Nordic Cup 2021

På grund av pandemin är Nordic Cups vårtävlingar uppskjutna till augusti. Nya korrekta datum ses nedan!

Nordic Cup är en serie på åtta tävlingar i Lettland, Estland, Finland och Sverige som passar aktiva från ungdom till elit. Första tävlingarna blir i Valmiera 5 och 6 juni.

I höst blir det tävlingar i Estland, 14-15 augusti, Valmiera i Lettland, 21 och 22 augusti. Därefter Taivalkoski, Finland och slutligen i Falun. En fantastiskt initiativ för att utveckla kanotslalomidrotten!

Inbjudan till Tävling 1 & 2 (pdf) Obs – datum stämmer ej. Tävlingen är uppskjuten tills i höst.

Nordic Cup 2021

  • Estonia, Sindi, tävling 1 & 2, 14-15 augusti
  • Lettland (Latvia), Valmiera, tävling 3 & 4, 21-22 augusti
  • Finland, Taivalkoski, tävling 5 & 6, 4-5 september
  • Sverige, Falun, tävling 7 & 8, 11-12 september

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Nordic Cup 2021

Falucup 1, 23 maj 2021

Härlig slalomtävling från toppnivå till tävlingsdebut!

Camilla Fagerlund – duktig ungdom i kanotslalom från Falu Kanotklubb.

Att arrangera och delta i tävling är en fröjdefull upplevelse! Denna fina söndag kunde många glädjas av att äntligen göra det!

I toppen var det riktigt tuff konkurrens mellan rutinerade äldre och unga lovande, där Yann Lidström från Falun lyckades ta sig före Jonas Friedel från Västerås i K1. Yann tog hem segern även i C1 och tillsammans med Benjamin Kaiser i C2. I damklasserna var det riktigt tufft mellan Camilla Fagerlund och Tifenn Lidström, där det slutade med dubbelseger för Tifenn i C1 och K1. Bakom dessa fick vi se att många ungdomar gjort stora framsteg sedan förra året.

Vinterträningen har uppenbarligen varit framgångsrik och tävling är ett bra sätt att visa upp sig, öva och umgås. Vi ser fram emot fler större tävlingar när vaccinet bitit i fler åldersgrupper!

Resultat

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Falucup 1, 23 maj 2021

Röstbaserande tävlingar år 2021

De röstbaserande tävlingarna för år 2021 i Svenska Kanotslalomförbundet är fastställda. Enligt stadgarna har varje medlem en röst för varje gren de tävlat i (K1, C1, C2) minst en gång, och därmed högst tre röster. Tävlingarna är:

  • Hosjöholmen 23 maj
  • Åmsele 19 juni
  • Lissfors, 8 augusti
  • Hosjöholmen 10 september
  • Falu Vildvattenpark 11 september

År 2021 blir påverkat av pandemin liksom år 2020, men dessa tävlingar bör väl spegla idrotten. Notera att även medlemmar utan röst kan vara valbara. För rösträtt fordras att medlemsavgift är erlagd för såväl 2021 som 2022. Årsmötet hålls i november 2021.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Röstbaserande tävlingar år 2021

Bra säsongsdebut för Isak Öhrström, Erik Holmer och Monika Mitasikova!

Isak Öhrström på OS i Rio 2016

Isak Öhrström från Falu Kanotklubb placerade sig femma på världsrankingtävlingen i Slovenien i helgen, före bland annat världsfyran Peter Kauzer som tog silver i Rio 2016. 

– Rätt nöjd med dagens paddling. Berättar Isak på telefon från Slovenien. Bommade lite i en kombination där jag tappade tid och därmed medalj, men Tine Kancel (Slovenien) som vann hade ett drömåk, så han är det bara att gratulera. Jag fick en ny kajak för några dagar sedan som jag ännu inte är riktigt van med, men trots det gick det fint. På plats i K1H var även Erik Holmer från Nyköping, som var riktig kvick i kvaltävlingen. I semifinalen blev det tyärr lite strul, en missad port och därmed ingen final.

Det var den tioende tävlingen Isak slår Erik, men som ändå har mest ekonomiskt stöd av alla svenska paddlare genom SOK:s topp och talangprogram, och trots att Erik dessutom är utanför landslaget sedan 2019. Vad säger du om det?

– Lite jobbig fråga. Jag kan bara fokusera på min egen paddling, men det är ju många från andra länder som frågar hur det påverkar lagandan. Helt enkelt ligger detta utanför min kontroll och tar inte den diskussionen.

På VM 2019 kvalade Isak Sverige till OS, vilket ingen annan svensk tidigare gjort. Isak har upprepade tillfällen visat att han kan vara topp-åtta i världen med ett par världscupfinaler tidigare år. På för-OS i Tokyo 2019 placerade han sig 5:a och utan islag hade han vunnit. Hösten 2020 vann han världscuptävlingen i Ljubliana, Slovenien. På båda tävlingarna hade han varit topp-åttonde nation även om alla länder före honom på världsrankingen deltagit. Det gör att Isak tydligt uppfyller SOK:s kriterier. Tyvärr har den förbundskapten som fick sluta 2020 medvetet har snackat ned Isaks resultat till Sveriges Olympiska Kommitté. Hur känns det? 

 – Det är kanske inte riktigt vad som kallas fair play, men för egen del vet jag att jag kan vinna OS, och det är mitt mål. Jag har redan bevisat min nivå och man kan bara toppa sig någon gång per år. Min peak blir OS, avslutar Isak.

Falupaddlaren Monika Mitasikova var också på plats i K1 damer. Hon fick också en bra mycket bra säsongsdebut med en kvickt åk i kvaltävlingen. I semifinalen slutade hon på 25:e plats där några islag fick henne att tappa några placeringar. Nu laddar de om för nästa tävling i Italien om två veckor.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Bra säsongsdebut för Isak Öhrström, Erik Holmer och Monika Mitasikova!

Swedish Open 10 & 11 september 2021

Datum är spikat för Swedish Open 2021! 10 & 11 september med en tävling i Hosjöholmen och en i Falu Vildvattenpark. Det vankas internationellt deltagande av finaste slag, C2, lagåk – helt enkelt härliga dagar med kanotslalom! Stay tuned!

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Swedish Open 10 & 11 september 2021

Kanotslalomranking 2020

Camilla Fagerlund och Tifenn Lidström – duktiga och högt rankade i kanotslalom 2020

Aktuell ranking av svenska slalompaddlare är en spännande karta över året som gått. Det är en härlig kamp om topplaceringarna och över 30 personer har kört minst två tävlingar.

En rankings värde växer när den följs över flera år och ger paddlare motivation att kämpa för högre placeringar. Under år 2021 kommer troligtvis antalet aktiva i K1D som kör fler tävlingar att öka procentuellt mest, och vi kan räkna med ökad konkurrens att hålla sig i topp i alla klasser.

Ranking av alla aktiva har självklart ett stort värde i sig och till 2021 finns ett par idéer för att öka värdet ännu mer för både tävlande och arrangörer.

Kvalitet på tävlingar är viktigt. Tävlande vill ha arrangemang med flyt – bra banor och bra resultatpresentation. Arrangörer av rankingtävlingar får hjälp för bättre tävling och intäkter från både arrangörsbidrag och från fler startande.

Priser och prispengar älskar alla tävlande och införs från och med nu. De fyra bäst rankade i varje klass enligt tävlingsresultat i Sverige, belönas med årskort 2021 i Falu Vildvattenpark.

Prispengar är kronan på verket. Någon form av prispengar blir det år 2021 men formerna är inte klara och delvis påverkas det av epidemins utveckling.

Slalomranking 2020. Slutresultat

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Kanotslalomranking 2020