Den värsta krisen i kanotslaloms historia

Isak Öhrström. Sveriges bästa paddlare.
Isak Öhrström. Sveriges bästa K1-Herrpaddlare – men inte den som får mest stöd.

Senior-VM i kanotslalom har just avslutats i historiska Augsburg, där OS hölls för precis 50 år sedan. Isak Öhrström blev bäste svensk med en 24:e plats. Han är även bäst i världscupen där han ligger 11:a i slalom och 2:a i kajakkross.

Detta är en imponerande prestation, särskilt med tanke på omständigheterna. För trots att Isak varit etta på landslagsuttagningarna år efter år, liksom bäst på världsrankingen, är det en annan paddlare som hela tiden fått överlägset mest stöd sedan 2018. Fastän denna person aldrig varit etta i laget på uttagningar, aldrig varit bäst på världsrankingen och ibland inte ens varit med i landslaget. Och han är den ende som har en coach. Det är alltså inte resultat som stöd baseras på. Att en paddlare ‘spelar med slipade tärningar’ år efter år är fel. Det som skapat denna situation är att kanotslalom inte styr sig självt. Det fråntar inte direkt berörda ett personligt ansvar för fördelning av elitstöd. Det är fel att ge stöd på detta sätt men det är också fel att ta emot det. Det skadar också svensk kanotslalom i alla aspekter.

En tydlig effekt av detta fusk var årets SM, som endast hade 13 startande. Detta är det lägsta antalet någonsin. Det innebär att fyra av fem slalompaddlare har slutat sedan 2016.

Sedan SKF år 2017 upplöste kanotslaloms kommittéer har det gått spikrakt nedåt för idrotten. Det var övertydligt från start att Sixten Björklund, som trots kraftiga protester påtvingades kanotslalom som förbundskapten, var beredd att gå över lik för att förhindra att Isak skulle ta sig till OS och favoriserade istället en annan aktiv.

Björklund gjorde detta genom systematisk manipulation av uttagningar, planering och pengar, men även genom ännu brutalare metoder. Bland annat stängde han av Isaks flickvän Monika Mitasikova i tre säsonger. Att detta gjordes för att skada och psyka Isak är uppenbart. Björklunds handlande stöddes av SKF:s styrelse och fick fortgå utan protester från ”lagkamrater”.

Hade alla i sporten istället stått upp för fair play och stoppat Björklund redan 2017, hade kanotslalom idag kunnat vara större än någonsin. Expressen avslöjade i samband med OS i Tokyo hur SKF nedvärderat Isaks prestationer i kommunikation med SOK.

En del har kanske jublat någon gång under de gångna åren men förhoppningsvis är det ändå fler som skäms. Priset alla har fått betala för att få Sixten Björklunds favorit till OS är att kanotslalom nära fullständigt havererat som idrott. Vi befinner oss nu i den värsta krisen i sportens historia.

Det finns en positiv sak. Seniorlandslaget har nu blivit mycket trevligare. Men i övrigt? På hemmaplan har SKF förgiftat sporten så all utbildning och nära nog allt klubbsamarbete har upphört. I år är den hittills enda riktiga tävlingen som genomförts SM i Åmsele. Dit åkte inte ens kommittéledamöterna. Något sådant hade aldrig hänt innan 2017. Fram till dess hade de som ledde kanotslalom förtjänat föreningarnas förtroende genom visad duglighet.

För att vända utvecklingen är det helt avgörande att kanotslalompaddlare själva får välja sina företrädare. Inte att idrottsgrenen som nu får sina företrädare utsedda av utomstående. Detta borde vara självklart.

Så här skrev RF i en utredning om SKF år 2020:

Däremot är min bedömning att SKF:s beslut om att upplösa både elit- och breddkanotslalomkommittén är problematiskt då det har medfört ett demokratiskt underskott för kanotslalomföreningarna som inte har kompenserats på något annat sätt. För det fall SKF, efter att de blivit uppmärksammade om problematiken, inte genomför åtgärder för att stärka kanotslalomföreningarnas demokrati och delaktighet inom en rimlig tid, anser jag att det kan vara fråga om en värdegrundsavvikelse mot punkten demokrati och delaktighet i idrottens gemensamma värdegrund. 

SKF bryter således mot idrottens värdegrund. Varje dag.

Kanotslalomidrotten har nu förvägrats demokrati i fem år. Detta är huvudskälet till dagens krisläge. Det rådande sättet att utse ledamöter leder till en inkompetent och omoralisk ledning som är benägen att fuska.

SKF:s brutala hämnd för att fusk avslöjas och exponeras har skakat om hela idrotten. Det var just för att hämnas som SKF försökte utesluta en hel förening, något som de lyckligtvis misslyckades med. Trodde SKF:s styrelse ens själva de skulle vinna i Riksidrottsnämnden? Det är uppenbart att uteslutningsärendet är en del av en svartmålningskampanj. Uteslutningen inbegrep i praktiken bland annat alla tjejer som tränar kanotslalom i Sverige. Hur tänker man då?

Utan demokrati riskerar kanotslalom att helt dö ut i SKF. Det är SKF:s ansvar att åtgärda grundorsaken. d.v.s. man måste återinföra demokrati för kunna att vända utvecklingen.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Nordic Cup och Sverigecup i Falun, 24-25 sept

24 och 25:e september arrangeras Nordic Cup i Falun med en tävling i Hosjöholmen och en tävling i Falu Vildvattenpark. Tävlingen i Hosjöholmen passar alla, i lätt fors. Tävlingen i Falu Vildvattenpark är mer teknisk i en konstgjord härlig fors!

Ett nytt tävlingsformat kommer att provas under dessa tävlingar, i form av lag av fyra personer. En i varje klass; K1D, K1H, C1D, C1H. Placering för de tre bästa i varje lag läggs ihop från var av de två tävlingarna till en poängsumma, där vinnarlaget får pris. Denna tävlingsform baseras på resultat från tävlingen och består inte av separata tävlingsåk.

Nu har paddlare bråda dagar att bilda ett lag genom att rekrytera en i varje klass! I denna tävling kan aktiva från olika klubbar och länder blandas i lagen. 

Tävlingarna är även en del i Svenska Kanotförbundets cup.

Inbjudan Nordic Cup i Falun 24 & 25 september 2022

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Nordic Cup och Sverigecup i Falun, 24-25 sept

Tävlingsdatum klara för Nordic Cup 2022!

Nu är tävlingsdatum klara för Nordic cup 2022. Det blev klart efter helgens möte mellan arrangerande länder.

2021 blev riktigt lyckat för den nystartade cupen. Trots pandemin kunde alla tävlingar utom Finlands genomföras. Där satte tyvärr ett virusutbrott stopp.

För 2022 blir det nästan samma upplägg som tidigare men med några trevliga och spännande nyheter. Lettland överväger att även lägga in en slalom sprint mitt i veckan.

På tävlingarna i Falun kommer ett nytt koncept att prövas. Det blir 4-mannalag med en individ i varje kategori K1D, C1D, K1H, C1H. Resultaten räknas ihop för alla tävlande till lagpoäng. Varje lag behöver en namnsponsor och det blir en speciell prispeng för denna lagtävlan. Med lite tur kommer några tunga världsstjärnor att delta.

  • Nordic Cup 1 & 2: 18-19 juni, Valmiera, Lettland
  • Nordic Cup 3 & 4: 25-26 juni, Sindi, Estland
  • (Nordic Cup 5 & 6: början av september, Taivalkoski, Finland) – osäkert
  • Nordic Cup 7 & 8: 24-25 september, Falun, Sverige

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Tävlingsdatum klara för Nordic Cup 2022!

Vad vill slätvatten med kanotslalom?

Traditionellt har den årliga kanotslalomkonferensen hållits i mitten av november och det finns goda skäl för det. Då är det internationella tävlingsprogrammet klart och därmed kan coacher, aktiva och föreningar planera och boka för den kommande säsongen. Men denna goda ordning förföll till kaos när kanotslaloms föreningar förbjöds ha inflytande över idrotten från 2017. Anders Danielssons och Sixten Björklunds framfart har sedan dess skadat kanotslalom enormt. Tyvärr fortsätter det lika illa nu.

Trots att kanotslalomföreningar ständigt krävt en konferens på hösten har SKF struntat i det sedan 2018. Konferensen för 2022 skulle ha hållits samtidigt som slätvattens januarimöte i Stockholm. Det är alldeles för sent, på fel plats, i fel forum och för dyrt. Nu är mötet dessutom inställt. Ändå har inget alternativ presenterats.

Enligt SKF:s generalsekreterare Dag Johansson ställdes slalomkonferensen hösten 2020 in, för kanotslalomkommittén hade för mycket att göra. Enligt kanotslalomkommitténs ordförande Kent-Åke Lundberg berodde det istället på att den inte gjort något. Det är uppenbart att högst en av dem talar sanning. 2021 blev det inget möte alls. Det är dock fullt förklarligt om kommittén är livrädd att möta föreningar där ilskan växer.

Nu råder istället tystnad. Slätvatten har däremot redan annonserat en tävlingsarrangörsträff online i januari. Det är rätt provocerande. Det är nämligen exakt samma personer som tillsatt slätvattenkommittén som kanotslalomkommittén. Att slätvatten raskt ordnar för sig själv är bra, men det är oacceptabelt med en slalomkommitté som inte alls representerar kanotslalomidrotten och som dessutom är exceptionellt inkompetent och lat.

Varför behandlar slätvatten kanotslalom på så vis? För så är det. Det är slätvatten som styr kanotslalom. Ungefär som om Tysklands enorma befolkning skulle ha rösträtt i Sverige och tillsätta en regering med ledamöter från Spanien. Var och en förstår att det inte är demokratiskt när en grupp tar beslut som endast berör andra och inte alls dem själva.

Svenska Kanotförbundets styrelseledamöter – vad anser de? Ingen vet. De svarar inte på mail. Deras telefonnummer är hemliga. SKF:s ledning är numera lika sluten som Nordkoreas. Generalsekreterarens enda engagemang för kanotslalom har rört sig om att sabotera Nordic cup, och för att hindra fungerande föreningar och coacher att arbeta.

Lika provocerande som att SKF planerar tävlingsarrangörsträff för slätvatten och samtidigt motarbetar kanotslalom, är det provocerande att SKF nu har utannonserat en tjänst för “Kommunikatör”, Det är en tragisk prioritering av pengar. Det vore bättre om medel satsades på bättre verksamhet. Sedan 2017 har SKF exempelvis lagt ned ungdomsverksamheten för kanotslalom, och trots att SKF sagt de ska satsa på damer, säger kanotslalomkommittén nej till det.

Och samtidigt som SKF missköter kanotslalom inom sin egen organisation, fortsätter man hota föreningar, coacher och aktiva som utmanar SKF:s monopol när de organiserar sig på annat sätt.

Man kan verkligen fråga sig vad slätvattenpaddlarna egentligen vill ha kanotslalom? Inte i SKF, men inte heller utanför? Vad återstår då?

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Vad vill slätvatten med kanotslalom?

Nordic Cup 2021 avslutad med succé!

Nordic Cup avslutades helgen 11 och 12 september med en tävling i Hosjöholmen och en tävling i Falu Vildvattenpark. Ett stort gäng från Lettland och Estland deltog och det blev riktigt tufft om topplaceringarna i K1 och C1 Herr mellan länderna. Damklasserna dominerades av imponerande många från Falun. Det blev desto tajtare race mellan dem. Roligt och utvecklande!

Tack vare drivna ungdomar livestreamades tävlingarna och som är utlagt på Falu Kanotklubbs youtubekanal.

Förutom tävlandet, gavs tid för trevliga diskussioner och utbyte mellan coacher och aktiva. Spännande planer finns för framtiden!

För alla resultat inklusive totala sammanställningen – se under Resultat 2021!

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Nordic Cup 2021 avslutad med succé!

Värdet är noll delat med intet

I helgen är det världscup i Pau och i startlistan återfinns förvånande nog Frej Bratt. Det blir hans första världscup och för en del kan reaktionen kanske bli “så roligt”.

Men vid närmare eftertanke kan alla inse att detta är en synnerligen dålig idé och att det endast finns förlorare på detta.

För det första har Frej inte kvalificerat sig enligt regler – detta är en rent godtycklig uttagning. Kval till Pau skedde på världsrankingtävlingen i Prag i början av augusti. Den deltog inte Frej på och därmed borde saken vara klar. Frej kan inte starta i Pau enligt regler.

Om han startar har SKF dels återigen frångått gällande uttagningsregler, dels inte gett andra chans att kvala dit enligt nya, för alla helt okända regler. En aktiv som deltog på senioruttagningarna i våras och de senaste åren är Max Karlsson. Men han är inte tillfrågad. Max vann världsrankingtävlingen i Oklahoma för några veckor sedan. Det finns andra aktiva än Frej som ligger bättre till på världsrankingen i K1H och aktiva i andra kanotklasser som inte heller är tillfrågade.

För det andra har SKF de senaste åren inte haft ekonomiska resurser att ens ordna träningsläger för damer eller för ungdomar. En annan aspekt är att egenavgifterna för seniorelit är mycket höga, men som till stor del skulle kunna strykas om elitkommittén inte låter Frej åka på världscupen.

För det tredje ansåg elitkommittén tidigare i år att junior och U23 inte hade nivå att tävla i Tacen. Elitkommittén förbjöd till och med alla svenskar att delta ens för egna pengar av principskäl, fast de fick ändå betala dyrt för J- och U23-EM. Världscupen i Pau är uppger SKF inte vara ett officiellt landslagsuppdrag, men ändå åker aktiva. Regler om hur mycket aktiva betalar själv och tillstånd att delta på internationella tävlingar på egen hand används tydligen helt godtyckligt.

Pau är minst lika krävande som Tacen och är dessutom en seniorelittävling. Enligt SKF var Frej således oförmögen att köra U23-VM i juli. Helt mirakulöst, och med sämre förberedelser än vad Falu Kanotklubb erbjöd sig att ordna inför Tacen, anses han nu mogen en världscup. Uppenbarligen saknas en genomtänkt strategi.

Det är inte konstigt om en ung aktiv blir glad över möjligheten att delta i en världscup, och tackar ja utan närmare eftertanke. Tyvärr korrumperar detta även den aktive, och på sikt demoraliseras hela kanotslalomidrotten.

Genom att muta med landslagsplatser i strid med regler, uppmuntrar elitkommittén aktiva att inte stå upp för fair play. Klubbar riskerar att splittras inifrån om korrumperade aktiva ställs mot andra aktiva som fuskats bort. Inte heller gynnas relationen med coacher och klubbstyrelser som misshandlas av elitkommittén. När inga regler längre går att lita på, sätts enskilda aktiva i en omöjlig situation. Detta har pågått i många år. Här är några exempel.

Camilla Fagerlund blev inte uttagen till Junior och U23-EM, emot uttagningsregler. Ett klart fall av diskriminering av kön, ålder och prestation. I stället skickades en sämre juniorkille. Erik Holmer åkte till för-OS i stället för Fredrik Wahlén som enligt regler borde åkt. Max Karlsson blev mutad och lurad att inte starta på världscupen i Slovenien 2020 så Erik Holmer fick platsen i stället.

Monika Mitasikova har SKF på det mest brutala sätt stängt av i tre säsonger. Isak blev bestraffad och avstängd från världscupen i Pau 2020, utan rättslig prövning. Och till OS skickades Erik Holmer trots att Isaks resultat är bättre. SKF har i åratal låtit Sixten snacka ned Isaks resultat till SOK. Det lät SKF fortsätta fram till april 2021 fastän Sixten sade upp sig i juni 2020. Skälet Sixten sade upp sig? Han fick inte fortsätta stänga av Monika. Det var bra gjort av SKF:s styrelse, men den hade då redan tillåtit detta att pågå i tre säsonger. Kent-Åke ville fortsätta stänga av Monika, men även han fick till slut böja sig för SKF:s styrelse. Fler uttagningar baseras nu på godtycke än på regler.

Gång på gång hamnar aktiva på detta sätt i kläm då det är huvudorganisationen, som borde vara ett föredöme, är den som fuskar hejdlöst. Detta suger musten ur de mest drivna föreningarna, som ser värdet av sitt arbete gå till spillo genom SKF:S mismanagement. Antal slalomtävlande har på fem år sjunkit från över 100 till ca 40. En effekt av Sixten Björklund, Anders Danielsson och Kent-Åke Lundberg.

Alla kan inse att elitkommitténs arbete under Kent-Åkes ledning är helt ohållbart. Man bör dock alltid påminna om att detta inte är orsakat av bråk inom kanotslalom. Kent-Åke skulle aldrig bli vald om kanotförbundet var demokratiskt i sin styrning av kanotslalom.

Det vore mycket bättre om alla aktörer i kanotslalom hjälptes åt för att bygga en idrott där alla behandlas lika enligt regler, och där det är roligt att utvecklas såväl som aktiv, tränare och klubbutvecklare. Då kan fokus ligga på utveckling och prestation och inte åt att hantera SKF.

Detta kommer inte ske förrän kanotslaloms föreningar själva får rätten att välja de företrädare i SKF de har förtroende för. När det sker, kan en idrott som sätter fair play först skapas. Och då kan alla stå bakom uttagna aktiva och glädjas och värdesätta idrottsliga framgångar. 

Men när regler inte respekteras och aktiva inte förtjänar sin landslagsplats – vad är då värdet av en världscupstart? Noll delat med intet.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Värdet är noll delat med intet