Vi kan se fram emot ett spännande 2024 och särskilt 4:e upplagan av Nordic Cup. Med åtta tävlingar i fyra länder får såväl aktiva som coacher något riktigt roligt att satsa på. Men vad vi gör i år påverkar även idrotten framåt i tiden. Med en tillbakablick vad som hände för 20 år sedan förstår vi att även små steg kan med tiden göra stor skillnad.

Ett exempel är att 2004 köpte Falu Kanotklubb sin första gymutrustning. Det var en enkel men robust ställning för chins och dips. Det var inte utan diskussion i styrelsen, där några ansåg att det inte fanns några skäl att ha ett eget gym då sådana redan fanns i Falun. Argumenten för eget gym var att om klubben varje år lägger samma summa på att köpa utrustning som några få gymkort kostar, blir det på tio år ett rejält eget gym, där alla medlemmar kan träna och träffas till låg kostnad. Dessutom blir det lätt att träna året runt i alla åldrar, och tidseffektivt för dem som vill både gymma och paddla samma dag.

Den första gymutrustningen. Still going strong.

Nu, 20 år senare, har vi kanske svårt att överblicka de fantastiska resultaten. Kortfattat – mer än 60 arrangerade tävlingar, toppresultat från ungdom till seniorelit med två världscupsegrar och OS-deltagande. Flera generationer av medlemmar har lärt sig att sätta mål och sträva efter att förverkliga dem. Konkret genom att försöka att lyfta tyngre vikter och göra fler dips och chins, och där aktiva hejat på varandra att slå sina personliga rekord. Många har gått vidare med nya utmaningar och skaffat sig topputbildningar på universitet. Falu Kanotklubb har på många sätt revolutionerat svensk kanotslalom under dessa 20 år. En del av detta är gymmet, men framförallt är det tankesättet – att hela tiden försöka att utveckla kanotslalomidrotten. Mycket av det är presenterat i kanotslaloms Kravprofil och Utvecklingstrappa (dokument som för övrigt har stulits av SKF).

20 år senare med det mesta som behövs för en mästarfabrik. Vad kommer inskaffas härnäst?

Så jo. Att köpa den där första gymutrustningen år 2004 var ett helt riktigt beslut. Den har använts så sent som idag och kommer att användas i tiotals år framöver. I år kommer säkert beslut att tas, som några ogillar, och precis som förut ska vi inte låta oss hindras. Vad ska vi göra i år som på sikt utvecklar svensk kanotslalom på ett positivt och genomgripande sätt?

Gott Nytt år!

av admin