Tung skugga över SKFs läger i Prag

Under höstlovet har ett antal ungdomar åkt till Prag för att träna kanotslalom med Svenska Kanotförbundet. I förbundets sociala medier hyllas lägret med glada tillrop från stolta föräldrar, men det kan inte dölja hur illa det egentligen ligger till inom SKF. Lägret exponerar vänskapskorruptionen helt öppet.

Uttagningarna till lägret är minst sagt märkliga. Endast killar har deltagit och de behöver varken träna kanotslalom frekvent eller ha hög nivå. Man behöver inte ens ha tävlat i kanotslalom under hela året. Med riktiga uttagningar skulle minst halva truppen bytts ut mot andra och bättre aktiva. En fullt rimlig uttagning hade varit endast Frej Bratt som bäste K1 U23 samt tre tjejer. Tyvärr har SKF skapat en miljö där de från fel klubb och fel kön inte känner sig välkomna och mår bättre av att inte delta i testosteronångorna.

Höstens nationella tävling i Lissfors visade att det är damer som är de klart bästa svenska juniorerna. K1H juniorer och U23 brukar vara omkring 15 % snabbare än motsvarande nivå på aktiva i K1D. Juniordamerna presterade därmed klart bäst. Uttagningarna till lägret är således diskriminerande. De som inte är uttagna har tyvärr ingenstans att vända sig att klaga, för SKF:s elitkommitté tar inga diskussioner med föreningar och SKF:s styrelse svarar inte heller på några frågor.

Konsekvensen av korrupta uttagningar är att SKF berövar unga aktiva deras rättmätiga möjligheter att satsa på kanotslalom. När pengar läggs på sämre aktiva, berövas samtidigt bättre aktiva det stöd de förtjänat. Minst lika illa är att korruptionen påverkar synen på det som borde komma först inom idrotten – att respektera regler och stå upp för fair play.

SKF har genom sina kommittéer ett ansvar att leda och se till att regler följs. Istället korrumperar ledamöterna svensk idrott och berikar sig själva. Det påverkar negativt all SKF:s verksamhet, och förstör för varje tjej och kille som har drömmar att nå framgång inom kanotidrotten den ärliga vägen. Från låg ålder förstör SKF aktivas moraliska kompass genom oskrivna regler ingen kan missa. Den som protesterar blir kontaktad av SKF och hotas, straffas och få sin idrottskarriär förstörd. Det budskap Svenska Kanotförbundet har sänt ut i flera år är följande:

Du aktiv, ledare, förening: lyd vår diktatoriska makt och du blir belönad. Du behöver inte vara duktig varken som paddlare, coach eller klubb. Sådant värdesätter vi inte. Det enda viktiga är att du är lojal. Men ställer du frågor och ifrågasätter våra beslut och makt – då kommer vi stänga av dig, lura dig, baktala dig och krossa dig.

Är du däremot inställsam passar du in perfekt. Åt dig ordnar vi fina positioner i förbundets kommittéer och du får resa runt i landslagsoverall på förbundets bekostnad och vara med på bild. Kom ihåg: det spelar ingen roll hur hårt du jobbar för att bygga upp idrotten och coacha – kräver du rättvisa regler skall du krossas, förnedras och stängas av.

Kan man begära av alla aktiva att endast acceptera uttagningar enligt resultat och tydliga regler? Svaret är tveklöst ja. Varje enskild har ett personligt ansvar, lika självklart som att aktiva inte sak dopa sig och att de förväntas följa samhällets andra regler. För den som är för ung för att ta själv ta ansvar, övergår ansvaret till föreningen. Att blunda för orättvisa uttagningar är som att ta emot dyra presenter fastän det är uppenbart är stöldgods. Eller som att dopa sig. Det går inte bortförklara ett personligt ansvar med att det är roligt med läger, men det är väldigt tråkigt när föreningar låter sina aktiva delta på det sätt som skett. Det är naturligtvis svårt att aktiva skall bete sig bättre än den ledning som hyllar deras tvivelaktiga deltagande.

Om samtliga aktiva och föreningar står upp för rättvisa regler blir svensk kanotslalom både bättre och trevligare. För att åstadkomma detta fordras demokrati för kanotslalom, så att de som styr också är verksamma inom kanotslalom och är valda av slalomkanotister, och inte som idag utsedda av en helt annan idrott. Det måste vara kanotslalomidrottens högsta prioritet.

Lösningen är enkel. På årsmötet 2023 kan SKF en gång för alla besluta att att kanotslalom oåterkalleligt styr sig självt, helt självständigt från sprints inflytande. Därefter, men inte innan dess, kan kanotslalom börja återhämta sig inom SKF.

av admin