Expressen har lyft den mörka vägen till OS i Tokyo

Det är nog en av Tokyo-OS större skandaler hur Sixten Björklund först blivit förbundskapten i kanotslalom och i den rollen fått gå fram som en ångvält och favoriserat en aktiv utan tillstymmelse till fair play.

Sixten lyckades få den sämre rankade Erik Holmer att ersätta Isak Öhrström i SOK:s topp och talangprogram hösten 2018. Erik Holmer missade sedan landslaget 2019, men favoriserades och tog startplatser från andra aktiva till för-OS och världscuper.

Nu erkänner Svenska Kanotförbundet i Expressen att Sixten har snackat ned Isaks Öhrströms resultat till SOK, efter tidigare ha förnekat detta. Det är oerhört. 

I Expressen påstår sedan Svenska Kanotförbundets Kent-Åke Lundberg att Sixten inte haft någon roll i förbundet sedan han sade upp sig i juni 2020. Men att Sixten lämnat SKF:s organisation är inte alls sant. Tvärtom, och den som vet detta bäst är Kent-Åke Lundberg själv som skriver följande i ett mail till en kanotslalomförening, daterat 16 februari 2021:

Sixten är kvar eftersom han är den person SOK investerat i genom att besöka platserna i Japan och ha överblicken över var man vill bo under olika perioder. På den punkten är Sixten ett bra stöd för Kalle.

Staffan Strive, styrelseledamot i Svenska Kanotförbundet fram till våren 2021 skriver följande mail, daterat 8 mars 2021, i beklagande ton till Svenska Kanotförbundets ordförande Lars Martinsson.

Hej Lars

Se mail nedan från Isak som han skickat vidare. Jag är beklämd över hur Isak blir hanterad. Kan bara beklaga att Sixten fortsatt är inblandad då det är allmänt känt vad han har för uppfattning. Och vad jag har för uppfattning om Sixten vet du och de flesta berörda.

Isak ringde mig tidigare idag, men jag kunde inte svara. Har fullt upp med fartyget. Men någon borde ha dialog med honom.

Uppdraget för SKF och elitkommitten är ju att försöka få medaljer i ett OS.

Även jag har svårt att förstå att Isak inte har tydliga besked och att allt grumlas för honom genom att Sixten, den ende som är uttalat partisk, är kvar på något sätt när han ju har sagt upp sig. Det har vi pratat om tidigare så jag drar inte det mer.

Det måste bli slut på Sixtens inblandning och en tydligare, rakare linje gentemot Isak så han blir uttagen och kan fokusera på sin träning, för framskjuten placering på OS. Det är 3 år till nästa gång så vi har inte råd att tappa en sådan här möjlighet. Varför är detta så svårt för elitkommittén. Jag fattar inte vad dom har emot Isak.

Skall bli skönt att lämna denna soppan. Tycker inte att Kent-Åke och de övriga i kommittén agerar korrekt.

StaffanS

———- Forwarded message ———

Från: Isak Öhrström
Date: mån 8 mars 2021 kl 16:42
Subject: Fwd: Information kring lägret i Tokyo i maj
To: Staffan Strive

Varför sitter Sixten och bestämmer OS-uttagningar fortfarande? Detta är helt galet… Av dokumenten framgår det att Sixten fortsatt har kontakt med SOK(?) = jag har inte en chans på jorden att bli uttagen.

Från: Kent-Åke Lundberg 

Date: mån 8 mars 2021 kl. 16:34
Information kring lägret i Tokyo i maj

Till er med möjlighet att bli uttagna till OS i Tokyo 2021

Sixten och jag har noggrant läst igenom den information som kom från Tokyo 2020 och ICF förra veckan. Därefter har Sixten extraherat den viktigaste informationen och ställt upp den i en logisk ordning. Denna skrivelse får ni alla. Jag har lagt till den komplettering vi gjorde med SOK till det tidigare avtalet kring uttagningen där vi adderade världscupen i Prag. När nu världscupen i Markkleeberg flyttas så blir följden omvänd, men båda räknas fortsatt.

Kål

Därmed står det klart att Sixten Björklund förblev djupt involverad i OS fortfarande under våren 2021, och därmed hade kontakt med SOK och möjlighet att påverka uttagningsprocessen.

Enligt Expressen påstår även Kent-Åke att Erik Holmer har gjort bättre resultat. Det är inte vad Kalle Sundkvist i SKF:s elitkommitté säger. Kalle skötte samtalen med SOK efter sista världscupen 2021, strax innan OS. Vid den tidpunkten då uttagningen gjordes, ansåg både SOK och SKF att Isaks resultat var bättre, men SOK tog ut Erik på framtidskriteriet. Enligt Kalle Sundkvist försökte SKF få Isak nominerad, men SOK sade nej. Uppförsbacken efter Sixtens fleråriga bearbetning av SOK var för lång.

Men att Isaks resultat solklart skulle räcka till topp 8:a på ett OS visas tydligt av Tokyos slalomfinal. Men SKF:s elitkommitté har istället aktivt arbetat för att sabotera Sveriges medaljchanser.

SKF har valet att stå upp för fair play och strikt gå på resultat. Istället belönas nepotism som förklaras med nya lögner. Vem kan försvara detta?

Kanske mest tragiskt är attackerna på Monika Mitasikova, Isak Öhrströms flickvän. Monika friades helt av Riksidrottsförbundets disciplinnämnd, (RIN), från de händelser 2018 som nämns i Expressen. Trots det stängde SKF av henne från landslaget fram till hösten 2020. Först av Sixten och sedan av Kent-Åke tills SKF:s styrelse satte stopp.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.