Bra fart i forsen i Stockholm!

I helgen arrangerade kanotklubben strömstararna tävlingar i kanotslalom och störtlopp mitt i centrala Stockholm. Det var bra tryck i forsen och gott om deltagare och publik.

Här ser man ett kort klipp om lek i vågorna efter slalomtävlingen. Många fina bilder och resultat finns under rubriken Inbjudan/Resultat.

 

 

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

VM C2 Herr och Dam i Falun oktober 2018!

VM C2 Herr och Dam arrangeras 13-14 oktober 2018 i Falun!!

From good to great for C2!

We are a group of persons determined to give C2 a great future. Not only surviving but development. For men and women alike. Soo…

We will arrange World championships 2018 in Sweden, in Falun Whitewater Park 13-14th of October for C2 men and for C2 women. We will also be running a mixed C2-class. More info will come, but get ready and stay tuned.

Key notes:

– The race will be held in a demanding course on low flow. You will love it. The course is crowd funded, has low construction costs and low operating costs. Simply the future for canoe slalom.

– We guarantee good racing in a sport loving city. Falun had the world championships in skiing 2015. There will be a crowd yelling for you!

– We welcome anyone to race. No limits on number per country. You can mix country in the boats as well in team runs.

– There’s no restriction in commercials (boats, paddles, helmets).

– Price money to top-ten men and women.

– We will have a lot of fun during the race!

– We are having big party Saturday night to celebrate the amazing C2 culture and it’s future.

Welcome to Falun!

Jim Jayes, Pro Slalom Coach
Pierre Poizat, Brethil Group, Save C2
Bo-Marcus Lidström CEO Falun Whitewater Park

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Sammanställning av landslagsuttagning 2018

På uttagningstävlingarna till seniorlandslaget 2018 i kanotslalom (organiserad av Svenska kanotförbundet) presterade de aktiva enligt följande, detta enligt slalomidrottens regler sedan 2015. Man räknar första kvalåk och bäst av semifinal eller final. Resultat anges i procent efter segraren. Snitt av två bästa resultat räknas.

K1 Herr
Rank – Namn – Resultat 2018  (Resultat 2017)
1 Isak Öhrström 106 %  (106 %)
2 Fredrik Wahlén 111 %  (112 %)
3 Erik Holmer 113 %  (111 %)
4 Max Karlsson 119 %  (116 %)

K1 Dam
Monika Mitasikova 130 % (127 %)

Det är uppenbart att jämförelse med bästa tid per tävling ger bättre information om hur det gått än inbördes placering. Uttagningsregler som ger poäng på inbördes placering svenskar emellan gör att riktigt dåliga åk ändå kan ge en ”seger” på uttagningarna. Det hjälper inte när det verkligen gäller.

För att gå till semifinal på världscup i K1Herr behöver paddlaren i snitt vara bättre än 108 % av vinnartid i kvalet. Att jämföra svenskar med varandra bidrar till dålig stämning i landslaget. De som gynnas av sådana regler är sämre paddlare och den bakomliggande organisationen med uppenbart mål att försämra för svensk kanotslalom.

Protesterna mot knasiga regler har varit starka men genomdrivits av kanotförbundets styrelse, där sju av sju är från sprint. För att parafrasera en f.d svensk utrikesminister (Carl Bildt om Trump) – vad har de rökt?

Några av landets bästa slalomaktiva deltog inte alls på årets uttagningstävlingar. Ett skäl är att landslagsstödet 2018 till de aktiva nu är sänkt till noll kronor. Det är dyrare att åka på uttagningstävlingar och sedan på landslagsuppdrag än att helt åka på egen hand för att tävla internationellt. Villkoren för aktiva har inte varit så dåliga sedan 2010, då slalom reformerades så att toppresultat blev möjliga.

Nu återstår junioruttagningar. Till slalomkonferensen var det klart att junioruttagningar i sin helhet skulle vara i Sverige, men kanotförbundet har ändrat sig utan att klubbar kunnat anpassa sig. Därför kan endast de två som kvalat utomlands ta en plats. Det gör uttagningstävlingarna meningslösa. De som kvalat utomlands behöver bara starta på en enda tävling så är laget klart. De kan till och med simma i mål.

För majoriteten duktiga juniorer blir verksamheten noll i kanotförbundet. Slalomidrotten har i år den sämsta organisationen under hela 2000-talet, tillsammans med år 2017. Dessutom portas aktivas coacher att följa sina aktiva på landslagsuppdrag. Det har tillåtits sedan 2011 och är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för svensk slalom.

Däremot kan junioraktiva på sin första tävling någonsin och första gången de ens sitter i en creekkanot ta en landslagsplats i kajakkross (men alltså inte i slalom som de tränar året runt sedan åratal). Detta är minst sagt tokigt.

Vad har Svenska kanotförbundets styrelse rökt?

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Falun Slalom Cup 2018

Falun Slalom Cup blir en idrottsfest för såväl tävlande som för publik! Internationellt deltagande från Norden och hela Europa bjuds in. Genom banläggning och forsens design blir tävlingarna välkomnande för alla åldrar och nivåer. Cupen arrangeras i Falun Vildvattenpark. Slalombanan är 130 m lång med fors i klass II-III.

Läs mer i inbjudan på www.faluvildvattenpark.se

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Falun Slalom Cup 2018

Lyckad slalomhelg i Falun

I helgen organiserades en intensiv slalomhelg i Falun, där praktik och teori blandades glatt. En träningstävling arrangerades på lördagen i Hosjöhomen. Övningen bestod av två åk med rekognosering från land. Johan Strandberg fixade en lagom trixig bana och filmade alla åk. Unga ledarna Dominika Debowska och Therese Brand ordnade domeri. Bo-Marcus Lidström tog hand om tidtagningen. Soizick Lidström fixade fika och foton. Fint kämpat av slalomaktiva Vidar Bratt, Vidar Lindberg, Arvid Lindberg, Frej Bratt, Yann Lidström, Moa Göransson och Alva Persson!!

Teknikanalys med video var temat på söndagen, när Bo-Marcus Lidström ledde ett teoripass på övervåningen i Falu kanotklubbs lokal. Intressanta diskussioner lyftes fram och ungdomarna tar med sig utvecklande kunskap och idéer, både som aktiv och som tränare i kanotslalom.
Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Lyckad slalomhelg i Falun

Falu Vildvattenparks hemsida igång

Falu Vildvattenparks arena tar form och invigningen planeras 6 juni 2018.

www.faluvildvattenpark.se hittar du information om parken och aktiviteter. Hemsidan är under konstruktion och ser du förbättringar är du välkommen att maila till info@faluvildvattenpark.se.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Falu Vildvattenparks hemsida igång