kanotslalom lag Sverige

Amanda Fagerlund kanotslalomRekordplacering för Sverige! Amanda Fagerlund nådde en fin 12:e plats på VM i kanotslalom i K1 Dam junior. 0,33 sekunder från en finalplats! Sveriges bästa K1Dam-placering någonsin på ett mästerskap. Banan var tekniskt krävande i fors klass IV och Amanda lyckades hålla sina linjer nästan överallt. Hon blev lite tajt in i en zigzag på slutet och fick ett islag. Så nära! Verkligen spännande och ett resultat av ett teamarbete under många år.

Erik HolmerFinal i K1 Herr U23 var riktigt spännande och helt öppen då flera starka namn hade kört bort sig i semifinalen. Erik Holmer lyckades pressa sin placering från semifinalen ett steg till och lyckades nå en fin placering som 7:a. Vann gjorde Jakub Grigar från Slovakien.

Sverige deltog för första gången på ett internationellt mästerskap i lag i C1 U23 med Mattias Nilsson, Ludwig Andersson och Ludwig Palmcrantz. Förväntningarna var lågt ställda i den krävande finalbanan. Men fin insats blev det och de slutade 12:a av 20 startande lag, 42 sekunder efter vinnarlaget.

kanotslalom lag SverigeI K1 Herr U23 med en finalist och två nästan-semifinalister var förutsättningarna bra för att paddla fort, men konkurrensen var hög. Erik Holmer, Johan Strandberg och Max Karlsson paddlade stabilt med endast två islag. De slutade 11:a bland 20 lag, 10 sekunder efter Tyskland som vann.

Därmed är Junior/U23 VM i kanotslalom över och det har varit ett mycket lärorikt mästerskap på flera aspekter. Tack vare den väl organiserade slalomidrotten som vi skapat i Sverige, har vi gett stöd till aktiva från deras första paddeldrag till världsklass. Vi vet nu hur vi kan konkurrera med de största slalomländerna genom en bra organisation, systematiskt arbete och strukturerad coachning. Denna position har Sverige aldrig haft förut. Nu tar vi hem ytterligare kunskap så att nästa generationer paddlare blir ännu bättre i alla åldrar, i alla klasser, dam och herr! Vi har också studerat organisationen kring tävlingsarrangemanget och fått idéer hur svenska arenor och evenemang kan ordnas för en bra upplevelse för både aktiva, funktionärer och publik. Det har vi goda möjligheter att lyckas med!

Nästa internationella mästerskap för unga slalomaktiva i landslaget blir i slutet av augusti Junior/U23 EM i Solkan (Slovenien), som vi ser fram emot.