Sverigecup Slalom 24 juli under M.O.W.

Inbjudan-MOW2016-bild

Floda Forsfarare fyller 40-år och firar med att tillsammans med Kajaktiv och Falu Kanotklubb arrangera en Masters of Water som vi hoppas blir roligare och större än någonsin! Alla, oavsett paddlingsnivå och ålder är varmt välkomna!

 • Speeder race
 • Mini-Masters
 • Freestyle
 • Kajakcross
 • Kanotslalom (klassisk slalom & öppen klass med valfri kajak)
 • Live musik

Anmälan senast 20 juli till Floda Forsfarare. Läs mer i inbjudan.

 

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Världscup, juniorer, klubbutveckling, läger – Action inom kanotslalom!

Falun kanotslalom

Senaste veckorna bjöd på fart och energi inom svensk kanotslalom. Utomlands med världscuper. I Sverige med ett dynamiskt föreningsliv i flera städer.

Kanotslalom Ivrea ItalienÅrets första världscup i kanotslalom arrangerades 3-5 juni i Ivrea i Italien. Över 215 atleter från 37 nationer var på plats för att delta i ett spännande evenemang med toppaktiva i hård konkurrens. Tre svenskar deltog i K1Herr. Isak Öhrström blev 22:a vid första åket och kvalade direkt till semifinal. Erik Holmer och Fredrik Wahlén förbättrade sig vid andra åket men marginalerna var små. Ett islag gjorde att Erik missade topp-tio placering i andra åket och blev 45:a. Fredrik blev 53:a. Väl i semifinal lyckades Isak inte vara lika avslappnad och fokuserad som vid kvalet. Det blev en 36:e plats. Fredrik skadade ryggen vid kajakcrossen i Ivrea och kommer inte att delta vid de kommande världscuperna. Resultat VC1 och replay på youtube.

Nyköping kanotslalomUngdomsläger är i gång och senaste träff med kanotslalomträning var i Nyköping 3-4 juni. Ett samarbete mellan Nyköpings forspaddlare och kanotgymnasiet. Utöver arrangörerna deltog KKSS (Stockholm) och KKMP (Sigtuna) med barn och ungdomar. Kommande träningsläger för ungdomar sker 1-7 augusti i Åmsele, vecka 44 i Falun och 19-20 november i Nyköping. Slalomkommittén stödjer ekonomiskt träningsläger i kanotslalom för ungdomar. Har du förslag för träningsläger inför 2017? Maila slalombredd@kanot.com. Bilder från Nyköping

Drakbåtfestival NyköpingVarje kanotklubb har sina egna förutsättningar för att få intäkter, öka samarbete med näringslivet och kommun, samt synas i olika sammanhang. Drakbåtfestival i Nyköping, skogsplanering i Umeå eller uppvisning i Falu centrum är några intressanta exempel. Hur ser det ut i din egen förening? Hur gör ni för att få in pengar i kassan? Inspirera andra och maila bild, text och länk till slalombredd@kanot.com.

Juniorer kanotslalom 2016Juniorlandslaget 2016 i kanotslalom består av fyra unga slalompaddlare. Inom kort ska de delta i två europacuper och junior VM. Resan startar 25 juni med en vecka slalomträning i forsarenan i Augsburg. Där arrangeras två europacuper 2-3 juli. Efteråt reser truppen vidare till Polen för träning inför Junior VM, som sker 11-17 juli i Krakow.

 • Amanda Fagerlund, Falu kanotklubb – C1D och K1D
 • Vidar Bratt, Falu kanotklubb – K1H
 • Mattias Nilsson, Falu kanotklubb – C1H
 • Ludwig Palmcrantz, Nyköpings Forspaddlare – C1H

-> Följ senaste nyheterna på Facebook: www.facebook.com/kanotslalomkommitten/

-> Häng med flödet med Facebookgruppen: Svensk Kanotslalom

 

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Världscup, juniorer, klubbutveckling, läger – Action inom kanotslalom!

Fantastisk helg för kanotslalomidrotten!

kanotslalom

Vilken positiv energi inom kanotslalomidrotten i Sverige! Under helgen kunde man höra om spännande projekt, delta i trevliga tävlingar, träna kvalitativt runt om i landet och dessutom blev det seger internationellt. Riktigt trevligt och glädjande!

StörtloppStörtlopps- & kanotslalomtävlingar – Falu kanotklubb arrangerade två tävlingar under helgen. Fina bilder och resultat finns på arrangörs hemsida (här).

 

 

Isak ÖhrströmIsak vinnare i Slovakien – Isak Öhrström från Falu Kanotklubb är segrare på den internationella kanotslalomtävlingen Tatra Slalom Open i Slovakien! Dessutom vet man nu att Isak står som förste reserv inför en OS-start. Läs mer här.

 

Damm kopiaOmbyggnation av dammar – Runt om i landet pågår ombyggnationsarbete av dammar. Kanotföreningar är på sin vakt för att gå in i arbetsprocessen. Målet är att etablera lokala idrottsanläggningar för barn och ungdomar. Flera projekt pågår som till exempel i Svärdsjö bredvid Falun och i Åmsele. Läs artikeln om ombyggnationen i Åman.

 

kanotslalom UmeåNystart för slalombanan i Umeå – Vid Bölesholmarna i Umeå har man tränat kanotslalom flitigt på 80-90-talet. Efter ett uppehåll har nya krafter viljan att utveckla kanotslalom. Söndag 7 augusti arrangeras en slalomtävling. Va med och hjälp Umeå kanotklubb! Umeå kanotklubb på Facebook.

 

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Fantastisk helg för kanotslalomidrotten!

Om junioruttagningarna 2016

kanotslalom junior

Juniorlandslagsuttagningarna genomfördes enligt Kanotslalomkonferensens plan, d.v.s. 24 april och 1 maj i i Hosjöholmen i Falun. Under de två tävlingsdagarna hölls en tävling på förmiddagen och en tävling på eftermiddagen. Varje tävling bestod av ett enda åk. Ingen träning i banan var tillåten utan endast rekning från land. Tävlingen genomfördes med hög standard och tävlingsförhållandena var fina med bra vattennivå.

De aktiva som dels var topp tre i den totala sammanställningen och som också kvalat internationellt är uttagna till junior-VM och junior-EM. Kvalgränserna är enligt följande (från uttagningsreglerna): 3.2 Kvalificeringskrav internationellt för juniorer 2016. För att erbjudas en landslagslagsplats till A-lag junior skall den aktive från och med 1 januari 2015 fram till och med uttagningstävlingarna 2016

 • K1H: Vid ett tillfälle varit under 25 % efter vinnaren på listad internationell tävling.
 • K1D: Vid ett tillfälle varit under 31 % efter vinnaren på listad internationell tävling.
 • C1H: Vid ett tillfälle varit under 29 % efter vinnaren på listad internationell tävling.
 • C1D: Vid ett tillfälle varit under 31 % efter vinnaren på listad internationell tävling.
 • C2H: Vid ett tillfälle varit under 31 % efter vinnaren på listad internationell tävling.

A-juniorlandslaget kanotslalom, som deltar i Europacup 1-5, J-VM och J-EM består av

 • Amanda Fagerlund, Falu Kanotklubb
 • Vidar Bratt, Falu Kanotklubb
 • Mattias Nilsson, Falu Kanotklubb
 • Ludwig Palmcrantz, Nyköpings Forspaddlare

Ytterligare aktiva kommer delta på Europacuptävlingarna. Där kan de klara kvalgränsen till Junior-VM och EM 2017.

Värdet av junioruttagningar

Tävlingarna gav juniorer och yngre paddlare möjlighet att tävla under press på hemmaplan på svåra banor, utan träningsåk. Pressen ökades genom att ett åk räknades. Samtidigt hade aktiva fyra tävlingar på sig och de två bästa resultaten räknades. Det är nog ett bra system med rimlig balans, som ger en rankinglista som speglar verkligheten.

Nackdelen med beräkningssystemet

Nackdelen med systemet är samma som för seniorer med uttagningar i Sverige, när resultaten baseras på jämförelser endast mellan svenskar. När det finns en överlägsen aktiv i någon klass, kommer en orimligt hög andel räkna tävlingarna där den snabbaste paddlaren presterat sämst på. Den snabbaste paddlaren kan på motsvarande sätt inte räkna bort de tävlingar där denna vinner med minst marginal. Därför blir avståndet mellan aktiva falskt lågt. Av det skälet säger egentligen inte snittavståndet efter vinnaren så mycket. Genom att aktiva också måste kvala utomlands vid internationella tävlingar, fungerar systemet bra.

Utmaningar

För att Sverige skall kunna konkurrera internationellt med en genomstark trupp måste det fordras målmedveten träning året runt i port i fors, i många år. För samtliga som är topp-tre på de svenska tävlingarna, behövs avsevärt med träning och tävling i konstgjord fors. De snabbaste juniorerna idag har i tidigt ålder tränat kvalitativt och har kunnat träna och tävla internationellt. I Sverige bör vi kunna ha en jämn ström av duktiga juniorer de kommande åren. Vägen dit går via kvalitativt arbete och en fantastisk säsong 2016!

Totala sammanställningen junioruttagning kanotslalom

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Om junioruttagningarna 2016

Inbjudan störtlopp & kanotslalom 21-22 maj

Falu kanotklubb

Välkommen till trevliga tävlingar i störtlopp och kanotslalom för alla nivåer och för hela familjen i fors klass II.

Lördag 21 maj – Störtlopp sprint 

Ett åk nedför Hosjöholmen. Start kl 15. Startlistan möjliggör lån av störtloppskanoter.

Söndag 22 maj – Kanotslalom 

Fri träning från lördag kl 17 fram till start i K1H.

Funktionärstävling: Första åk kl. 08 – Andra åk kl. 08.30.

K1H – C1D: Första åk kl 09. Andra åk kl 10. Direkt efter körs C2 Herr – ett åk

K1D – C1H: Första åk kl 11. Andra åk kl 12. Direkt efter körs C2 Dam – ett åk

Lagåk kl 13.40 – ett åk

Läs mer i inbjudan. Välkommen!

 

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Inbjudan störtlopp & kanotslalom 21-22 maj

TV inslag om Falu Vildvattenpark

Bobbo kopia

Spännande TV-reportage om Falu Vildvattenpark!

Bo-Marcus Lidström

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för TV inslag om Falu Vildvattenpark