Det var ett enormt engagerat gäng som samlades i Uppsala lördag 15 januari . Deltog gjorde flera tämligen unga drivna klubbledare och tränare. Talbehovet var stort och mycket ventilerades. Det är med blandade känslor man kan summera en sådan konferens. Vi hann inte med allt. Vi hann inte fatta briljanta beslut. Var det att förvänta? Var det ett misslyckande?

Nej. Mötet visade på det stora behovet av att mötas, och att arbeta vidare. Med tanke på den turbulens som varit senaste året så kan man knappast ha förväntat sig mer – snarast mindre.

Även om ämnet elit brukar innebära intensiva diskussioner, kunde elitkommittén presentera både verksamhetsplan och uttagningsregler av kvalitet med bred uppslutning.

Uttagningsregler för 2011 ett stort steg framåt även om de på ytan kanske inte skiljer sig så mycket från tidigare år. Skillnaden är att kvaliteten inom laget blir högre. De är nu presenterade på kanot.com.

Det återstår dock för svensk slalom att minska glappet mellan de aktiva som klarar A-landslag, och övriga. Vi behöver fler som med marginal klarar B-landslagets kriterier, som är dels mycket lätta för flera små klasser, men tufft för bättre, satsande K1H på väg upp.  Av tidigare resultat att döma, kommer nämligen flera K1H som inte platsar ens i B-lag, troligen bli rankade före några av B-landslagets aktiva. Detta är inte lätt att lösa. Landslagsledningen har gjort bästa möjliga av situationen för att gynna en breddning av eliten och antal klasser. Låt oss se hur detta utfaller och för kommande år överväga möjligtvis små, men knappast stora förändringar.

Lösningen för bättre nivå på aktiva behöver främst vara inhemsk, på såväl klubbnivå, distriktsnivå och nationellt. Med bättre planerat nationellt tävlingsprogram kan vi skapa en stimulerande idrottsmiljö för aktiva på väg upp. Det ser ut att kunna bli en bra Sverigecup och där har vi egentligen den enda realistiska vägen framåt. 2011 års Sverigecup blir förhoppningsvis den bästa cupen med riktig cupkänsla, på många år. Det kommer att bli riktigt kul för aktiva på alla nivåer att slåss om rankingplaceringar.

För de allra yngsta som knappt klarar enkel fors, blev det också diskussioner. Med tanke på fåtalet arrangörer är det knappast möjligt med en separat ungdomscup på urlätt vatten. Inte minst då några klubbar har mycket unga aktiva som vill paddla större fors. Skall  Sverigecupen försöka klara hela spännvidden från barn till seniorelit, så blir det nog rätt kasst. Rimligen bör arrangörer sträva efter att så många aktiva som möjligt har maximalt utbyte av tävling. Det är knappast rent slätvatten, ej heller svår bana. SM 2010 samlade så få ungdomar att endast en klass på USM blev av, men det berodde inte på vattnet, utan på banläggning och på arrangemanget.

Det fanns flera förslag kring Sverigecup som inte hann dryftas, men Breddkommittén (ett olämpligt namn om uppgiften är att organisera en tävlingsidrott) har gott om förslag.

För de allra yngsta bör ansvaret vara lokalt och regionalt, med flera lätta tävlingar inom kort avstånd, med egna arrangemang och glädje.

Mårten Hellberg sade några särskilt kloka ord; att vi nu faktiskt  har det rätt bra. Det finns ca sex klubbar med ungdomar och om varje klubb skulle ha tio unga, så blir det en hel del. Vi bör därför fokusera på att utveckla de klubbar vi har.

Därmed sagt att läget i svensk slalom ser ljust ut. Robin påpekade det sköra på ledarsidan, vilket nog gäller alla klubbar. Där finns det tyvärr nog inga genvägar. Ingen rekryteringsväg för bra tränare i slalom kommer att slå den interna inom sporten, bestående av slalompaddlare. Det är svårt att se någon annan hållbar lösning. Därför är det tyvärr rätt enkelt; lösningen är att rekrytera många i många år och tiden är vår bästa vän, så länge vi arbetar hyfsat.

Det var mycket som inte hanns med och antalet uppgifter kommittéerna borde ta tag i är så mycket att det är ohållbart. Kommittéerna måste rimligtvis  fokusera på väldigt grundläggande saker som tävlingsprogrammet och intern marknadsföring. Elitkommittén på att få en långsiktig struktur och goda villkor för både aktiva och tränare.

Med tanke på hur verksamheten nu rullar på i många klubbar och de resurser som finns med några starka klubbar, Kanotgymnasium, elitcentrum, några permanenta banor, är det nu riktigt bra. Det är lugn och ro. En av säsongens många ljuspunkter för aktiva i alla åldrar blir nog tävlingen på Stockholms ström i september. Härligt!

av admin