Med SM 2012 i färskt minne är det lätt att vara positiv över slaloms utveckling. Det var den största tävlingen på över 15 år med särskilt många ungdomar. Tillväxten är uppenbarligen god bland yngre och det är gott om tjejer.

Men bakom kulisserna finns så mycket mer att vara nöjd över. Under 2012 har en ny slalomkommitté formerats som har ett brett stöd bland klubbarna. Tillvägagångssättet till kommitténs skapande var föredömligt med många  kloka samtal för att få en smidig övergång utan bakslag. Kommittén har redan haft flera möten och blickar nu framåt mot kommande säsonger. Kommittén består av Robin Lindberg, Tommy Vince och Isak Öhrström. Det är personer som får något gjort och som samtliga är engagerade i sporten dagligen, då de samtidigt är engagerade i sina klubbar. Så bör det vara.

Till sitt stöd har slalomkommittén stöd av Soizick Lidström som arbetar hårt för att få Kanot.com att presentera aktuell information om slalom. Kommittén med Johan Strandberg har skött nummerlapparna under året. Bara den sysslan tar en avsevärd tid, men nummerlapparna är ett avsevärt lyft. Erik Garmo har skött rankingsystemet som blivit mycket intressant genom sitt nya poängsystem.

Svensk slalomelit har styrts upp av Göran Hedström under de senaste åren. Kraven har ökat på landslagsaktiva och det kan nog endast anses gott. Isak Öhrström har slagit sig in i världstoppen med en suverän säsongsavslutning. I Centrum för Excellens i Falun har svenska senioraktiva fått kontinuerlig uppföljning på hemmaplan. Den ekonomiska hanteringen av slaloms resurser genom elitcentret och landslaget är omvälvande. Mängden kvalitativ slalomträning per satsad krona har nog aldrig varit högre.

Våra slalomarenor ökar också i kvalitet. I Nyköping, Dala-Floda och i Falun har slalombanorna utvecklats avsevärt de senaste åren. Det har aldrig varit så bra att träna slalom i Sverige som nu – och det tycks bli ännu bättre till nästa år. I Åmsele arbetar man på sin fina bana. Våra bästa 14-åringar har en bättre träningsbakgrund än någonsin. Det ger möjligheter för framtida  toppresultat, men också hög kvalitet när dessa ungdomar coachar ännu yngre aktiva. En sport som är större har lättare att växa ännu mer.

2011 anslog SKF ett bidrag till köpa tidtagningsutrustning till slalom. I år har den köpts in och användes för första gången under SM. Falu Kanotklubb har satsat ytterligare 30 000 kr och idag finns utrustning tillgänglig för många år framåt. Under kommande vinter ser vi fram emot bassängslalomtävlingar som är ett suveränt sätt för unga att hålla igång och utvecklas.

Det finns uppenbarligen många saker att glädja sig över. Svensk slalom är idag trevligare, lyckligare. mer välmående och harmonisk än på årtionden. Den laguppställning vi idag har fungerar väl och den interna kommunikationen är mycket god mellan nämnda personer. Genom klubbarnas tillväxt finns det i framtiden ännu fler potentiella funktionärer, ledare, coacher.

En fantastisk säsong!

av admin