Logga-BFPBorlänge Forspaddlare tillhör de “gamla” föreningarna med kanotslalom. Klubben startade i slutet av 70-talet och verksamheten i slalom och störtlopp blomstrade t.o.m början av 90-talet. Sedan 2002 har verksamheten med barn och ungdomar minskat och klubben har haft sparsamt med LOK-stöd.

Vad hände? Flera saker har samverkat och förklarar nedgången, men det avgörande var att klubben förlorade sin slalombana nära centrum av Borlänge när kraftverket i Bullerforsen byggdes om kring 1990. Klubben har sedan dess inte haft en permanent anläggning för regelbunden träning med barn och ungdomar. Motivationen försvann.

Borlänge Forspaddlare
Ny barnträning på Tunaån i Borlänge

Hösten 2013 kom nya krafter in i föreningen tack vare Idrottslyftet och samarbete med Falu kanotklubb. Grannklubben har varje söndag under vintern kommit med ledare, inspiration och kunskap till badhuspaddlingen. För första gången på många år har nya barn och familjer bosatta i Borlänge börjat paddla inomhus i Maserhallen.

11 maj 2014 blev ett historiskt datum för Borlänge Forspaddlare. Efter lite efterforskning har man funnit en ny plats för att bedriva regelbunden träning. Tunaån vid Fornby är numera klubbens nya idrottsanläggning och en ny barngrupp har tagit sina första paddeldrag ute, både på lugnt vatten och i lätt ström. Än finns mycket att göra, men detta är en riktigt fin omstart med nytt blod in i föreningen.

Ska de gamla kanotklubbarna vakna?

Borlänge Forspaddlares historia är inte unik. De flesta kanotklubbar som på 80- och 90-talet hade tränings/tävlingsverksamhet i kanotslalom, lämnar idag ingen LOK-rapport. Få barn lär sig paddla slalom, vilket påverkar antal tävlande. 14 paddlare under 20 år deltog i senaste Sverigecupen i Nyköping, som totalt hade 20 startande.

Borlänge Forspaddlare

I Svenska kanotförbundet finns ingen strategi för att starta upp barn- och ungdomsverksamhet i äldre föreningar. Det finns heller ingen strategi för att starta nya föreningar med forspaddlingsaktiviteter. Hur gör man då?

I grunden är det egentligen lätt, men det finns ingen genväg förbi det mest avgörande. Det behövs ledare som regelbundet tar hand om varje ny paddlare. Man kan ha alla möjliga åsikter på sociala medier om kanotslalomidrotten, men åsikters trovärdighet bör vägas mot mängden handling. Det är helt valfritt om man jobbar, men de som inte gör det ska nog inte heller klanka ned på dem som verkligen utvecklar denna fantastiska barn och ungdomsidrott, där man tveklöst vill ha sina barn.

Det är möjligt!

kanotslalomFör dig som verkligen vill utveckla kanotslalom som idrott: Hämta ny kunskap – mycket finns på denna webbplats. Fråga. Träffa Borlänge Forspaddlares och Falu kanotklubbs ledare.

Det är tydligt att med rätt kunskap och rätt attityd kan man nå långt. Att paddla är fantastiskt kul och att paddla fors och slalom är höjden av glädje! Bli slalomtränare och hjälp barn och ungdomar att lära sig paddla, träna och tävla med kvalité!

av Ad