Planer för bättre slalomarena i Nyköping

Första hindret kan snart plockas bort i Nyköpingsån för att både forspaddlare och fiskar lättare ska kunna ta sig fram. För en halv miljon kronor ska Nyköpings kommun göra en plan för att restaurera forsen vid ”Perioden”.

Kanotslalomförbundet arbetar för att sprida kunskap och visa att det går fint att kombinera behoven från kanotslalomidrotten och fiskevårdsåtgärder. Flera projekt pågår i Sverige och restaureringen i forsen i Nyköping kan förhoppningsvis bli ett av projekten som förverkligas. Målet med kunskapsspridning är att inspirera fler kommuner att iordningställa slalombanor i fors nära stadscentra. Arenor blir häftiga idrottsanläggningar lätt att nå för barn, ungdomar och flera målgrupper.

Läs hela tidningsartikeln

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Svärdsjöskolan forspaddlar

40 elever i årskurs 7 och 9 från Svärdsjöskolan paddlade på Svärdsjöån. Många paddlade i en forskajak för första gången och deras entusiasm bara växte under dagen.

Friluftsdagen ingick i projektet ”Forsarna som lyfter Dalarna”, där nya plaster efterlyses för att utöva kanotslalom och forspaddling. Falu kanotklubbs ledare studerade den fina platsen nära Svärdsjö centrum vid Brosvedsvägen. Det blev en lyckad dag som visar fin potential för den nystartade föreningen Svärdsjö kanotklubb, som grannklubben hjälpte med logistik.

Svärdsjö kanotklubbs anläggning kommer att ligga lite längre uppströms vid Sågdammen, där Falu kommun planerar restaurering i forsen hösten 2018.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Moa Göransson och Vidar Lindberg i juniorlandslaget

Följande juniorer kommer i år att delta i kanotslalomlandslaget :

  • Moa Göransson (2000) – K1 Dam – Falu kanotklubb
  • Vidar Lindberg (2000) – K1 Herr – Falu kanotklubb

Under sommaren deltar de i Junior VM i kanotslalom 17-22 juli i Ivrea (Italien) och i Junior EM 15-19 augusti i Bratislava (Slovakien). En fin grupp med tjejer och killar födda 2001-2002 tränar kvalitativt på hemmaplan och kommer att tävla internationellt under sommaren.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Utvecklingsturné i Dalarna

I samband med projektet ”Forsarna som lyfter Dalarna” kommer Falu kanotklubb med flera ledare och projektansvarig Soizick Lidström att finnas på följande platser i maj/juni.

Det blir prova-på i kanotslalomkajaker och forskajaker med barn och ungdomar. Falu kanotklubb välkomnar att besöka platserna och diskutera om utvecklingen av kanotslalomidrotten och forspaddling i Dalarna. Kontakt: info@falukanotklubb.se

19 maj Enviken
21 maj Svärdsjö
25 maj Orsa och Skattungbyn
26 maj Sundborn
29 maj Mora
4 juni Sollerön (Mora)
8 juni Sälen
9 juni Falu centrum
11 juni Mora
12 juni Mora
13 juni Lima (Malung)

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Lyckad tävlingshelg i Nyköping

I mer än sju hundra år har vattenhjulen snurrat i Nyköpingsån. Järn, krut, mässing, läder, vadmal, papper och textil har tillverkats och bearbetats med vattenkraftens hjälp. Just på platsen där Nyköpings Forspaddlare idag har sin verksamhet och som kalas ”Perioden”, har vattnets energi fått driva sämskmakarstamp, pappersbruk och bomullsspinneri. Perioden hade tidigare ett kraftverk. Idag är kraftverket demonterat och vattenfallet lämpar sig bättre för rekreationsaktiviteter, såsom kanotslalom.

12-13 maj arrangerades totalt tre slalomtävlingar av ett motiverat team från Nyköpings Forspaddlare. Två events vände sig till mer rutinerade slalompaddlare. Ungdomar och vuxna från hela Sverige deltog. Lördagskväll arrangerades en enkel och trevlig träningstävling, där NFP unga paddlare 12-13 år kunde med glädje lära sig tävla i kanotslalom. Barntävlingen var också ett bra tillfälle för nya föräldrar att lära sig mer om konsten att döma vid slalomtävlingar.

Resultat och bilder finns under rubriken Inbjudan/Resultat

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Podium för Isak & Final för Monika i Slovakien

Podium för Isak Öhrström och final för Monika Mitasikova i helgen! Båda Falupaddlare deltog i den internationella slalomtävlingen Tatra Slalom som arrangerades för 70:e gången i Liptovsky Mikulas i Slovakien. Tävlingen räknas för världsrankingen i kanotslalom och toppaktiva från hela Europa, från USA och från Nya Zeeland var med.

I semifinalen kom Isak fyra och väl i finalen blev det en fin tredje placering enbart 1,31 sekund från vinnaren Mateusz Polaczyk (Polen) flerfaldig VM-medaljör. Monika nådde en 9:e plats både i semifinal och senare i finalen. Riktigt fin start för Isak och Monika inför världscuper, EM och VM som väntar senare under säsongen!

Resultat

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar