nedan för svenska slalomtävlande. Världsrankningen* 2018 visar följande ranking för svenska slalompaddlare.

*Världsrankingsystemet gör att motståndets kvalitet på en tävlingen styr poäng. Ju fler topprankade en aktiv slår, desto bättre. Exempelvis gav 3:e-platsen i Liptovsky i maj för Isak Ö 11,13 poäng. Ett snitt på detta motsvarar 16:e på världsrankingen. 3:e-platsen för Erik H på U-23-VM var en riktigt bra placering! Den gav, på grund av kvaliteten på tävlingen, 18,99 poäng. Ett sådant snitt motsvarar 44:e på världsrankingen. Världsranking hjälper oss att förstå skillnad mellan prestation och placering. Placering säger naturligtvis inte något om prestation mätt i världsrankingpoäng.

Av de fyra bästa världsrankingresultaten i K1 Herr står Isak Öhrström för de tre bästa, där hans pallplats i Liptovsky Mikulas under våren var årets bästa svenska världsrankresultat. Erik Holmers 3:e plats på U23-VM är det fjärde bästa.

K1 Herr

 • 30: Isak Öhrström
 • 56: Erik Holmer
 • 101: Fredrik Wahlén
 • 129: Max Karlsson
 • 267: Vidar Lindberg

K1 Dam

 • 82: Monika Mitasikova
 • 163: Amanda Fagerlund (tävlade inte 2018 på världsranktävlingar)
 • 340: Moa Göransson

Totala Världscupen

K1 Herr

 • 33: Isak Öhrström
 • 50: Erik Holmer
 • 81: Fredrik Wahlén
 • 88: Max Karlsson

K1 Dam

 • 55: Monika Mitasikova

Referens: www.canoeicf.com/icf-canoe-slalom-world-ranking

Läs mer om SKF:s påhittade anmälningar och RIN:s beslut

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Gott Nytt Spännande år 2019!

Renovering i Sundborns kanotklubb

Sundborns kanotklubb startades juni 2018 och ordnade paddling för barn/ungdomar mitt i Sundborn. Respons var riktigt positiv från många och viljan att utveckla verksamheten bara växte.

I samarbete med Dalarnas idrottsförbund kommer klubbhuset att renoveras nästa år, så att medlemmarna trivs och vill paddla mer. Ansökan är nu godkänd. En fin Julklapp för Sundborn och de unga invånarna!

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Renovering i Sundborns kanotklubb

Nyheter från Faluns Slalomkanotister

Föreningen Faluns Slalomkanotister tog en paus under 2018 bland annat på grund av brist på vatten vid Jungfrurondellen och inloppet i Hyttområdet där klubben hade sin slalombana. Det blev funderingar på hur barn/ungdomsverksamheten i kanotslalom skulle kunna leva vidare i Falu centrum. Föreningen informerar om samarbetet med Falu vildvattenpark. Föreningen kommer att kunna förvara sitt kanotmaterial i parken och organisera liknande barn/ungdomsverksamhet som startades för några år sedan.

Håll utsikt på deras Facebook-sida

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Nyheter från Faluns Slalomkanotister

Uppdaterad aktivitetskalender 2019

I samband med kanotslalomkonferensen har 2019 års tävlingsprogram planerats. Här är en uppdaterad kalender baserad på föreningarnas planer. Finns fel eller mer att tillägga, maila info@kanotslalom.se

 Kanotslalom_aktivitetskalender2019_01_10  (uppdaterad 2019-01-10)

Publicerat i Nyheter | 2 kommentarer