Under helgen har Fredrik Wahlén tävlat världscup 1 i Cardiff, Storbritannien. Hans första och bästa åk räckte till en 41:a plats, drygt 11 % efter vinnaren. Tommy Mörtberg tävlade också och placerade sig 54:a, 26,03 sekunder efter vinnaren.
U23-landslaget har under lördagen tävlat på Danubia cup i Bratislava. Resultatlista är ej tillgänglig än, men per telefon meddelar Isak Öhrström att han gjorde två okej åk och placerade sig ca 14:e med ett islag men det var extremt tajt i täten. På plats finns Tysklands, Slovakiens och Tjeckiens U23-landslag. Johan Strandberg och Jonas Friedel gjorde fina insatser, men med missad port.
Under söndagen är det ny tävling i Bratislava som därmed blir en bra genomkörare för Isak som nästa helg kör världscup i Augsburg, Tyskland.
Hej!
Jag hade inte förstått att Danubia cup var ett U-23 uppdrag då det inte framgår i planeringen för landslagen. Hade jag vetat det så hade jag också gärna deltagit som den representant av U-23 laget jag är.
MVH
Erik Holmer
Danubia cup är planerad sedan flera år som en del av ungdomslägret. Pga av översvämning var det osäkert om tävlingen skulle hållas och lägret flyttades till Liptovsky. Resurserna räcker inte till att både vara i Liptovsky med förbetalt boende, och ytterligare kostnader för att även åka till Bratislavas Danubia cup. De har dock har bra träning i Liptovsky.
Att Isak, Johan och Jonas är på Danubia cup innebär inte att det är en officiell U23-verksamhet. Erik är uttagen i juniorlaget, inte U23.
Ojoj vilken tur att elitkommitten inte skickade våra ungdomar till tävlingen i Bratislava. När inte ens u23 laget klarade banan så var det nog lite knasigt tänkt från början. Elitkommitten övertygade mig annars att ungdomslandslaget skulle få bra erfarenhet av en tävling i Bratislava och att deras teknik var långt tillräcklig. Jaja tokigt tänkt men det är inget att hänga läpp för. Kul att de har bra träning i liptovskij. Jag tror faktiskt på alla Sveriges ungdomar/juniorer.
Man kan ju dock fråga sig vem det är som coachar ungdomslandslaget i liptovskij när deras två officiella ledare är borta och tävlar. Är det möjligt att man leker lite med titlarna till enskilda aktivas fördelar? Spännande om elitkommittens ansvariga har något med detta att göra och man som u23 får åka med på ungdomarnas budget när någon annan ledare täcker upp. Det blir ju extra knasigt när bättre kanotister missgynnas så kraftigt på samma gång.
Jag förstår svårigheten att få tag på resultatlistor, men nu i efterhand så lär det väl gå att publicera Jonas och Jonas resultat lika blott som Tommy M och Fredriks gjordes? Jag tycker det är så tråkigt när det känns som folk hänger ut varandra.
Vad jag har förstått så verkar informationsflödet från elitkommitten inte riktigt nå fram till alla aktiva i landslagen. I och med att det fortsätter råda brist och uppväcka irritation så kan jag bara anta att det inte ligger något intresse i att förbättra den saken. Vi är förbi oroväckande…
Behövs det nämnas att det finns en hel del tvivel om att elitkommitten sköter sitt jobb!? Jag lyssnar gärna till svar och ser att ansvariga för dessa inlägg på den här sidan visar lite bättre färger.
Med vänlig hälsning,
Tommy V
Som ensamstående observant, representerar ingen annan.
Hela elitkommittén samt styrelseledamot ansvarig för slalom, Kent Antonsson, står helt bakom samtliga uttagningar. Ingen i elitkommittén, där en ledamot är från Nyköpings forspaddlare, har ställt sig vid sidan om i någon fråga. Ej heller så före uttagningstävlingarna.
Erik Holmer är uttagen till en U23-satsning i Tacen samt JVM. Om han presterar som förväntat, blir det två ytterligare veckor med JEM i Bourg. Han blir därmed ute totalt fyra veckor och mest av alla utöver seniorlandslaget. Isak Öhrström som var i final på JVM 2008, tältade inför JVM, ensam.
Huvudledare för lägret i Liptovsky var Bo-Marcus Lidström. Jonas Friedel har tränat och hjälpt till i fyra dagar i Liptovsky, samt har kört hem. Johan Strandberg har varit en och en halv vecka i Liptosky som oarvoderad ledare på ungdomslägret. Han var chaufför både dit och hem. Han blev snuvad på en veckas förbundsläger på U23-satsningen till Tacen; platsen gavs till Fredrik Wahlén. Antalet klagomail avseende detta har stannat vid exakt noll.
I Falun, och därmed i allt högre grad i SKF, prioriteras trafiksäkerhet. 200-milsresa med en chaufför är naturligtvis otänkbart. Utan flera seniora erfarna ledare med körkort hade ungdomslägret inte kunnat genomföras av flera skäl. Notera att Johan Strandberg vid sidan om att satsa själv, coachar de uttagna ungdomarna från Falun året runt. Någon mer lämpad extracoach för detta läger är knappast möjligt att finna.
Jonas Friedels flygresa till Bratislava, samt Johan och Isaks deltagande på Danubia cup, bekostas av dem själva. Det var ingen förbundsaktivitet. Det har inkommit så aggressiva klagomål om detta då det missuppfattats, att det är riktigt tragiskt. Tyvärr har klagande inte ens försökt ta reda på fakta, utan hänsynslöst kritiserat djupt engagerade och hårt arbetande i svensk slalom. Skulle de klagandes beteende upphöjas till norm, skulle svensk slalom dö på ett år. Ingen kan arbeta under sådana förhållanden.
Ungdomslägret var ursprungligen planerat till Bratislava och Prag, men pga av översvämningar ändrades platsen till Liptovsky. Pga kostnadsskäl kunde inte ungdomslägret ta dubbel boendekostnad och åka till Bratislava och tävla. Ungdomarnas träning i Liptovsky har gått bra, men ska man satsa rejält på ungdomar med förbundspengar är det rimligt att det görs med målet att de kan slåss om medaljer på JVM/JEM några år framåt. Det är så elitkommittén uttrycker sig i uttagningsreglerna.
Sammanfattningsvis får en duktig Erik Holmer näst mest med fyra veckors tävlingsresor.
Jonas och Johan 2 och en halv vardera. Johan Strandberg kan med rätta anse sig orättvist negativt behandlad. Istället för att klaga är han en otroligt positiv kraft i svensk slalom.
Man bör också notera ett par saker, med tanke på det uppskruvade tonläget från aktiva tränande i Nyköping;
Landslagen förses med videokameror bekostade av Falu KK, då förbundets videokameror är spårlöst försvunna (liksom datorer), före 2011. Ansvariga har ännu inte ersatt dem personligen, vilket är ett rimligt krav.
De enda förbundsresor de senaste två åren som gått över budget är de med ledare från Nyköping. Synd då andra sliter och lyckas med toppläger som med marginal går under budget.
Med tanke på den budgetkontroll, omfattande coachning på hemmaplan, involvering av hjälpcoacher, mängd läger och aktiviteter, är det svårt att hävda att elitkommittén gör ett dåligt jobb. I relation till annat, rätt bra. Dock är det definitivt mycket svårare att komma med i landslaget idag än tidigare. Det är ett hårt tryck på elitkommittén (från en klubb) att bryta och ändra uttagningsregler och sänka kraven. Med tanke på antal bottenplaceringar på internationella tävlingar vi sett under de senaste tio åren så bör det bli tuffare.
Det är nog också lite svårt att hävda att en aktiv från Nyköping är opartisk. Hela svenska slalomsporten drivs ideellt, med prestationskrav, utom i Nyköping som har en anställd och en rad fördelar för aktiva oavsett nivå, som aktiva i andra klubbar och kommittéledamöter ska matcha.