bild (kopia)De senaste 10 åren har antalet träningstillfällen i kanotförbundet minskat. Diagrammet till höger visar utvecklingen av förbundet som helhet*. För kanotslalom är antalet tävlande endast 72 personer 2014 mot 111 år 2012. Skillnaderna mellan olika regioner är dessutom stora. Det är uppenbart att Svenska kanotförbundets organisation inte skapat någon utveckling. Tvärtom.

bild (kopia)15-16 november 2014 hålls en kanotslalom & störtloppskonferens på Arlanda. Föreningar kommer att samlas och planera framtiden. En konferens på Arlanda blir dyrt för klubbar som inte har ledamöter i kommittéer och som får betala själva. Det är ett märkligt beslut, då slalom redan har en liten budget. Det kommer troligtvis att minska antalet deltagare avsevärt.

Svenska Kanotförbundets styrelse dikterar villkoren för vilka som leder kanotslalom och hur konferensen ordnas. Det är ett problem, då majoriteten av styrelseledamöterna aldrig kommer i närheten av slalomidrotten, dess vardag, dess klubbar, ledare och aktiva – utöver via ombud.

Sedan 80-talet har SKF styrelse godtyckligt avsatt och tillsatt ledamöter i slalomkommittén. Under 2000-talet har denna lek pågått nästan varje år. När styrelsen så vill, kringgår kommittéerna vid beslut. Det är ständigt bråk. Möjligheten till utveckling är minimal.

Helt avgörande för slaloms utveckling är stabilt långsiktigt ledarskap med lugn och ro. Det kan uppnås genom att de som har ansvar för slalom, har förtroende förankrad hos slalomklubbar. Det behövs ett formellt styrelseskick med ändamålsenliga och klara spelregler.

Hur gör vi?

I dokumentet hittar du fem  förslag för att öka antalet utövare och få stabil ledning.

Fem förslag

 

(*) LOK: Lokalt Aktivitetsstöd för barn/ungdomar 7-20 år t.o.m. år 2013. Från 2014 utökas åldersspann till 25 år. Deltagartillfällen räknas genom att multiplicera antal träningstillfällen med antal deltagare. 

 

av Ad