LOK-KK-deltg2002-2012-tabellVärnamo Frisksportklubb är föreningen med störst barn- och ungdomsverksamhet i Svenska kanotförbundet våren 2013. Det visar Riksidrottsförbundets senaste statistik om Lokalt Aktivitetsstöd, så kallad LOK.

Intressant att notera är att Värnamo FSK är den enda föreningen i SKF som inte har tävlingsverksamhet. Värnamo FSKs paddlingsaktivitet ingår i andra aktiviteter som cirkus, klättring, trampolin mm. Klubben är också ansluten till Svenska Frisksportförbundet som samlar 51 föreningar. Frisksportförbundet är inte ansluten till Riksidrottsförbundet.

Tabeller med LOK-deltagartillfällen visar att Svenska Kanotförbundets barn- och ungdomsverksamhet har minskat med 21 % åren 2002-2012. Om man tar bort Värnamo Frisksportklubb är trenden minus 27 %. Vid samma period har RF:s LOK-deltagartillfällen minskat med 6 %. (Deltagartillfällen = antal träningspass x antal deltagare)

Dalarnas Kanotförbund

LOK-KK-deltg2002-2012-dalarnaI Dalarna visar barn/ungdomsverksamhet i kanotsporten en  positiv trend 2008-2012 med en ökning på 23 %. Fem föreningar har barn och ungdomar som paddlar, tränar och tävlar regelbundet under året i kanotslalom, störtlopp och sprint.

Falu kanotklubb representerar 80 % av barn- och ungdomsverksamheten i Dalarna med 40 unga paddlare. Entusiasmen sprider sig till fler kanotklubbar omkring som Floda Forsfarare, Borlänge Forspaddlare och Ludvika Paddlarklubb.

Dalarnas Kanotförbund har nyligen haft årsmöte och intressanta diskussioner togs upp för att planera framtiden. Tema som anläggningar, ungdomscupen i flera kanotgrenar och föreningsträffar diskuterades.

Trender i alla kanotklubbar

Om du vill veta hur barn/ungdomsverksamheten har utvecklat i din klubb, öppna pdf-filen nedan.

LOK-deltargartillfällen 2002-2012 i Svenska kanotförbundet (81 kanotklubbar)

av Ad