Eskimåsväng

När du vet att du alltid kommer upp om du går runt, blir du mycket tryggare och därmed en säkrare kanotist. Genom att kunna eskimåsvängen, öppnas nya världar för dig i forspaddling, havspaddling, kanotpolo mm. Nedan hittar du tips för att lära dig och lära andra tekniken.

Eskimåsväng


Övningsbank Eskimåsväng

för kajak och kanadensare (2007)


Eskimåsvängspass (2017)


Grundövningar för nybörjare

Övningslista för nybörjare – Listan kompletterar övningsbanken. Den kan plastas in och vara bredvid ledaren i simhallen. För barn under 12 år rekommenderas att inte ha kapell om de paddlar utan ledare i bassängen. Av erfarenhet har mindre barn svårt att i lugn och ro dra loss kapellet om de välter oplanerat. De kan lätt få panik. Det behövs helt enkelt lite mognad och massor av roliga övningar.

10-åringarna Matti och Lennart är nya i kanotsporten. De har först övat att välta i bassäng utan kapell. Därefter övat att välta med kapell, som de lossat under vattnet och sedan krupit ur kajaken. När barnen tryggt har klarat det, har de fortsatt träna med övningarna man ser i filmen. Dessa övningar har flera syften. I första hand övar barnen att rotera kajaken med höft och knä. En viktig teknikdetalj är att huvudet ska komma sist upp ur vattnet. Sedan övar de att stanna länge under vattnet och orientera sig. I filmen används cyklop som hjälpmedel. Målet är att barnen med tiden blir trygga att öva enbart med simglasögon. Allt ovan ger en bra grund innan mer avancerade eskimåsvängsövningar.

Tips & Tricks på svenska

Äldre forspaddlare har ofta en eskimåsvängsteknik som gör att man kommer upp liggande bakåt. Bakre armen är då bakåt, uppåt och utåtroterad. Det är tyvärr en perfekt postion för att dra axeln ur led. Om man råkar stöta paddeln i botten i det läget, är det lätt att det händer. Istället bör man komma upp upprätt, med armarna i en position som vid övre vändläget i styrkeövningen ”frivändning”. I den positionen är axlarna skyddade.

Tips & Tricks på franska

Tips & Tricks på engelska

 

 

 


Guide till den perfekta eskimåsväng

av Lars Larsson &  Glenn Mattsing (2009)