Den perfekta klubbpolicyn för kanotslalomutrustning är ännu inte nedtecknad. Här följer ett resonemang kring beprövade varianter.
Det finns en delikat balans mellan tillräckligt bra och dålig klubbutrustning. Nybörjare måste kunna låna klubbutrustning av hyfsad kvalitet, tills de skaffar egen i samband med 2:a-4:e säsongen. Egen utrustning bör dock vara signifikant bättre än lånad. En del klubbar tillhandahåller utrustning hela kanotkarriären och köper nya till elitaktiva. På så sätt kommer klubben alltid ha fina begagnade kanoter för yngre. Nackdelen är, förutom kostnad, att de kanoter som köps in till juniorer och seniorer, inte passar yngre. Det är bättre om klubben huvudsakligen har barnkanoter och därmed gör det nödvändigt för aktiva att skaffa egna kanoter när klubbens helt enkelt blivit för små.
Slalomkanoter
Hela tiden kommer nya slalomkanoter ut på marknaden och råd om att välja kanot blir snabbt inaktuella.
- För de yngsta med låg vikt spelar kanotens form liten roll, för de flyter som en kork i vad som helst och då blir alla slalomkanoter lättpaddlade.
- För de större ungdomar eller vuxna bör slalomkanotens volym vara anpassad till kroppsvikt och styrka. Man bör inte byta kanotmodell så ofta – det är viktigare att verkligen lära känna den kanot man har.
För nybörjaren är kajak (K1) att föredra framför kanadensare (C1), då kajaken är lättare att behärska och belastar kroppen liksidigt. Men efter nybörjarstadiet rekommenderas starkt variation i olika kajakmodeller – slalom K1, C2, C2 men också störtlopp, freestyle, sprint mm. Läs mer i utvecklingstrappan och kravprofilen för kanotslalom under rubriken Träning.
Kanot= samlingsnamn för all typ av kajak och kanadensare oavsett paddlingsmiljö.Plast eller kompositkajak för nybörjare?
För nybörjarvuxna och större ungdomar är en okrossbar allround forskajak en fördel för de är i regel mer stabila än en slalomkajak. De har också större sittbrunn, så om man välter, faller man lättare ur.
Ett barn 9-12 år orkar inte själv att bära en okrossbar plastkajak till vattnet. De är otympliga att paddla i och ger inte rätt balanskänsla.
Så fort man kommit över första nybörjarstadiet, inte är rädd att välta, bör man definitivt ha en riktig slalomkajak när man tränar under trygga förhållanden och i lätt fors klass I-II. Då håller kajaken länge samtidigt som man snabbare lär sig bra teknik. Vid forsturer i större forsar kan man till en början fortsätta med en okrossbar kajak. När man har nått en högre nivå och kan eskimåsvängen ofrivilligt, kan man också träna i riktig slalomkajak och kanadensare.
Slalompaddlar
Paddlar finns det en uppsjö av. Det viktiga är längd och paddelbladens storlek. Lagom längd är att paddeln når till handleden från golvet när man stående sträcker på armen rakt upp. Det brukar betyda en längd mellan 190 till 204 cm för vuxna.
En barnpaddel har mjukt skaft med liten diameter, små blad och kort längd. 160 cm paddel för ett barn som är 120 cm lång är en utgångspunkt. Det finns på marknaden idag bra paddelblad även för de minsta barnen (Bee small, Galasport).
Vinkeln mellan bladen bör vara mellan 30 till 75 grader. Mindre vinkel ger luftmotstånd för bladet i luften och större vinkel gör kontring svårare.
Rakt paddelskaft eller någon av de olika typer av ergonomiskt (”krokigt”) skaft är en smaksak, även om det finns skäl som talar för det ergonomiska. Det placerar bladet längre fram, vilket är en fördel, samtidigt som det minskar risken för handledsproblem. På elitnivå förekommer båda. Det finns inga nackdelar för en nybörjare att börja med krokigt skaft. Tvärtom så är det lättare att placera händerna rätt med ett sådant.
Greppet på paddeln är viktigt även för nybörjare. Det kan kännas skönt med ett ovalt grepp för högerhanden för känslan. Eltejp eller tejp för tennisracket gör att man får bra grepp och inte halkar. Är man fet om fingrarna kan man ”slipa” händerna med sand eller jord. En variant är att preparera skaftet med Swix blå.
Videon presenterar kanoten i kanotslalom (K1, C1)
Undertext på svenska är möjligt. Se inställningar i videon (välj: översätt automatiskt).
Länkar