EM kanotslalom 1-4 juni 2017 i Tacen

Kanotslalom EM 2017

EM i kanotslalom drar ingång 1 juni i Tacen, som ligger i Sloveniens huvudstad Ljubljana. En helt unik kanotslalomarena, där forsen börjar med ett spektakulärt vattenfall och fortsätter mellan stora stenblock i den 250 meter långa tävlingsbanan.

Tacen canoe slalomHemmahoppet och OS-silvermedaljören Peter Kauzer är favoriten i K1-herrklassen. Han lyckades knipa guldet i Tacen på världscupfinalen 2016. Sveriges egen olympier Isak Öhrström (Falu kanotklubb) deltog då i finalen och tangerade Sveriges bästa resultat på världscup med en åttondeplats.

Världscupen i Tacen 2016 var unikt då tre svenskar nådde semifinalen, utöver Isak även Fredrik Wahlen (Järfälla rodd- och kanotklubb) och Erik Holmer (Nyköpings Forspaddlare) var med.

Tacen canoe slalomVi kan alltså se fram emot spännande tävlingar för svensk del när EM drar igång med kvalifikationer torsdag 1 juni.

På damsidan kommer ingen svensk att delta i år i EM senior. Amanda Fagerlund har valt att lägga fokus på U23-VM senare i sommar i Bratislava.

Mer info om EM senior i kanotslalom: https://slalomtacen.com

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Inbjudan Slalomtävlingar 6 juni 2017 Lissfors

Falu kanotklubb

Välkommen till trevliga slalomtävlingar för alla nivåer. Platsen är Lissfors vid Floda Forsfarares klubbhus. Det blir två banor anpassade så att många kan delta:

  • En bana på lugnt vatten nedanför klubbhuset. Första start kl 10
  • En bana  i fors klass II-III. Första start kl 12.30

Kategorier: Kanotslalom K1, C1, lag – Öppen klass i valfri kajakmodell

Fri träning i banorna fram till start.

Anmälan till info@falukanotklubb.se senast 4 juni.

Inbjudan

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Nordisk utbildningshelg i Falun

Kanotslalom Falun

20-21 maj ordnade Falu kanotklubb två utbildningar i Hosjöholmen med forspaddling och kanotslalom som huvudtema. En av kurserna vände sig till nybörjarvuxna i kanotslalom. Slalompaddlarna Amanda Fagerlund och David Tegmark, 17 och 18 år, guidade lördagen med två slalompass. Utöver sex svenska kursdeltagare deltog två norska kvinnor, som är engagerade i forspaddling och kanotslalom i Norge. Fler utbyte mellan Norge och Sverige planeras.

forsinstruktörFörutom nybörjarkursen och den vanliga ungdoms/vuxenträning i kanotslalom, genomfördes en tvådagarsutbildning till Forsinstruktör för ett gäng danskar. Kursen varvade teori med praktik om hur man lär ut forspaddling till nybörjare på ett säkert sätt i fors klass I-II. Med syfte att nybörjare känner sig trygga och vill fortsätta paddla. Praktiska övningar och tips gavs för att lära ut. Kursdeltagarna fick öva att instruera varandra, och fick feedback på hur de lärt ut. Dessutom blev de filmade. Med videoanalys övades förmågan att se teknik. Kursen betonade vikten av att öva med nybörjare på en plats där alla kan paddla säkert, utan att vara rädda eller slösa tid på att simma och tömma kanoter. Betonades att nybörjare i forspaddling ska paddla utan kapell, tills de har övat och visat att de är säkra på att välta och lossa kapellet i fors.

Bilder nybörjarkurs i kanotslalom för vuxna

Bilder Forsinstuktör för danska gänget

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Fina resultat för Isak och Monika på International Tatra Slalom

Isak Öhrström

kanotslalom Under helgen avgjordes den 69:e upplagan av International Tatra Slalom till minne av Ondrej Cibak. Tävlingen är en del världsrankingserien och bjöd på riktigt hårt motstånd!

I k1-herr klassen fanns toppnamn som världsfyran Jakob Grigar, bronsmedaljören från EM Andrej Malek och ukrainaren Igor Tsviet som visat superform i inledningen av säsongen. På damsidan fanns dubbla olympiska mästaren Elena Kaliska och världsfemman Jana Dukatova på startlinjen.

För svensk del hade vi två paddlare på plats. I damklassen Monika Mitasikova som senare i sommar kommer tävla på U23-VM i Bratislava. På herrsidan hade vi olympiern Isak Öhrström som valt att ha denna tävling som en del i sin uppladnning inför EM i början av juni.

Båda lyckades kvala vidare till både semifinal och final. Väl i finalen hade Isak ett av de snabbaste åken för dagen men drog på sig två islag och tappade från första till en snöplig fjärdeplats, 0.4 sekunder från pallen. Men det lovar gott att snabbheten finns där inför EM.

Monika Mitasikova bjöd på stadig paddling i den svåra finalbanläggningen och lyckades navigera hela åket utan tillägg. Hon slutade på en fin sjätteplats och klarade med marginal kvalgränserna för nästa års seniorlandslag.

Nästa världsrankingtävling för Monika kommer vara Bratislava Open 1-2 juli. För Isak blir det drygt en veckas träning i Liptovsky Mikulas innan avfärd till Ljubljana där han möter upp med coachen Bo-Marcus Lidström för sista förberedleserna inför EM 1-4 juni i Tacen i Slovenien.

Resultat Internationell Tatra Slalom

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Fina resultat för Isak och Monika på International Tatra Slalom

Lyckad störtloppskurs i Lissfors

Störtlopp

I helgen arrangerade Floda Forsfarare en störtloppskurs i samarbete med Falu kanotklubb. Lyckad och inspirerande för flera föreningar!

störtloppEn trevlig grupp samlades söndag morgon i Lissfors för att gå igenom störtloppsteknik. Det blev först teori med historik, diskussion om paddelteknik och om träningspass i störtlopp. Sedan övades teknik för vingpaddel på paddelmaskin tillsammans med kursledaren Bo-Marcus Lidström. Truppen rekade också forsen i Lissfors och diskuterade bästa linje för störtlopp.

störtloppEfter fika testade alla att paddla slätvatten med störtloppskajak. Det blev några bad och eskimåsvängar men efter ett tag klarade alla att hålla balansen. De som ville körde sedan nedför i forsen i Lissfors i störtloppskajak i komposit eller i Speeder, en okrossbar störtloppskajak. Deltagarna filmades och efter lunch avslutades kursen med videoanalays som gav alla värdefulla tips att ta med sig hem.

Se trevliga bilder

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Lyckad störtloppskurs i Lissfors

Resultat slalomtävling 13 maj 2017

KANOTSLALOM

18403890_1336317976422556_948041827589671635_o

Skön lördag när Falu kanotklubb arrangerade årets andra slalomtävling i Hosjöholmen. Det var första utomhustävling för de minsta och bra race för de äldre (upp till 74 år!).

Det var tight i flera ålderskategorier och nivån bland alla slalomdeltagare bara ökar. Träning ger färdighet och det märks såväl bland tjejerna som killarna. Flera seniorer och juniorer kommer under sommaren att tävla utomlands ochdet blir intressant att följa dem tävla i andra länder.

kanotslalomFalu kanotklubbs funktionärer visade återigen kompetens och engagemang. Tävlingen rullade fint och vi ser fram emot kommande event:

  • slalom 6 juni Lissfors
  • störtlopp 11 juni Björbo
  • SM slalom 5 augusti Åmsele
  • slalom 6 augusti Umeå
  • slalom 19 augusti Gävle
  • slalom 16 september i Falun
  • störtlopp 7 oktober Sundborn

Alla resultat finns i huvudmenyn eller här.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Resultat slalomtävling 13 maj 2017