Att starta på en världscupsemifinal för en ung kille från Falu Kanotklubb är stort. Som 21:a startande av 40 infinner sig en speciell känsla. Runt om Isak uppe vid starten finns endast toppåkare som medaljerat på VM, OS, EM och världscup. En hel del av dem startar före då de presterade sämre på kvalet…

Nästa steg på vägen mot absoluta toppen är att mentalt vara helt bekväm med att höra hemma i toppen. Isak är nu på god väg.  Hade semfinalåket varit rent hade Isak pressat sig förbi ytterligare några nationer. Semifinalplaceringen 19:e och 10:e land motsvarar en 10:e plats på ett OS.

Semifinalbanan bestod av måttligt svåra kombinationer staplade efter varandra. Överlag körde Isak bra i semi, men han beskriver hur han försökte paddla snabbare “än det går” och då går det lätt långsammare och islag kommer lätt.

Isak har varit på flera läger i Prag de senaste åren, och varje kombination är övad många gånger. Ändå är sannolikt Prag en av de svårare banorna att ta sig till semifinal på. Alla nationer kan Pragbanan och forsen är relativt lätt. Till 14:e plats i semifinal och 8:e land var det 3,3 sekunder. Sofia Paldanius kom 4:a på OS på slätvatten K1 500 m med samma tidsdifferens. Det säger en hel del om konkurrensen i slalomtoppen.

Semifinalpaddlande var en otroligt positiv upplevelse berättar Isak. Att bli en stabil semifinalpaddlare nu är ett steg i vägen mot att bli en stabil finalpaddlare. Nästa helg är det världscup i Slovakien, och helgen efter, U23-EM i Slovenien.

Den svagaste länken i svensk slalom är inte de elitaktiva utan organisation och resurser. Medaljerande länder har lika många i staben på en världscup som aktiva, och har en speciella personer som är med endast för videofilmning. Detta medan det svenska laget har endast en ledare och tekniska resurser för video och videoanalys som inte motsvarar kraven. Det stora jobbet för många finalplatser måste göras på land hemma i den svenska organisationens ledning.

 

av admin