Swedish Open 10 & 11 september 2021

Datum är spikat för Swedish Open 2021! 10 & 11 september med en tävling i Hosjöholmen och en i Falu Vildvattenpark. Det vankas internationellt deltagande av finaste slag, C2, lagåk – helt enkelt härliga dagar med kanotslalom! Stay tuned!

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Swedish Open 10 & 11 september 2021

Kanotslalomranking 2020

Camilla Fagerlund och Tifenn Lidström – duktiga och högt rankade i kanotslalom 2020

Aktuell ranking av svenska slalompaddlare är en spännande karta över året som gått. Det är en härlig kamp om topplaceringarna och över 30 personer har kört minst två tävlingar.

En rankings värde växer när den följs över flera år och ger paddlare motivation att kämpa för högre placeringar. Under år 2021 kommer troligtvis antalet aktiva i K1D som kör fler tävlingar att öka procentuellt mest, och vi kan räkna med ökad konkurrens att hålla sig i topp i alla klasser.

Ranking av alla aktiva har självklart ett stort värde i sig och till 2021 finns ett par idéer för att öka värdet ännu mer för både tävlande och arrangörer.

Kvalitet på tävlingar är viktigt. Tävlande vill ha arrangemang med flyt – bra banor och bra resultatpresentation. Arrangörer av rankingtävlingar får hjälp för bättre tävling och intäkter från både arrangörsbidrag och från fler startande.

Priser och prispengar älskar alla tävlande och införs från och med nu. De fyra bäst rankade i varje klass enligt tävlingsresultat i Sverige, belönas med årskort 2021 i Falu Vildvattenpark.

Prispengar är kronan på verket. Någon form av prispengar blir det år 2021 men formerna är inte klara och delvis påverkas det av epidemins utveckling.

Slalomranking 2020. Slutresultat

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Kanotslalomranking 2020

Spännande Falucup 2020!

Trots en världsomfattande epidemi och många restriktioner lyckades klubbarna genomföra en fin slalomcup med tre tävlingar av olika karaktärer. En lättsam tävling i Hosjöholmen i Falun under våren när epidemin var som värst, och en klassisk tävling i Hosjöholmen i en uppfräschad bana i september. Slutligen en grym avslutande tävling i Falu Vildvattenpark. Ett stort tack till föräldrar och arrangörer – och stort eloge till aktiva för fina insatser! Både på vattnet och med att hjälpa till både före och efter tävlingar!

Länk till slutresultat

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Spännande Falucup 2020!

Svenska Kanotförbundet på höstlovsläger i Falu Vildvattenpark

Under höstlovet har Svenska Kanotförbundet ordnat läger i Falu Vildvattenpark. Aktiva från flera föreningar deltar med coacherna Bo-Marcus Lidström och Ludwig Andersson.

Eftersom nästan alla tävlingar utomlands hålls på konstgjorda banor är arenan en given plats för de som satsar mot toppen. En stor fördel är portsystemet som tillåter att portar kan placeras var som helst med precision. Det är också lätt att reka banor från land, vilket man behöver behärska för att nå en hög nivå. I parken finns även bra stugor med eget kök och badrum.

Falu Vildvattenpark har sålunda träningsvillkor som utomlands – utan att åka utomlands. Det gör att fler kan nå en högre nivå innan första långresor. På sikt kommer detta betyda väldigt mycket för svensk kanotslalom.

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Svenska Kanotförbundet på höstlovsläger i Falu Vildvattenpark

Isak Öhrström vinner världscupen i Tacen Slovenien!

Isak Öhrström från Falu Kanotklubb vinner K1-herr-finalen i Slovenien år 2020.

Isak Öhrström från Falu Kanotklubb har som förste svensk någonsin medaljerat på en världscup och vinner guld! En helt fantastisk prestation. Det var på världscupen  Slovenien det hände, den 17 oktober nådens år 2020. Därmed har Isak det senaste året lyckats med följande:

  • Ta OS-plats åt Sverige på VM 2019
  • 5:e plats på för-OS i Tokyo, och nu,
  • 1:a plats på världscup.

Därmed är han utan tvekan den bäste svenska slalompaddlaren någonsin.

Segeråket är som man kan se underbart. På andra plats togs av Peter Kauzer, silvermedaljör på OS i Rio, tvåfaldig världsmästare, flerfaldig världscupvinnare och Europaämästare, och naturligtvis storfavorit att vinna inför hemmapubliken. Kauzer gjorde en suveränt finalåk, men det räckte ändå ändå inte till för att slå Isak, som vann med 50 hundradelar. På plats som coach på plats var Nenad Martinis som förtjänar stort beröm för att skapa en vinnande atmosfär.

Se Isaks åk

Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Isak Öhrström vinner världscupen i Tacen Slovenien!

Yann och Alva tog dubbla seniorguld på årets SM i kanotslalom

Alva Persson. Svensk mästare i K1 damer 2020.

Återigen arrangerade Floda Forsfarare SM i kanotslalom i Dala-Floda med stöd av en omfattande funktionärsstab från bland annat Falu Kanotklubb. Trots ihållande regn blev det en synnerligen lyckad tävling med många briljanta speakerkommentarer, skön musik och framför allt bra paddling. I K1H juniorer fanns tre urstarka paddlare från Falun, en Ossian från Nyköping och ytterligare hemmapaddlare som samtliga hade chans på guldet. Där lyckades Yann Lidström knipa guldet före klubbkamraterna Frej Bratt och Arvid Lindberg. Strax därefter tog Yann guld i C1 och lagguldet tillsammans med Alva Persson och Erik Wernersson.

Alva Persson är väl känd inom slalomkretsar som en ständigt stigande stjärna. På SM visade hon framfötterna med suverän paddling och tog guldet i K1 damer. Vinnaråket av Fredrik Wahlén var imponerande i K1 herrar seniorer och med dagens bästa tid. Om man jämför K1 dam med K1H-åken med hur vinnartiden på världscuper brukar vara mellan dam och herr, kan man konstatera att Alvas resultat var dagens tredje bästa efter Fredrik och Yann.

Resultat

Yann Lidström. Svensk mästere i K1 juniorer 2020.
Publicerat i Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Yann och Alva tog dubbla seniorguld på årets SM i kanotslalom