Det är inte klart, men under rubriken Kalender börjar det ta form. Intressant att fundera på är antalet tävlingar aktiva bör delta på. Aktiva på mycket hög nivå brukar begränsa antalet tävlingar för att kunna träna bättre, eftersom tävlingar tar tid. I en del idrotter tävlar man mycket ofta, av den enkla anledningen att tävling ger bästa möjliga träning, exempelvis i tennis. Eftersom dagens främsta slalomaktiva i Sverige inte tävlat mycket under sin karriär, så finns det knappast någon svensk aktiv som tävlar för mycket.
För ungdomar i slalom är idag utbudet klent. Tävlingar är jättekul och ger möjlighet till träning på nya vatten. En titt i omvärlden visar att det finns flera tävlingar varje helg i exempelvis Tjeckien, Storbritannien och Frankrike. Ett bra program vore en tävling varje lördag i slalom och en i störtlopp varje söndag under hela våren och hösten, vilket innebär omkring 20 tävlingar per år. Det är rimligt att optimalt antal tävlingar för en 14-åring bör ligga kring detta antal, eller mer.
För att erbjuda en idrott med kvalitet, fordras inte bara ”kvalitet”, utan kvantitet. Antalet tävlingar i slalom i Sverige behöver öka markant, och det är inte avancerade tävlingar som fordras, utan fler lätta arrangemang hållna över en dag. Fler störtloppstävlingar är viktigt också. Fler tävlingar är en nödvändig ingrediens för såväl bredd som elit.
För lite perspektiv på hur det har sett ut kan vi göra en återblick. Det var lite klent med tävlingar i Sverige redan ”här om året” så genom resor till Finland och Norge fick man ihop ett ok program. Några aktiva deltog på samtlig tävlingar nedan år 1990. Det det fanns dock ännu fler svenska tävlingar i slalom.
Slalom 1990
- Borlänge bassäng
- Uppsala
- Strömsholm
- Stockholm
- Sävar
- Vägsjöfors
- Kotka, Finland
- Åmsele
- Muonio, Finland
- Svanstein
- Kiruna
- Ammerån
- Sjoa
- Västerås
- Älvkarleby
- Björbo
- Falun
- Lerum
Störtlopp 1990
- Sävar
- Klarälven
- Kotka
- Åmsele
- Muonio
- Kiruna
- Ammerån
- Sundsvall
- Sjoa
- Björbo
- Lerum