Gott Nytt Spännande år 2019!

2018 var ett intressant år för svensk kanotslalom och 2019 kan bli ännu mer spännande! Falu Vildvattenpark var kanske den största händelsen i svensk kanotidrott och invigdes med en lyckad tävling i oktober. På lång sikt kommer arenan att betyda oerhört mycket för svensk kanotidrott.

Svenska kanotslalomaktiva var ute och tävlade kors och tvärs i Europa. Sedan två år tillbaka finns dock ingen nationell ungdomsverksamhet för kanotslalom i Svenska kanotförbundet (SKF). Förhoppningsvis får Riksidrottsförbundet under 2019 en ansvarsfull organisation som satsar på ungdomar, coacher och utbildning.

Politiskt var det också spännande. Skönt för svensk kanotslalom att Riksidrottsnämnden (RIN) friade de svenska slalomkanotisterna helt från SKF:s påhittade anklagelser. RIN konstaterar att det inte finns någon grund för bestraffning. Naturligtvis blev det en mardrömssäsong med obeskrivligt stor psykisk press. Vi får hoppas att de aktiva får fokusera på idrott under 2019 och att ansvariga för tokerierna försvinner.

2018 hade ett magert tävlingsprogram för kanotslalom i Sverige. 2019 års plan ser ljusare ut. Viktigt för 2019 är tävlingar i lätt och trygg fors, som gör kanotslalom lätt tillgängligt för paddlare i alla åldrar. Alla målgrupper, såväl yngre ungdom och barn liksom äldre vuxna, är viktiga att ta hand om.

Det tävlades ändå i kanotslalom i Sverige under 2018. En av årets sista tävlingar hölls i Lissfors där Frej Bratt dominerade i K1 Herr, endast 16 år. Han tillhör ett gäng ungdomar som redan har nått en bra nivå, och som har alla möjligheter att nå hög internationell nivå. Det förutsätter dock att den bevisligen fungerande klubbverksamheten också ges möjlighet att coacha aktiva vid internationellt tävlande.

Datum är inte spikade, men att utbilda coacher blir en viktig uppgift under kommande åren. Redan under vårvintern 2019 planeras detta. Falu Vildvattenpark ger dessutom nya möjligheter att undervisa kanotslalom på hög nivå i Sverige.

Internationellt

Internationellt gick det enligt nedan för svenska slalomtävlande. Världsrankningen* 2018 visar följande ranking för svenska slalompaddlare.

*Världsrankingsystemet gör att motståndets kvalitet på en tävlingen styr poäng. Ju fler topprankade en aktiv slår, desto bättre. Exempelvis gav 3:e-platsen i Liptovsky i maj för Isak Ö 11,13 poäng. Ett snitt på detta motsvarar 16:e på världsrankingen. 3:e-platsen för Erik H på U-23-VM var en riktigt bra placering! Den gav, på grund av kvaliteten på tävlingen, 18,99 poäng. Ett sådant snitt motsvarar 44:e på världsrankingen. Världsranking hjälper oss att förstå skillnad mellan prestation och placering. Placering säger naturligtvis inte något om prestation mätt i världsrankingpoäng.

Av de fyra bästa världsrankingresultaten i K1 Herr står Isak Öhrström för de tre bästa, där hans pallplats i Liptovsky Mikulas under våren var årets bästa svenska världsrankresultat. Erik Holmers 3:e plats på U23-VM är det fjärde bästa.

K1 Herr

 • 30: Isak Öhrström
 • 56: Erik Holmer
 • 101: Fredrik Wahlén
 • 129: Max Karlsson
 • 267: Vidar Lindberg

K1 Dam

 • 82: Monika Mitasikova
 • 163: Amanda Fagerlund (tävlade inte 2018 på världsranktävlingar)
 • 340: Moa Göransson

Totala Världscupen

K1 Herr

 • 33: Isak Öhrström
 • 50: Erik Holmer
 • 81: Fredrik Wahlén
 • 88: Max Karlsson

K1 Dam

 • 55: Monika Mitasikova

Referens: www.canoeicf.com/icf-canoe-slalom-world-ranking

Läs mer om SKF:s påhittade anmälningar och RIN:s beslut

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.