Världscupen i Prag var en härlig tillställning i fint väder och banläggning i världsklass. Då Prag är en bana svenska aktiva kan mycket bra, skedde avresan på måndag efter träningsläger i Lissfors. Boende på gångavstånd möjliggjorde bra och avkopplande uppladdning. Under träningen inför racet paddlade både Fredrik Wahlén (Järfälla) och Tommy Mörtberg (Övertorneå) riktigt fint.

Isak Öhrström startade inte då han just innan tävlingen sträckt sig i bröstmuskeln. Förhoppningsvis inget långvarigt, men tillräckligt för att inte vilja riskera att skadan skulle förvärras.

I kvalet dominerade Hradilec från Tjeckien med ett starkt förstaåk som stod sig tävlingen ut. Fredrik paddlade fint tekniskt båda sina åk men inte tillräckligt snabbt för att nå semifinal. Tommy fick till ett något snabbare åk men med 8 tilläggssekunder var semi långt bort.

Världscupen var den sista innan VM i Bratislava om tre veckor. VM är den första av OS-kvaltävlingarna till 2012. Den andra är EM i Augsburg i maj 2012. 21 länder får ställa upp med en paddlare var på OS. Att Sverige ska ta en OS-plats är möjligt men chansen är liten – obefintlig med Pragnivå på resultaten.

Isak var 13:e land på EM i år och paddling på den nivån kan däremot räcka. Vid sidan av Isak är Erik Garmo i C1, också Falu kanotklubb, intressant. Han har visat en stark utveckling och var en hårsmån från A-laget i våras. Hans enda kvalchans OS-chans är därmed EM 2012.

Världscupen i Prag ger skäl till att ordentligt tänka igenom hur resurser för slalomsporten bör användas. Särskilt ett OS-kvalår är det lätt glömma att vara realist. Vill Sverige bli världsledande i slalom, finns risk att en satsning till OS 2012 blir en senväg, om den inte ställer realistiska krav, dvs mycket höga krav, på dem som känner sig kallade.

Världscupen Prag

analysPrag_2011 (excelfil med svenska resultat med procentjämförelser).

 

 

 

 

av admin