Slalomtävling & slalomträff i Falu Vildvattenpark

Lördag 13:e oktober invigdes Falu Vildvattenpark officiellt med klippning av ett gulblått invigningsband över forsen. Sedan gick starten för den första slalomtävlingen, och därmed också starten för ett nytt kapitel i svensk kanotslalom.

Slalomtävlingen bestod av ett kval där bästa åket av två räknades. De 10 bästa gick vidare till ett finalåk på en ny bana. Den betalande publiken fick en spännande show med paddling i världsklass. Isak Öhrström vann både C1 och K1 herrar i konkurrens av imponerande duktiga juniorer och ungdomar. I K1 dam blev det en stenhård fajt mellan Amanda Fagerlund och Monika Mitasikova. Monika vann kvalet och Amanda finalen. Genom en lysande speakerinsats av Tommy Vince blev finalerna ännu mer spännande. Sammanlagt 30 000 kr i prispengar sporrade naturligtvis de tävlande ytterligare!

Härlig stämning präglade hela tävlingsdagen. Arrangemanget klarades av genom samverkan mellan Falu Vildvattenpark och ideella insatser från Falu Kanotklubb, Nyköpings Forspaddlare och Borlänge Forspaddlare.

Slalomträff

Efter tävlingen hölls ett trevligt möte mellan flera klubbar. Det blev bra diskussioner som kommer att fortsätta framöver. Tack vare Falu Vildvattenpark finns det nu bättre förutsättningar än någonsin för att utveckla kanotslalom och forspaddling. Mötet var överens om att det inte finns en motsättning mellan Svenska Kanotförbundet och kanotslalomidrotten, om kanotförbundet blir bra organiserat. Det saknas idag ett relevant demokratiskt system för slalomidrotten inom kanotförbundet. Oavsett om det sker inom eller utanför kanotförbundet, måste slalomidrotten kunna bestämma över sig själv. Det är kanske möjligt att reformera kanotförbundet inifrån? Försök att göra det kan göras parallellt med det demokratiska kanotslalomförbundet.

Årets landslagsverksamhet diskuterades. Med en förbundskapten som attackerat en coach och förstört säsongen för två landslagsaktiva måste dagens situation ändras. Situationen skulle lösa sig omedelbart till en bra och professionell verksamhet om slalomidrotten styrde sig självt.

Kanotslaloms utvecklingspotential är enorm och all kraft finns inom klubbarna. Självklart har kanotförbundets flod av negativa nyhetsbrev en destruktiv påverkan, men vi inser att det är snarast en sjuklig psykologisk krigsföring som vi kan bortse ifrån. Låt oss istället fokusera på det vi kan åstadkomma med kvalitet och glädje.

Resultat slalomtävling 13 oktober 2018

SVT reportage

DT.se reportage 

Fina bilder

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.