Canoe slalom Tacen

EM i Slovenien är över för Isak Öhrström och Erik Holmer. Båda nådde semifinal i K1 herr men det gick inte som planerat. Dagens banläggning var betydligt öppnare än kvalet och de svåra passagerna i bubbligt vatten var utbytta till en lång zigag-kombination. Borta från kvalet var också båda spinnportar. Det gjorde semin till ett mycket tajtare race än kvalet. 15:e och sista plats var 3.37 sekunder efter vinnaren mot 7.01 för 15:e plats i kvalet.

Semifinalåket för Erik började helt okej men första splittiden var för långsam. Mittpartiet gick också för långsamt mot topp 15-paddlarna. Isaks åk var sett till splittider rätt lika Eriks. Två uppströmmare blev för långsam och spiken i kistan var en rejäl felstuds i sista fallet innan mål. Inte riktigt vad som var planen…

Vad vi lär oss från denna tävling? Bli bättre på att växla om från trixiga banor där stadig paddling tar en vidare, till att kunna attackera överallt på öppnare banor. Portarna var överlag höga, till den grad att portbedömningen blev svår. Samtidigt behöver man förhålla sig till det. Höga portar gynnar en strategi där man paddlar kort väg, medan en glidarpaddlare som Peter Kauzer drar fördel av att behålla farten i uppströmmarna när portarna är låga.

EM hade hög standard i alla kategorier dam och herr i K1, C1, C2, lag. Nu ska Isak Öhrström, Erik Holmer och Fredrik Wahlén ladda om mot världscupen som börjar om två veckor. Det blir tävlingar tre helger på rad, i Prag, Augsburg och sedan i Leipzig. Konkurrensen blir tuffare men Sverige har haft semifinal och final på dessa banor förut, så det blir spännande. I K1 Dam kommer Monika Mitasikova och Amanda Fagerlund att tävla på U23-VM i Bratislava 18-23 juli.

Medan seniorerna tävlat på EM med aktiva från tre klubbar, är det glädjande att bra verksamhet samtidigt bedrivs i Sverige, som t.ex. ett ungdomsläger i Lissfors 3-6 juni. Härligt med svensk kanotslalom!

Alla resultat och länkar

Se fina bilder på Facebook.com/SlalomTacen/

av Ad