Att göra slalom till idrott

Sveriges bästa ungdomar från alla klubbar har i år en fantastisk möjlighet att delta på två läger utomlands – ett i sommar och ett i höst. För att delta ställs inga prestationskrav mätt i sekunder på tävling. Istället är det färdigheter som avgör vilka som kan delta. Bland annat kommer ungdomarna tävla på Danubia cup i Bratislava. (Se länk längst ned).

Det finns flera duktiga svenska ungdomar som klarar dessa krav med marginal. Vi ska också komma ihåg att det inte bara är kanotslaloms elitkommitté som sätter krav, utan främst är det andra länders träningssystem för kanotslalom. 2011 var den yngste deltagaren på Danubia cup i Bratislava, född år 2002, d.v.s 6 år yngre än de flesta i den troliga svenska ungdomstruppen.

Vilka krav bör man ställa på ungdomar som deltar på ett förbundsläger? Vi börjar med att fråga hur mycket man behöver träna för att påstå att man bedriver kanotslalom som idrott? Hur många idrottande ungdomar i slalom finns det?

Låt oss jämföra med simning, en idrott organiserad av ett stort väl fungerande förbund. En svensk 11-åring tränar åtminstone 4-5 pass i veckan och 3500 – 5000 meter per pass, med 2 veckors träningsuppehåll per år. En 16-årig ungdom i simning som når final på USM är ett fåtal av tusentals ungdomar som tränat mycket i många år. Sveriges bästa ungdomar i lagidrotter har hunnit med massor av grenspecifk träning. Precis som Sveriges bästa ungdomar i kanotslalom.

Vi vet att man kan träna slalom på liknande sätt och det ger naturligtvis avsevärda resultat. De som inte ser det bakomliggande arbetet betraktar dessa ungdomar som “talanger”. Det är naturligtvis inte talang. Det är träning och coachning.

Hur många ungdomar finns det då idag i Sverige som är 14 – 16 år och som uppfyller följande grundläggande kriterier, och verkligen kan betraktas som tränande slalomkanotist?

  • Tränar kanotslalom i port året runt. Om de endast har tillgång till slätvattenport, reser de på flera lov och helger till forsträning (precis som ungdomar i alpin slalom åker iväg till skidbackar nästan alla lov)
  • Tränar minst 40 veckor per år, minst tre pass i veckan

Tyvärr är det rätt få, men det positiva är att det blir fler för varje år. Om vi går ned i åldrar finns det fler ungdomar än på länge. Framtiden ser ljus ut.

Elitkommittén har listat ytterligare en rad färdigheter ungdomar behöver kunna för att delta på förbundsläger utomlands. Tränar man tre pass i veckan nästan året runt i två år bör man klara dem om man börjar som 14-åring. De som tränat slalom sedan 10-11-års-åldern bör klara allt utom fors klass III-delen redan som 13-åring. Efter att deras klubb varit i exempelvis Björbo/Lissfors några gånger klarar man resten. Man kan lätt nå denna färdighetsnivå utan att åka utomlands. Kraven kan klaras från Höör i Skåne till Kiruna i Lappland. De har klarats av de mest drivna ungdomarna  under de senaste 25 åren.

Flera skäl till bra ungdomsverksamhet

Kanotslalomidrotten har flera skäl till att organisera en barn och ungdomsidrott med kvalitet. Kanotslalom är en extremt teknisk idrott och det tar många år att nå perfektion. Att öva före puberteten underlättar utvecklingen av en gracil teknik, då man då inte kan kompensera teknik med kraft. Kanotslalom har ännu inte mycket pengar till elit, så det är taktiskt att “parasitera” på sina föräldrar under en lång del av sin kanotkarriär. Dessutom ger barn och ungdomsidrott en styrka i sig genom engagerade föräldrar, intäkter genom LOK-stöd och en fin återväxt. Bäst av allt är att kanotslalom är en fantastisk idrott – både att växa upp i, och att tillbringa sin tid med sina barn.

Många i internationell juniorelit når världsklass

Vill vi ha junioraktiva som når final på JVM (i slalom är det en hög andel av duktiga juniorer som når hög nivå som senior) behöver de träna och tävla slalom riktigt bra i flera år. Den som inte klarar ovan kriterier som 16-åring har knappast någon chans att nå en riktigt hög placering som som junior – men kan fortfarande vinna OS som senior. I en värld av begränsade resurser bör dock förbundet satsa särskilt på de ungdomar som hinner nå hög nivå som junior.

Ungdomskriterier är styrmedel för att utveckla slalom

Genom färdighetskrav på ungdomar får klubbarna en guidning om vad de bör göra på träningen om de vill få med sina ungdomar. Det mesta går faktiskt att öva in i en simbassäng.

År 2014 är antalet ungdomar i Sverige under 16 som klarar kriterierna knappast fler men inte många fler än 2013.  Det är viktigt att förstå att det inte finns någon lätt och snabb lösning så att alla kan träna i Prag. Målet är att det finns massor av ungdomar från många klubbar som klarar kriterierna om 15 år. Kriterierna är bara en en del av förbundets alla verktyg för att styra och hjälpa klubbar på många års sikt.

De barn och ungdomar som (ännu) inte platsar i ungdomslandslag har fina ungdomsläger i Lissfors och Åmsele att se fram emot. De arrangeras av vår duktiga breddkommitté. Dessutom kommer drivna klubbar att coacha ungdomar och tävla, träna.

I Falun finns ett träningscentrum som året runt välkomnar aktiva från hela landet. Coachning erbjuds och bra och billigt boende. Genom att nyttja dessa resurser flitigt kan ungdomar från hela landet utvecklas och om något eller några år åka på utomlandsläger.

Förhoppningsvis kan klubbtränare nyttja uttagningskriterierna för ungdomar och ta upp dem på nästa styrelsemöte i föreningen och diskutera hur verksamheten kan organiseras så att så många som möjligt klarar dem – och har mycket roligt på vägen.

Uttagningskriterier__ungdomar2013_04_07

 

av admin

2 svar på ”Uttagningskriterier till förbundets utomlandsläger för ungdomar”
  1. Wow. Det är lite andra bullar nu verkar det som än när jag va i juniorlandslaget och lajjade runt. Seriöst.

Kommentarer är stängda.