Börja paddla slalom! Träning i flera städer

I augusti kommer flera kanotklubbar att ordna nybörjarträning i kanotslalom för barn och ungdomar. Nyköping och Falun är två exempel med fin anläggning för att lära sig konsten att paddla med precision och glädje i forsande vatten.

Ta tillfället och upptäck en fantastisk idrott!

Under rubriken Nybörjare finns länkar till kanotföreningar med kanotslalom eller här.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Svenska slalompaddlare på JVM och JEM

Fyra svenska paddlare deltar i internationella slalomtävlingar för ungdomar och juniorer under sommaren. Alla är från Falu kanotklubb men förhoppningsvis är fler unga slalompaddlare från fler föreningar med nästa år.

  • Vidar Lindberg deltar i Junior VM 17-22 juli i Ivrea
  • Vidar Lindberg, Moa Göransson, Frej Bratt och Yann Lidström deltar i Danube Cup 27-29 juli i Bratislava
  • Vidar Lindberg och Moa Göransson deltar i Junior EM 16-19 augusti i Bratislava

Länk till Junior/U23 VM i Ivrea

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Unik avstängning i kanotsportens historia

För första gången i kanotsportens historia beslutar kanotförbundets disciplinkommitté att stänga av på 12 månader en kvinnlig paddlare från landslagsverksamhet. Ett sådan straff sker i andra idrotter bl.a. för doping eller farligt beteende. Inom kanotförbundet finns inget dokument som guidar disciplinkommitténs beslut. Det blev 12 månaders avstängning baserad på grundlös orsak.

Beslutet presenterar att den aktiv skulle ha brutit mot värdegrund och brutit mot regler, men ingenstans beskrivs ”vad” denna aktiv skulle ha gjort. Man refererar till tystnadsplikt och hur pålitligt den som gjorde anmälan är. Denna person är Anders Danielsson, generalsekreterare i svenska kanotförbundet.

De tre ledamöterna från SKF:s disciplinkommitté som tog beslutet om 12 månaders avstängning, tillhör kanotgrenen sprint. De känner inte landslagsaktiva från kanotslalom och de kommer aldrig att träffa de aktiva som påverkas av avstängningen eftersom dessa är slalompaddlare. Beslutet har underlag baserade enbart på rykte och ingen tog tid att undersöka om anmälan hade konkret och riktig grund.

Det är en extremt pressad situation för den avstängde aktiva som fått sitt liv ruinerat. Beslutet påverkar starkt negativt många runtomkring. Exakt hur detta ska hanteras vet man inte i dagsläget. Det kommer säkert att överklagas. Det finns också underlag för att disciplinåtgärder borde riktas mot personer inom SKF:s ledning och inte mot de aktiva de borde stödja.

Läs mer i artikeln i Dagens Nyheter 

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Falu Vildvattenpark snart i mål!

Falu Vildvattenpark är snart färdig! Gjutningen av forskanalen blev klar nyligen och parken beräknas kunna öppna 4 augusti. Bygget är ett par veckor sent jämfört med planerna, men många entusiaster hjälper till att nå målet!

Följ utvecklingen av Falu Vildvattenpark på dess webbsida och Facebooksida.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Världscupsserien – en svensk summering

Foto: Fredrik Wahlén

Fem svenskar har hittills deltagit i världscupsserien i kanotslalom för seniorer, som ordnades under juni månad i Slovakien, Polen och Tyskland. Monika Mitasikova och Isak Öhrström från Falu kanotklubb – Erik Holmer från Nyköpings Forspaddlare – Fredrik Wahlén och Max Karlsson från Järfälla kanotklubb. Nästa två världscuptävlingar kommer gå av stapeln i Slovenien och Spanien i början av september.

Nedan summeras det första världscupblocket med följande svenska resultat i K1 Dam/Herr:

Isak Öhrström 20:e, Liptovsky Mikulas
Isak Öhrström 23:a, Krakow
Erik Holmer 34:a, Liptovsky Mikulas
Isak Öhrström 37:a, Augsburg
Monika Mitasikova 45:a, Augsburg
Monika Mitasikova 47:a, Liptovsky Mikulas
Fredrik Wahlen 54:a, Augsburg
Erik Holmer 56:a, Krakow
Monika Mitasikova 61:a, Krakow
Max Karlsson 66:a, Krakow
Max Karlsson 67:a, Liptovsky Mikulas
Max Karlsson 75:a, Augsburg

Under sommaren kommer juniorerna Moa Göransson och Vidar Lindberg från Falu kanotklubb att delta i Junior EM och VM.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Två svenskar i semifinal på världscupen

Världscupen i kanotslalom 23-24 juni i Liptovsky Mikulas (Slovakien) bjöd på en utmanande och spännande bana vid semifinalen. Fram till sista porten var linjen krävande. Isak Öhrström från Falu kanotklubb nådde en 20:e placering bland stark internationell konkurrens. Erik Holmer från Nyköpings Forspaddlare hade ett fint kvalåk men fick inte till det i semin och nådde en 34:e plats.

Nedan finns länken till video med kval, semifinal och final för damer och herrar. Man kan se åket med falupaddlare Isak och Monika Mitasikova i C2 mixt, som trots en 50 hade fina partier. Det ser lovande ut för kommande världscuper.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Två svenskar i semifinal på världscupen