Kanotslalom i Falu Vildvattenpark.
Falu Vildvattenpark på Nordic Cup 2022.

Nordic Cup i Falun samlade tävlande från fem länder och tiotalet klubbar och blev därmed med marginal årets största tävling – två dagar i rad! En i Hosjöholmen och en i Falu Vildvattenpark.

Tävlingen i Hosjöholmen bestod av bästa resultat av två åk och med fri träning i banan. I Falu Vildvattenpark var upplägget mer likt internationella tävlingar med ett semifinal utan träning. De bästa i varje klass gick vidare till final på samma bana.

Forsen i Hosjöholmen är suverän för att utveckla en bra teknik och passar alla nivåer. Falu Vildvattenpark har förbättrats enormt och har knappt någon likhet med hur forsen såg ut vid den första tävlingen 2018. Det är nu tveklöst den bästa platsen i Sverige att träna och tävla i kanotslalom på högre nivå.

På test infördes en ny tävlingsform kallad 4-Team Event. Ett lag består av fyra paddlare som kan vara från olika klubbar och även olika länder. Varje lag får räkna endast ett individuellt resultat från varje tävlingsklass: K1H, K1D, C1H, C1D. Placering ger poäng, så om alla i laget vinner sin klass får laget 1+1+1+1 = 4 poäng. En rätt rejäl prissumma gavs dessutom och lockade ett par lag att ställa upp.

Även i C2 dam och C2Herr var det prispengar. C2-damklassen hade fem startande ekipage vilket lär vara ett svenskt rekord med marginal!

Och kanske viktigast av allt – redan nu laddar aktiva för nästa års upplaga av Nordic Cup!

Länk till resultat och bilder!

av admin