Tävlingsdatum klara för Nordic Cup 2022!

Nu är tävlingsdatum klara för Nordic cup 2022. Det blev klart efter helgens möte mellan arrangerande länder.

2021 blev riktigt lyckat för den nystartade cupen. Trots pandemin kunde alla tävlingar utom Finlands genomföras. Där satte tyvärr ett virusutbrott stopp.

För 2022 blir det nästan samma upplägg som tidigare men med några trevliga och spännande nyheter. Lettland överväger att även lägga in en slalom sprint mitt i veckan.

På tävlingarna i Falun kommer ett nytt koncept att prövas. Det blir 4-mannalag med en individ i varje kategori K1D, C1D, K1H, C1H. Resultaten räknas ihop för alla tävlande till lagpoäng. Varje lag behöver en namnsponsor och det blir en speciell prispeng för denna lagtävlan. Med lite tur kommer några tunga världsstjärnor att delta.

  • Nordic Cup 1 & 2: 18-19 juni, Valmiera, Lettland
  • Nordic Cup 3 & 4: 25-26 juni, Sindi, Estland
  • (Nordic Cup 5 & 6: början av september, Taivalkoski, Finland) – osäkert
  • Nordic Cup 7 & 8: 24-25 september, Falun, Sverige

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Tävlingsdatum klara för Nordic Cup 2022!

Vad vill slätvatten med kanotslalom?

Traditionellt har den årliga kanotslalomkonferensen hållits i mitten av november och det finns goda skäl för det. Då är det internationella tävlingsprogrammet klart och därmed kan coacher, aktiva och föreningar planera och boka för den kommande säsongen. Men denna goda ordning förföll till kaos när kanotslaloms föreningar förbjöds ha inflytande över idrotten från 2017. Anders Danielssons och Sixten Björklunds framfart har sedan dess skadat kanotslalom enormt. Tyvärr fortsätter det lika illa nu.

Trots att kanotslalomföreningar ständigt krävt en konferens på hösten har SKF struntat i det sedan 2018. Konferensen för 2022 skulle ha hållits samtidigt som slätvattens januarimöte i Stockholm. Det är alldeles för sent, på fel plats, i fel forum och för dyrt. Nu är mötet dessutom inställt. Ändå har inget alternativ presenterats.

Enligt SKF:s generalsekreterare Dag Johansson ställdes slalomkonferensen hösten 2020 in, för kanotslalomkommittén hade för mycket att göra. Enligt kanotslalomkommitténs ordförande Kent-Åke Lundberg berodde det istället på att den inte gjort något. Det är uppenbart att högst en av dem talar sanning. 2021 blev det inget möte alls. Det är dock fullt förklarligt om kommittén är livrädd att möta föreningar där ilskan växer.

Nu råder istället tystnad. Slätvatten har däremot redan annonserat en tävlingsarrangörsträff online i januari. Det är rätt provocerande. Det är nämligen exakt samma personer som tillsatt slätvattenkommittén som kanotslalomkommittén. Att slätvatten raskt ordnar för sig själv är bra, men det är oacceptabelt med en slalomkommitté som inte alls representerar kanotslalomidrotten och som dessutom är exceptionellt inkompetent och lat.

Varför behandlar slätvatten kanotslalom på så vis? För så är det. Det är slätvatten som styr kanotslalom. Ungefär som om Tysklands enorma befolkning skulle ha rösträtt i Sverige och tillsätta en regering med ledamöter från Spanien. Var och en förstår att det inte är demokratiskt när en grupp tar beslut som endast berör andra och inte alls dem själva.

Svenska Kanotförbundets styrelseledamöter – vad anser de? Ingen vet. De svarar inte på mail. Deras telefonnummer är hemliga. SKF:s ledning är numera lika sluten som Nordkoreas. Generalsekreterarens enda engagemang för kanotslalom har rört sig om att sabotera Nordic cup, och för att hindra fungerande föreningar och coacher att arbeta.

Lika provocerande som att SKF planerar tävlingsarrangörsträff för slätvatten och samtidigt motarbetar kanotslalom, är det provocerande att SKF nu har utannonserat en tjänst för “Kommunikatör”, Det är en tragisk prioritering av pengar. Det vore bättre om medel satsades på bättre verksamhet. Sedan 2017 har SKF exempelvis lagt ned ungdomsverksamheten för kanotslalom, och trots att SKF sagt de ska satsa på damer, säger kanotslalomkommittén nej till det.

Och samtidigt som SKF missköter kanotslalom inom sin egen organisation, fortsätter man hota föreningar, coacher och aktiva som utmanar SKF:s monopol när de organiserar sig på annat sätt.

Man kan verkligen fråga sig vad slätvattenpaddlarna egentligen vill ha kanotslalom? Inte i SKF, men inte heller utanför? Vad återstår då?

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Vad vill slätvatten med kanotslalom?

Nordic Cup 2021 avslutad med succé!

Nordic Cup avslutades helgen 11 och 12 september med en tävling i Hosjöholmen och en tävling i Falu Vildvattenpark. Ett stort gäng från Lettland och Estland deltog och det blev riktigt tufft om topplaceringarna i K1 och C1 Herr mellan länderna. Damklasserna dominerades av imponerande många från Falun. Det blev desto tajtare race mellan dem. Roligt och utvecklande!

Tack vare drivna ungdomar livestreamades tävlingarna och som är utlagt på Falu Kanotklubbs youtubekanal.

Förutom tävlandet, gavs tid för trevliga diskussioner och utbyte mellan coacher och aktiva. Spännande planer finns för framtiden!

För alla resultat inklusive totala sammanställningen – se under Resultat 2021!

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Nordic Cup 2021 avslutad med succé!

Värdet är noll delat med intet

I helgen är det världscup i Pau och i startlistan återfinns förvånande nog Frej Bratt. Det blir hans första världscup och för en del kan reaktionen kanske bli “så roligt”.

Men vid närmare eftertanke kan alla inse att detta är en synnerligen dålig idé och att det endast finns förlorare på detta.

För det första har Frej inte kvalificerat sig enligt regler – detta är en rent godtycklig uttagning. Kval till Pau skedde på världsrankingtävlingen i Prag i början av augusti. Den deltog inte Frej på och därmed borde saken vara klar. Frej kan inte starta i Pau enligt regler.

Om han startar har SKF dels återigen frångått gällande uttagningsregler, dels inte gett andra chans att kvala dit enligt nya, för alla helt okända regler. En aktiv som deltog på senioruttagningarna i våras och de senaste åren är Max Karlsson. Men han är inte tillfrågad. Max vann världsrankingtävlingen i Oklahoma för några veckor sedan. Det finns andra aktiva än Frej som ligger bättre till på världsrankingen i K1H och aktiva i andra kanotklasser som inte heller är tillfrågade.

För det andra har SKF de senaste åren inte haft ekonomiska resurser att ens ordna träningsläger för damer eller för ungdomar. En annan aspekt är att egenavgifterna för seniorelit är mycket höga, men som till stor del skulle kunna strykas om elitkommittén inte låter Frej åka på världscupen.

För det tredje ansåg elitkommittén tidigare i år att junior och U23 inte hade nivå att tävla i Tacen. Elitkommittén förbjöd till och med alla svenskar att delta ens för egna pengar av principskäl, fast de fick ändå betala dyrt för J- och U23-EM. Världscupen i Pau är uppger SKF inte vara ett officiellt landslagsuppdrag, men ändå åker aktiva. Regler om hur mycket aktiva betalar själv och tillstånd att delta på internationella tävlingar på egen hand används tydligen helt godtyckligt.

Pau är minst lika krävande som Tacen och är dessutom en seniorelittävling. Enligt SKF var Frej således oförmögen att köra U23-VM i juli. Helt mirakulöst, och med sämre förberedelser än vad Falu Kanotklubb erbjöd sig att ordna inför Tacen, anses han nu mogen en världscup. Uppenbarligen saknas en genomtänkt strategi.

Det är inte konstigt om en ung aktiv blir glad över möjligheten att delta i en världscup, och tackar ja utan närmare eftertanke. Tyvärr korrumperar detta även den aktive, och på sikt demoraliseras hela kanotslalomidrotten.

Genom att muta med landslagsplatser i strid med regler, uppmuntrar elitkommittén aktiva att inte stå upp för fair play. Klubbar riskerar att splittras inifrån om korrumperade aktiva ställs mot andra aktiva som fuskats bort. Inte heller gynnas relationen med coacher och klubbstyrelser som misshandlas av elitkommittén. När inga regler längre går att lita på, sätts enskilda aktiva i en omöjlig situation. Detta har pågått i många år. Här är några exempel.

Camilla Fagerlund blev inte uttagen till Junior och U23-EM, emot uttagningsregler. Ett klart fall av diskriminering av kön, ålder och prestation. I stället skickades en sämre juniorkille. Erik Holmer åkte till för-OS i stället för Fredrik Wahlén som enligt regler borde åkt. Max Karlsson blev mutad och lurad att inte starta på världscupen i Slovenien 2020 så Erik Holmer fick platsen i stället.

Monika Mitasikova har SKF på det mest brutala sätt stängt av i tre säsonger. Isak blev bestraffad och avstängd från världscupen i Pau 2020, utan rättslig prövning. Och till OS skickades Erik Holmer trots att Isaks resultat är bättre. SKF har i åratal låtit Sixten snacka ned Isaks resultat till SOK. Det lät SKF fortsätta fram till april 2021 fastän Sixten sade upp sig i juni 2020. Skälet Sixten sade upp sig? Han fick inte fortsätta stänga av Monika. Det var bra gjort av SKF:s styrelse, men den hade då redan tillåtit detta att pågå i tre säsonger. Kent-Åke ville fortsätta stänga av Monika, men även han fick till slut böja sig för SKF:s styrelse. Fler uttagningar baseras nu på godtycke än på regler.

Gång på gång hamnar aktiva på detta sätt i kläm då det är huvudorganisationen, som borde vara ett föredöme, är den som fuskar hejdlöst. Detta suger musten ur de mest drivna föreningarna, som ser värdet av sitt arbete gå till spillo genom SKF:S mismanagement. Antal slalomtävlande har på fem år sjunkit från över 100 till ca 40. En effekt av Sixten Björklund, Anders Danielsson och Kent-Åke Lundberg.

Alla kan inse att elitkommitténs arbete under Kent-Åkes ledning är helt ohållbart. Man bör dock alltid påminna om att detta inte är orsakat av bråk inom kanotslalom. Kent-Åke skulle aldrig bli vald om kanotförbundet var demokratiskt i sin styrning av kanotslalom.

Det vore mycket bättre om alla aktörer i kanotslalom hjälptes åt för att bygga en idrott där alla behandlas lika enligt regler, och där det är roligt att utvecklas såväl som aktiv, tränare och klubbutvecklare. Då kan fokus ligga på utveckling och prestation och inte åt att hantera SKF.

Detta kommer inte ske förrän kanotslaloms föreningar själva får rätten att välja de företrädare i SKF de har förtroende för. När det sker, kan en idrott som sätter fair play först skapas. Och då kan alla stå bakom uttagna aktiva och glädjas och värdesätta idrottsliga framgångar. 

Men när regler inte respekteras och aktiva inte förtjänar sin landslagsplats – vad är då värdet av en världscupstart? Noll delat med intet.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Värdet är noll delat med intet

Resultat SM i kanotslalom 2021

Nu finns resultat från SM i kanotslalom här!

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Resultat SM i kanotslalom 2021

Expressen har lyft den mörka vägen till OS i Tokyo

Det är nog en av Tokyo-OS större skandaler hur Sixten Björklund först blivit förbundskapten i kanotslalom och i den rollen fått gå fram som en ångvält och favoriserat en aktiv utan tillstymmelse till fair play.

Sixten lyckades få den sämre rankade Erik Holmer att ersätta Isak Öhrström i SOK:s topp och talangprogram hösten 2018. Erik Holmer missade sedan landslaget 2019, men favoriserades och tog startplatser från andra aktiva till för-OS och världscuper.

Nu erkänner Svenska Kanotförbundet i Expressen att Sixten har snackat ned Isaks Öhrströms resultat till SOK, efter tidigare ha förnekat detta. Det är oerhört. 

I Expressen påstår sedan Svenska Kanotförbundets Kent-Åke Lundberg att Sixten inte haft någon roll i förbundet sedan han sade upp sig i juni 2020. Men att Sixten lämnat SKF:s organisation är inte alls sant. Tvärtom, och den som vet detta bäst är Kent-Åke Lundberg själv som skriver följande i ett mail till en kanotslalomförening, daterat 16 februari 2021:

Sixten är kvar eftersom han är den person SOK investerat i genom att besöka platserna i Japan och ha överblicken över var man vill bo under olika perioder. På den punkten är Sixten ett bra stöd för Kalle.

Staffan Strive, styrelseledamot i Svenska Kanotförbundet fram till våren 2021 skriver följande mail, daterat 8 mars 2021, i beklagande ton till Svenska Kanotförbundets ordförande Lars Martinsson.

Hej Lars

Se mail nedan från Isak som han skickat vidare. Jag är beklämd över hur Isak blir hanterad. Kan bara beklaga att Sixten fortsatt är inblandad då det är allmänt känt vad han har för uppfattning. Och vad jag har för uppfattning om Sixten vet du och de flesta berörda.

Isak ringde mig tidigare idag, men jag kunde inte svara. Har fullt upp med fartyget. Men någon borde ha dialog med honom.

Uppdraget för SKF och elitkommitten är ju att försöka få medaljer i ett OS.

Även jag har svårt att förstå att Isak inte har tydliga besked och att allt grumlas för honom genom att Sixten, den ende som är uttalat partisk, är kvar på något sätt när han ju har sagt upp sig. Det har vi pratat om tidigare så jag drar inte det mer.

Det måste bli slut på Sixtens inblandning och en tydligare, rakare linje gentemot Isak så han blir uttagen och kan fokusera på sin träning, för framskjuten placering på OS. Det är 3 år till nästa gång så vi har inte råd att tappa en sådan här möjlighet. Varför är detta så svårt för elitkommittén. Jag fattar inte vad dom har emot Isak.

Skall bli skönt att lämna denna soppan. Tycker inte att Kent-Åke och de övriga i kommittén agerar korrekt.

StaffanS

———- Forwarded message ———

Från: Isak Öhrström
Date: mån 8 mars 2021 kl 16:42
Subject: Fwd: Information kring lägret i Tokyo i maj
To: Staffan Strive

Varför sitter Sixten och bestämmer OS-uttagningar fortfarande? Detta är helt galet… Av dokumenten framgår det att Sixten fortsatt har kontakt med SOK(?) = jag har inte en chans på jorden att bli uttagen.

Från: Kent-Åke Lundberg 

Date: mån 8 mars 2021 kl. 16:34
Information kring lägret i Tokyo i maj

Till er med möjlighet att bli uttagna till OS i Tokyo 2021

Sixten och jag har noggrant läst igenom den information som kom från Tokyo 2020 och ICF förra veckan. Därefter har Sixten extraherat den viktigaste informationen och ställt upp den i en logisk ordning. Denna skrivelse får ni alla. Jag har lagt till den komplettering vi gjorde med SOK till det tidigare avtalet kring uttagningen där vi adderade världscupen i Prag. När nu världscupen i Markkleeberg flyttas så blir följden omvänd, men båda räknas fortsatt.

Kål

Därmed står det klart att Sixten Björklund förblev djupt involverad i OS fortfarande under våren 2021, och därmed hade kontakt med SOK och möjlighet att påverka uttagningsprocessen.

Enligt Expressen påstår även Kent-Åke att Erik Holmer har gjort bättre resultat. Det är inte vad Kalle Sundkvist i SKF:s elitkommitté säger. Kalle skötte samtalen med SOK efter sista världscupen 2021, strax innan OS. Vid den tidpunkten då uttagningen gjordes, ansåg både SOK och SKF att Isaks resultat var bättre, men SOK tog ut Erik på framtidskriteriet. Enligt Kalle Sundkvist försökte SKF få Isak nominerad, men SOK sade nej. Uppförsbacken efter Sixtens fleråriga bearbetning av SOK var för lång.

Men att Isaks resultat solklart skulle räcka till topp 8:a på ett OS visas tydligt av Tokyos slalomfinal. Men SKF:s elitkommitté har istället aktivt arbetat för att sabotera Sveriges medaljchanser.

SKF har valet att stå upp för fair play och strikt gå på resultat. Istället belönas nepotism som förklaras med nya lögner. Vem kan försvara detta?

Kanske mest tragiskt är attackerna på Monika Mitasikova, Isak Öhrströms flickvän. Monika friades helt av Riksidrottsförbundets disciplinnämnd, (RIN), från de händelser 2018 som nämns i Expressen. Trots det stängde SKF av henne från landslaget fram till hösten 2020. Först av Sixten och sedan av Kent-Åke tills SKF:s styrelse satte stopp.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Expressen har lyft den mörka vägen till OS i Tokyo