Ordna en slalombana

kanotslalombanaEtt enkelt, billigt och beprövat sätt är att tillverka portkäppar i trä av kvastskaft, ca 170 cm långa och 3,5-5 cm i diameter. Måla dem med vit färg och gör streck i grön respektive röd färg (20 cm). Höj och sänklinor görs av polyestersilke 4 mm i diameter. Överliggaren görs av trä ca 25×25 mm och 140 cm långa. Det skall vara minst 120 cm mellan portkäpparna. Som bärlina används 1.5 mm ståltråd som köps på närmaste järnhandel. Man behöver inte hänga upp portar med dyra karbinhakar, utan öglor av ståltråd fungerar lika bra och är nästan gratis. När man hänger upp portarna är det bra att spänna bärlinan hårt. Det är drygt med portar som släpar i vattnet, så fäst den minst 2.5 meter över högsta vattenstånd. Fodra träden där linorna sitter, så att de inte skadas.

Målning av slalomportar

Portarna består av 2 hängande käppar markerade med gröna och vita fält för nedströmsportar och med röda och vita fält för uppströmsportar (fälten är 20 cm höga). Fältet närmast vattnet ska alltid vara vitt. Längst ner på portkäppen ska ett svart band med bredden 2-2,5 cm finnas.

kanotslalombanaPorttillverkning

 • Portkäppar av rundträ 3,5-5 cm i diameter med höj och sänklina av 4 mm polyesterlina i en öggla runt porten
 • Överliggare av trä 25×25 mm x 140 cm
 • Krok av 1.5 mm ståltråd
 • Bärlina av 1.5 mm ståltråd
 • Utomhusfärg vit/röd/grön
 • Utomhus remmar och karbinhakar

kanotslalombana

Verktyg

 • Såg
 • Målarfärg och pensel
 • Borrmaskin
 • Kniv/sax
 • Avbitartång

 

 

Gora-portar

 

Slalombana på slätvatten & i lätt ström
SlatvattenportarDet är på slätvatten man lättast lär sig grundteknik på ett roligt och attraktivt sätt, och det är också där man tränar upp sin fysik. Ju fler portar desto mer variation på träningen. En bra start är 8-10 portar, men hellre 20. Sätt två till tre portar på varje lina och sätt upp en lina ungefär var 5:e meter. Alla kanotklubbar bör ha slätvattenportar i en å eller i en vik!  Många som nått långt internationellt har inget annat till vardags.

Kanotslalom FalunLätt fors klass II-III
En lätt fors med distinkta bakvatten är perfekt att träna i. Om forsen går att paddla upp överallt är det extra bra. Häng massor med portar för att ge maximala variationsmöjligheter. Både på slättvatten och i fors klass II-III, är det enklast om portarna är helt justerbara från vattnet.

 

kanotslalom lissfors Dala FlodaFors klass III och större
Här bör portarna justeras helt eller delvis från land. Håll portsystemet enkelt. Det bör snabbt gå att justera alla portar från en sida, av en person, utan stege. Dels bör varje portkäpp vara justerbar i höjdled från vattnet, dels ha en bärlina som är enkel att spänna från land. I sidled justeras porten med en oändlighetsslinga.

kanotslalom i bassängSimbassäng
I en simbassäng går det fint att ordna slalomportar. Häng gärna två eller tre på samma lina för att få variation. I en 25-metersbassäng är det lagom med ca 10 portar fördelat på 4-5 linor. Det finns klubbar som bedriver en imponerande slalomverksamhet kring bassängträning.

Vinter
kanotslalom vinterEtt antal forsar lämpliga för kanotslalom fryser aldrig.  En slalombana kan därför stå året runt och ge fina träningsmöjligheter även vintertid. Viktigaste är att sköta portarna så att de inte hänger i vattnet. Annars byggs stora klumpar som gör att portarna ramlar.

kanotslalom natt

Strålkastare
Höst, vinter och vår erbjuder bra träningsförhållanden om det finns strålkastare ovanpå slalombanan. Idag finns slalombanor med strålkastare i Falun, Uppsala och Nyköping. Ta steget! Det är faktiskt lätt att ordna strålkastare och billigt. Vilket lyft för verksamheten!!

 

——–

Kanotslalombana-for-barn-ungdomar1I denna folder hittar du exempel och schema som kan hjälpa dig att starta ett projekt för en ny kanotslalombana för barn och ungdomar i din stad. Genom Idrottslyftet finns ekonomiskt stöd (anläggningsstöd).

Kanotslalombanor för barn och ungdomar (pdf)


Exempel slalombanor

Lugnt vatten i Lissfors (Dala-Floda)

Fors klass II-III i Lissfors (Dala-Floda)

Fors klass II vinter (Hosjöholmen – Falun)