kanotslalom falun

På säsongens första världsrankingtävling i kanotslalom gjorde Isak Öhrström från Falu Kanotklubb en stark prestation med en 5:e plats. Eventet hade över 300 startande U23 och seniorer och arrangerades i den fina slalomarenan i naturlig fors i Solkan (Slovenien).  Ett tufft startfält väntade svenska truppen som bestod utöver Isak av klubbkompisarna Amanda Fagerlund, Monika Mitasikova, Johan Strandberg, Vidar Bratt och Max Karlsson från Örebro kanotförening.

I K1 Herr vann OS-medaljören Peter Kauzer (Slovenien) på sin hemmabana med en tid på 78,02 sekunder. Isak var med i matchen bland de snabbaste topppaddlare med en tid på 79,60 sekunder. Han nådde en fin femte plats förre starka namn som Sebastian Schubert (Tyskland) som tidigare vunnit totala världscupen och förre OS-medaljören Matteus Polazcyk (Polen).

Skönt att vara snabb på denna slalombana som är lång och fyskrävande, berättar Isak. Det är en bra värdemätare på vinterns träning. Finalåket var bra med bra linje men hade några småmissar. Vädret bjöd på blåsiga förhållanden men jag lyckades vara ren både i kval, semifinal och final. Med placeringarna 9:a, 3:a och 5:a är helgens tävlingar en bra säsongsstart.

I K1 Dam deltog två andra duktiga Falupaddlare Amanda Fagerlund och Monika Mitasikova. Amanda gjorde debut som senior och fick till ett snabbt semifinalåk på 102,82 sekunder. En fin 14:e placering blev det. Paddeltiden hade räckt till en finalplats men två sekunder i tillägg (ett islag) petade bort henne från finalen. Monika Mitasikova gjorde ett bra kvalåk på lördagen och tog därmed ett steg mot att ta sig med i seniorlandslaget genom att klara kvalgränsen en gång. I semifinalen missade hon tyvärr en port och hamnade 25:a. I finalen i K1 Dam vann en imponerande snabb Rickarda Funk från Tyskland på 84,92 sekunder.

Vidar Bratt från Falu Kanotklubb blev snabbaste svensk efter Isak. Vidar är liksom Amanda förstaårssenior och har utvecklats fint sedan förra säsongen. Med ytterligare tävlingserfarenhet är Vidar att se upp för berättar Isak, som utöver sin egen OS-satsning hjälper de andra ungdomarna att nå excellens. Bakom Vidar placerade sig Max Karlsson (Örebro KF) och Johan Strandberg (Falu KK). Alla tre hade jämna paddeltider runt 90-93 sekunder men islag för Max och Vidar och en 50 för Johan påverkade resultatet.

Sammanfattningsvis en fin start för svenska truppen. Nästkommande helger blir det landslagsuttagningar för seniorer och U23 med tre tävlingar – två i Tacen (Slovenien) 1-2 april och en i Markkleeberg (Tyskland) 7-9 april.