Sedan 2017 har SKF förvägrat kanotslalom demokrati. Siffrorna visar hur det gått.

När Isak Öhrström nu återvänt till Sverige efter OS i Paris är svensk kanotslalom en helt annorlunda idrott än när han kom hem efter OS i Rio. Året 2016 var kanotslalom verkligen på gång. Det fanns en positiv anda med omfattande ungdomsverksamhet, coachning, läger och ett omfattande tävlingsprogram. Det fanns ett bra samarbete mellan de största klubbarna och välordnade uttagningar till landslag. Dessutom, mycket viktigt, solklara och väl genomtänkta regler. Just då, när svensk kanotslalom var som bäst någonsin, internationellt, kunskapsmässigt, i antal tävlande och organisatoriskt, då hände en märklig sak.

Hösten 2016 beslutade Svenska Kanotförbundet (SKF), att upplösa kanotslalomkommittén och lät istället en generalsekreterare administrera kanotslalom. Det var inte ett beslut av kanotslalom. SKF domineras nämligen av en helt annan kanotgren kallad sprint, en helt annorlunda idrott än kanotslalom och utan egentliga beröringspunkter. Handboll, fotboll och basket är mer lika varandra än kanotslalom är sprint, men varje bollidrott har ett eget förbund.

Sedan 2016 har kanotslalomkommittén inte haft en enda ledamot som valts av kanotslaloms föreningar. Helt enkelt för att en annan idrottsgren vägrat låta kanotslalom sköta sig självt. Inte heller har det funnits några möjligheter att ändra styret på demokratisk väg. Riksidrottsförbundet tvingar kanotslalom att tillhöra SKF, men på årsmötet i SKF har sprintgrenen nästan alla röster. En demokratisk styrning av svensk kanotslalom inom SKF existerar därför inte. Därför finns inga möjligheter för kanotslalomföreningar att ta ett enda beslut inom SKF rörande sin egen idrott.

Hur har det då gått när sprint styr kanotslalom? Siffrorna talar sitt tydliga språk. 2016 var kanotslalom 11 % av SKF:s verksamhet, mätt i LOK-stöd. Andelen hade sjunkit till 2 % året 2022, det senaste året som det finns en sammanställning från RF. Av kanotslalom återstår nu endast 18 %.

Antalet tävlingar och tävlande har också gått ned drastiskt och för år 2024 har endast tre tävlingar arrangerats i kanotslalom inom SKF. Det är inte bara nationell verksamhet som demonterats ned. År 2024 upphörde SFK med landslagsuttagningsregler till både junior och seniorlandslaget. Till seniorlandslaget har inte en enda ny aktiv ens försökt tagit sig till på flera år.

Kanotslalomkommittén är direkt skyldiga till nedgången genom en rad dåliga beslut, genom att aktivt stänga ute kompetens och genom att stänga av aktiva. 2021 ändrade exempelvis elitkommitténs uttagningsreglerna till juniorlandslaget i efterhand, efter uttagningstävlingarna. På sätt petades en K1 dam för att istället ta med en sämre kille.

Konsekvensen av elitkommitténs fusk är att det utplånade kvinnlig kanotslalom inom SKF. Senast damer hade en tävlingsklass på SM var 2021. Inte en enda dam finns idag aktivt tränande i kanotslalom inom hela SKF, något som borde väcka frågor om träningskulturen inom SKFs föreningar.

Falu Kanotklubb vann på alla punkter mot SKF

Istället för att arbeta för utveckling har har SKF istället lagt ned oerhörd tid och kraft på att försöka utesluta Falu Kanotklubb (FKK), men föreningen vann över Svenska Kanotförbundet på alla punkter våren 2022 när Riksidrottsnämnden hanterade uteslutningsärendet.

Var och en kan förstå att ett demokratiskt idrottsförbund aldrig skulle komma på tanken att utesluta sin egen majoritet från sin egen organisation. Att vilja utesluta Falu Kanotklubb, som då utgjorde mer än hälften av svensk kanotslalom, framstår därför som en tämligen galen idé för att uttrycka det milt.

Men det tar inte ens slut här, och kan inte varit genomtänkt. Häpnadsväckande nog uppvaktades FKK nämligen av SKF när föreningen själv övervägde att lämna förbundet. Trots SKF:s böner till FKK att stanna, beslutade FKKs årsmöte våren 2023 att lämna SKF. Sedan dess har kanotslalom i Falun fått arbetsro och åter börjat växa. Det visar att medlemskap i SKF inte har några fördelar för en svensk kanotslalomförening utan tvärtom är ett hinder för kvalitativ kanotslalomidrott.

Därför kan kanotslalom inte utvecklas inom SKF

För att kanotslalom skall kunna utvecklas behövs arbetsro, men kontinuitet och en stabil organisation har SKF förvägrat kanotslalomidrotten i årtionden. År 2002, 2004, 2008, 2010, 2013 och 2016 har de slalomkommittéer som haft klubbarnas förtroende upplösts av SKFs styrelse. I flertalet fall har det varit Kent-Åke Lundberg som legat bakom. I andra fall Anders Danielsson. Ofta i kombination.

Majoriteten av de ledamöter som sparkats har sedan aldrig mer återkommit till en ledande position inom kanotslalom och ofta slutat för gott. Detta har medfört en förödande ”brain drain”. Ingen i dagens kanotslalomkommittéer har fått sitt förtroende prövat av kanotslaloms föreningar utan är tillsatt av SKFs styrelse, d.v.s. av en helt annan kanotidrott.

Dessutom har SKF vid upprepade tillfällen, systematiskt och medvetet, raderat All information på förbundets webbplats om kanotslalom som kommittéerna lagt upp. Skälet till att denna webbplats en gång startade, beror på just detta. En stor del av den information som nu finns på SKFs webbplats, som äldre resultat, är kopierade från denna webbplats. Den kravprofil SKF har och som påstås vara skriven av Sixten Björklund, är i stora delar ett plagiat av Falu Kanotklubbs arbete.

Konsekvenserna av SKFs ”weapons of mass destruction”, upplösning och radering, är oerhörda. Utan SKF hade kanotslalom idag kunnat vara 20 ggr eller ännu större. Redan under 80 och 90-talet körde SKF:s styrelse över kanotslalomföreningarna vid upprepade tillfällen.

Från SKFs sida finns säkert en annan förklaring – hur man varit tvungen att upplösa kanotslalomkommittéer gång på gång för att ansvarsfullt leda idrotten bättre, precis som när Putin förklarar hur var tvingad att invadera Ukraina för att rädda landet.

Inte heller lämnar SKF den kanotslalom ifred som är utanför förbundet. Så sent som våren 2024 hotade SKF alla slalomkanotister med avstängning om de deltog på Falu Kanotklubbs tävlingar. Det visar att SKF ännu och aktivt arbetar för att hindra kanotslaloms utveckling både inom och utanför SKF.

En annan effekt av SKF:s demontering av kanotslalomidrotten är det ekonomiska slöseriet. Slalomkanoter samlar damm, färre utrustningar säljs och färre delar på idrottens kostnader. Klubbhus, slalombanor och även kunskap förfaller. 

Idag kan vi alltså tydligt mäta effekten av hur SKF skött kanotslalom – en nära utplåning av en olympisk idrott.

Även om SKF tillfälligtvis, igen, skulle tillåta kanotslalomföreningar att välja ledamöter till en kommitté, svävar alltid en osäkerhet över en sådan organisation. Vilken dag som helst kan den upplösas av SKF:s styrelse. Därför är det viktigt att kanotslaloms utveckling (för)blir oberoende av SKF. All kvinnlig kanotslalom finns idag utanför SKF och antalet tävlingar är fler utom än inom SKF. Bland annat genom Nordic Cup som nästa år har sin femte säsong.

Så, nu när Kent-Åke Lundberg lämnar kanotslalomkommittén kommer han inte att saknas. Det är få inom svensk idrott, ja få i världshistorien som orsakat sådan förödelse. Med hans avgång möjliggörs förhoppningsvis en sansad dialog och utveckling för svensk kanotslalom där alla är välkomna. Att målet är en trevlig, stor och bra kanotslalomidrott kommer rimligtvis alla att enas om.

av admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *