SKF-lägret i Prag belyser korruptionen i förbundet

Tung skugga över SKFs läger i Prag

Under höstlovet har ett antal ungdomar åkt till Prag för att träna kanotslalom med Svenska Kanotförbundet. I förbundets sociala medier hyllas lägret med glada tillrop från stolta föräldrar, men det kan inte dölja hur illa det egentligen ligger till inom SKF. Lägret exponerar vänskapskorruptionen helt öppet.

Uttagningarna till lägret är minst sagt märkliga. Endast killar har deltagit och de behöver varken träna kanotslalom frekvent eller ha hög nivå. Man behöver inte ens ha tävlat i kanotslalom under hela året. Med riktiga uttagningar skulle minst halva truppen bytts ut mot andra och bättre aktiva. En fullt rimlig uttagning hade varit endast Frej Bratt som bäste K1 U23 samt tre tjejer. Tyvärr har SKF skapat en miljö där de från fel klubb och fel kön inte känner sig välkomna och mår bättre av att inte delta i testosteronångorna.

Höstens nationella tävling i Lissfors visade att det är damer som är de klart bästa svenska juniorerna. K1H juniorer och U23 brukar vara omkring 15 % snabbare än motsvarande nivå på aktiva i K1D. Juniordamerna presterade därmed klart bäst. Uttagningarna till lägret är således diskriminerande. De som inte är uttagna har tyvärr ingenstans att vända sig att klaga, för SKF:s elitkommitté tar inga diskussioner med föreningar och SKF:s styrelse svarar inte heller på några frågor.

Konsekvensen av korrupta uttagningar är att SKF berövar unga aktiva deras rättmätiga möjligheter att satsa på kanotslalom. När pengar läggs på sämre aktiva, berövas samtidigt bättre aktiva det stöd de förtjänat. Minst lika illa är att korruptionen påverkar synen på det som borde komma först inom idrotten – att respektera regler och stå upp för fair play.

SKF har genom sina kommittéer ett ansvar att leda och se till att regler följs. Istället korrumperar ledamöterna svensk idrott och berikar sig själva. Det påverkar negativt all SKF:s verksamhet, och förstör för varje tjej och kille som har drömmar att nå framgång inom kanotidrotten den ärliga vägen. Från låg ålder förstör SKF aktivas moraliska kompass genom oskrivna regler ingen kan missa. Den som protesterar blir kontaktad av SKF och hotas, straffas och få sin idrottskarriär förstörd. Det budskap Svenska Kanotförbundet har sänt ut i flera år är följande:

Du aktiv, ledare, förening: lyd vår diktatoriska makt och du blir belönad. Du behöver inte vara duktig varken som paddlare, coach eller klubb. Sådant värdesätter vi inte. Det enda viktiga är att du är lojal. Men ställer du frågor och ifrågasätter våra beslut och makt – då kommer vi stänga av dig, lura dig, baktala dig och krossa dig.

Är du däremot inställsam passar du in perfekt. Åt dig ordnar vi fina positioner i förbundets kommittéer och du får resa runt i landslagsoverall på förbundets bekostnad och vara med på bild. Kom ihåg: det spelar ingen roll hur hårt du jobbar för att bygga upp idrotten och coacha – kräver du rättvisa regler skall du krossas, förnedras och stängas av.

Kan man begära av alla aktiva att endast acceptera uttagningar enligt resultat och tydliga regler? Svaret är tveklöst ja. Varje enskild har ett personligt ansvar, lika självklart som att aktiva inte sak dopa sig och att de förväntas följa samhällets andra regler. För den som är för ung för att ta själv ta ansvar, övergår ansvaret till föreningen. Att blunda för orättvisa uttagningar är som att ta emot dyra presenter fastän det är uppenbart är stöldgods. Eller som att dopa sig. Det går inte bortförklara ett personligt ansvar med att det är roligt med läger, men det är väldigt tråkigt när föreningar låter sina aktiva delta på det sätt som skett. Det är naturligtvis svårt att aktiva skall bete sig bättre än den ledning som hyllar deras tvivelaktiga deltagande.

Om samtliga aktiva och föreningar står upp för rättvisa regler blir svensk kanotslalom både bättre och trevligare. För att åstadkomma detta fordras demokrati för kanotslalom, så att de som styr också är verksamma inom kanotslalom och är valda av slalomkanotister, och inte som idag utsedda av en helt annan idrott. Det måste vara kanotslalomidrottens högsta prioritet.

Lösningen är enkel. På årsmötet 2023 kan SKF en gång för alla besluta att att kanotslalom oåterkalleligt styr sig självt, helt självständigt från sprints inflytande. Därefter, men inte innan dess, kan kanotslalom börja återhämta sig inom SKF.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Härlig höstträning i Falu Vildvattenpark

Tack vare den milda hösten kan man fortfarande träna i Falu Vildvattenpark. Så länge vädret håller i sig kommer arenan vara öppen under helger. Tidigare höstar har träning gått bra en bit in i november, men det tycks bli rekordlång säsong i år.

Falu Vildvattenpark ger unika träningsmöjligheter för slalomkanotister. Fördelen att exakt kunna justera portar och reka från land är två av dem. Att forsen är tekniskt krävande och har en svårt fall med en snärtig surfvåg är bra bonus!

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , , , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Härlig höstträning i Falu Vildvattenpark

Kanotslalomtävling i Falun på höstlovet

Fokuserad! Emil Oldberg (Västerås) har utvecklats enormt under 2022.

Sveriges bästa juniorer och ungdomar och även äldre tävlade under höstlovet i Hosjöholmen. Det blev många glada miner och och skratt varvat med skönt värkande armar. För coacher och publik var det härligt att se att de aktiva gjort stora framsteg under säsongen 2022. Banan testade färdigheter i fors, i zigagportar och olika typer av uppströmmare och dragen satt som väl inövade danssteg! Länk till resultat.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Kanotslalomtävling i Falun på höstlovet

Falu Vildvattenpark bättre än någonsin

Falu Vildvattenpark har sedan öppnandet hösten 2018 hunnit med fem hösttävlingar. För varje år har forsen blivit allt bättre med mer tryck i vattnet. Roligare, bättre och mer varierat! Väldigt bra för slalomkanotister från hela Sverige – och även från andra länder som gärna kommer på besök!

Falu Vildvattenpark hösten 2022

Forsen har också blivit mycket rymligare. I samband med träning inför Nordic Cup sattes rekord i antalet tränande samtidigt på 20 personer. Det gick över förväntan, inte minst med tanke på att med så många blir det rätt trångt i de flesta konstgjorda forsar. Upp till 15 fungerar bra, och det är lättare att vara många om paddlarna är vana med träning i konstgjord fors.

Till 2023 blir arenan förbättrad ytterligare ett snäpp med justeringar både nedan och uppströms det stora fallet. Beroende på när våren kommer, kan träning i bästa fall starta redan i slutet av mars. Och beroende på vädret kommer det även gå att träna under hösten – kanske nästan fram till jul. Januari – Februari är definitivt stängt, men så ser det ut även runt om i Europa i flertalet stora arenor. Liptovsky, Bratislava och Augsburg har långa vinteruppehåll, så att Rikskanotstadion också har det får vi leva med. Hosjöholmen i Falun är däremot öppet 24/7/365!

Hosjöholmen, Falun. En suverän tränings- och tävlingsarena året runt!
Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Falu Vildvattenpark bättre än någonsin

Fantastisk avslutning på Nordic Cup 2022!

Kanotslalom i Falu Vildvattenpark.
Falu Vildvattenpark på Nordic Cup 2022.

Nordic Cup i Falun samlade tävlande från fem länder och tiotalet klubbar och blev därmed med marginal årets största tävling – två dagar i rad! En i Hosjöholmen och en i Falu Vildvattenpark.

Tävlingen i Hosjöholmen bestod av bästa resultat av två åk och med fri träning i banan. I Falu Vildvattenpark var upplägget mer likt internationella tävlingar med ett semifinal utan träning. De bästa i varje klass gick vidare till final på samma bana.

Forsen i Hosjöholmen är suverän för att utveckla en bra teknik och passar alla nivåer. Falu Vildvattenpark har förbättrats enormt och har knappt någon likhet med hur forsen såg ut vid den första tävlingen 2018. Det är nu tveklöst den bästa platsen i Sverige att träna och tävla i kanotslalom på högre nivå.

På test infördes en ny tävlingsform kallad 4-Team Event. Ett lag består av fyra paddlare som kan vara från olika klubbar och även olika länder. Varje lag får räkna endast ett individuellt resultat från varje tävlingsklass: K1H, K1D, C1H, C1D. Placering ger poäng, så om alla i laget vinner sin klass får laget 1+1+1+1 = 4 poäng. En rätt rejäl prissumma gavs dessutom och lockade ett par lag att ställa upp.

Även i C2 dam och C2Herr var det prispengar. C2-damklassen hade fem startande ekipage vilket lär vara ett svenskt rekord med marginal!

Och kanske viktigast av allt – redan nu laddar aktiva för nästa års upplaga av Nordic Cup!

Länk till resultat och bilder!

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Fantastisk avslutning på Nordic Cup 2022!

Tävling i Lissfors 10 september 2022

På lördagen genomfördes en slalomtävling i Lissfors. En analys kommer men först resultat som finns via denna länk och under Resultat!

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Tävling i Lissfors 10 september 2022