Uttagningarna till 2012 års landslag hölls i Leipzig, 31 mars – 1 april. Forsen i den konstgjorda  arenan i Markkleeberg Kanu Park är mycket krävande, men banläggningen var ordinär för såväl lördagens som söndagens tävling. Många kände sig kallade men få blev utvalda. 11 svenskar var på plats – ett imponerande antal för att vara en utomlandstävling.

Reglerna

Uttagningsreglerna satte en avsevärd press på svenskarna men målen för var och en skilde sig avsevärt. Egentlig chans på A-laget hade Isak Öhrström, Tommy Mörtberg, Fredrik Wahlén och Erik Garmo. För att ta en A-plats fanns kravet att varje individ varit under 11 % efter vinnaren på en stor internationell tävling under senaste året. Det hade inte Tommy och han var därmed tvungen att klara det under helgen. För övriga av dessa fanns kravet att vara inom 5 % inom bäste svensk. Det avgörande var således:

  • Avstånd till bäste aktive på tävlingen (inom 11 % för Tommy och inom 25 % för junior o U23)
  • Inom 5 % av bäste svensk (eller juniorsvensk) för A-lagsplats (respektive  juniorplats)

Nu är en slalomprestation aldrig exakt, som simning där man kan ha kvalgränser, utan är relativ i förhållande till andra. Det fanns sammantaget fyra olika parametrar som avgjorde landslaget:

  • Hur bäste svensk presterade
  • Bästa resultat i klassen på tävlingen
  • Hur den aktive själv presterade
  • Och, slutligen, antalet aktiva som presterade bra.

Då antalet landslagsplatser var fler än antalet som presterade i topp, hade den sista punkten ingen betydelse. De övriga punkterna däremot innebär en nervös väntan tills bästa resultat på tävlingen var klart.

Tävlingen kan börja

Det blåste 10-15 meter i sekunden på lördagen och det var imponerande att tävlingen gick att genomföra i den vindexponerade forsen. Då banan är smal och portarna tunga gick det trots allt, men några klasser sköts upp till söndag morgon.

Efter första åket var Isak Öhrström med 99,9% säkerhet klar för A-laget, genom att stabilt köra ner. Erik Garmo i C1 klarade direkt 25 % -gränsen trots en hoper islag, men riskerade åka ut om bästa C1:a på tävlingen förbättrade sig. Det  hände inte och de var därmed klara. Erik Holmer grejade under första tävlingen en juniorlandslagsplats och ingen annan junior som kom till start var i närheten.

Helgen i övrigt handlade därefter om tre saker: Skulle Tommy Mörtberg komma ned inom 11 % av bästa på tävlingen? Skulle någon av Johan Strandberg, Tommy Vince och Jonas Friedel klara 25 % och klara en U23-plats? och, skulle Fredrik Wahlén hålla sig inom 5 % av Isaks tider?

Tommy klarade inte 11%-spärren och missar därmed landslaget. Ingen ytterligare klarade U23-laget utöver Erik i C1, och Isak som även är U23. På sista åket på söndagen håller Johan och Jonas äntligen ihop åken hela vägen till mål och paddlade riktigt bra med fina linjer. Jonas missade U-23-gränsen med minimal marginal och Johan också på håret.

Kampen mellan Isak och Fredrik återstod. Det var orealistiskt att Fredrik skulle klara att vara före Isak med 5 %. Det hade fordrat en prestation som varit mycket mycket bättre än livstidsbästa.

Fredrik fick till ett bra mycket bättre andraåk på förstatävlingen och var nu i A-laget. Isak drämde till med ett betydligt bättre åk och det ser riktigt övertygande ut. I sista uppströmmaren blåser porten uppströms så att han inte kan ta den. Han kör in i bakvattnet igen och tar om den korrekt. I mål är han ensam i A-laget. Sedan dyker en “50” upp på resultattavlan. Han bedöms ha missat sista uppströmmaren.  En protest inlämnas med svaret är att han har passerat portlinjen nedströms. Kanske har porten när den gungade till, gjort att Isak utan möjlighet att påverka det,  relativt “passerat” portlinjen nedåt. Portlinjen är ju där porten hänger.

Under andra tävlingsdagen kör Isak ned på ett sisådär förstaåk med ett islag. Fredrik har inte förbättrat sig och Isak är för stunden ensam i A-laget. Allt efter att fler tyskar i världseliten kör ned, förbättras bästaresultat på tävlingen. Först är det 101. Sedan åker tiden ned till 99 vilket är gränsen. Slutligen 96 sekunder och Fredrik har åter en A-lagsplats samtidigt som Jonas Friedel precis åker ut ur U-23-laget. Andraåket blir inte bättre för någon och landslagsplatserna är klara. Isak gör sina två sämsta internationella tävlingar på två år men kör säkert ned som bästa svensk och med A-lagsplats. Det finns potential för mycket fina internationella resultat i år.

Utvärdering

Skälen till att hålla uttagningar i Tyskland var flera.  EM går i Augsburg 11 maj och ett längre läger i Augsburg önskade elitkommittén att ordna före EM. Kanotgymnasiet planerade ett läger som skulle kollidera med uttagningar i början av april. Aktiva som inte klarat 11 %-gränsen ville få en chans att göra det och på detta sätt gavs en möjlighet på plats. Dessutom saknar vi i Sverige riktigt bra vatten där de bästa får chans att visa sin nivå.

Samtliga av dessa argument kan avfärdas som irrelevanta eller i efterhand felaktiga. Kanotgymnasiets läger ska inte vara ett A-lagsbekymmer. 11 %-gränsen är redan alltför slapp om ambitionen är semifinalplats på världscup. Då måste den ned under 8 %.  Att ha en sådan individuell kvalitetsgräns är bra på många sätt men ansvaret måste åläggas klubbarna och aktiva.

Att få en tävling serverad utan att den behövde arrangeras av svenskar var angenämt och att det dessutom var på vatten i världsklass var mycket lärorikt för många. I efterhand ser vi att resultaten mellan svenskar ändå inte skiljer sig markant från förra året då tävlingarna kördes i Lissfors.

För juniorer var situationen speciell då flera av Sveriges aktiva under 18 inte ens fick starta tack vare sina klubbars sunda interna krav. Med hjälp av 5 % gränsen så skapades heller ingen märkliga lagkonstellationer.

Sammanfattningsvis var både uttagningsregler och tävlingsplats bra, men att uttagningar i Sverige i Lissfors 13 – 15 april, nog hade gett liknande resultat.

Till nästa år bör man fundera igenom reglerna med små justeringar. 5 % – gränsen mellan svenskar är rimlig för A-lag. 11 % -gränsen efter världselit för A-lag bör omedelbart sänkas till år 2013, så att aktiva har hela året på sig att förbättra sig. Nivåer för U23 och juniorer bör tänkas igenom för att klargöra hur de kan visa att de har en god standard. Åtminstone U23 bör ha en internationell kvalgräns genom ICF:s rankingtävlingar med syfte att de aktiva kör internationellt i större utsträckning. Hålls uttagningstävlingar utomlands bör man ha kvaltävlingar för att få starta.

Kvar är uttagningar till OS 2012, om Sverige tar en OS-plats på EM. Där finns en uppenbar lucka i uttagningsreglerna. En signal från elitkommittén som sätter kvalitetskrav på en OS-start vore på sin plats. Enligt dagens regler behöver man inte vara i toppklass för att nomineras, utan det räcker att en som tar OS-plats har otur på världscupen. Det är uppenbart att en situation kan uppstå som gör det omöjligt för SKF att följa gällande regler. Om endast den som tar en OS-plats kan bli uttagen vore det sundare. Presterar två på EM tillräckligt för att ta en OS-plats, är uttagningar via resultat på världscupen rimlig, men endast då.

A-lag

Fredrik Wahlén

Isak Öhrström

U23

Erik Garmo

Isak Öhrström

Junior

Erik Holmer

av admin