Perspektiv på Junior/U23 EM 2016 i kanotslalom

Foto: European Canoe Federation

Årets sista internationella mästerskap är avslutat för svenska juniorer/U23-landslaget i kanotslalom. För flera har en milstolpe i deras idrottskarriär nåtts, då tävlingen var deras sista evenemang utomlands som junior eller som U23. För coacher och klubbutvecklare har detta EM liksom Junior/U23 VM tidigare i Krakow, varit ett spännande delmål på en fantastisk resa under många år.

På Junior/U23 EM 2010 i Markkleeberg deltog åtta aktiva. I snitt var de 148.0 % efter vinnaren i sin klass. På Junior/U23 EM 2016 i Solkan deltog sju aktiva. I snitt var de 114.5 % efter vinnaren. Endast en aktiv 2010 var bättre än snittet. Svensk slalom har uppenbarligen blivit mycket bättre. Dessutom åker flera aktiva hem från EM 2016 med lite besvikelse. Finaler och fler semifinaler var klart inom räckhåll, men de fick inte till det denna gång.

Idag finns en betydligt djupare förståelse för behovet av coachning i kanotslalom och bättre kunskap hos aktiva om sporten än i EM-laget 2010. På flera håll har kanotslalom växt med kvalitet och kvantitet, så att träning på toppnivå görs med rutin på hemmaplan.

Resan dit har inte varit enkel. De flesta håller nu med om att det är klokt med minikrav på svenska aktiva för att åka på internationella mästerskap. Krav som helt saknades 2010. Förståelsen för väl organiserad slalomidrott har ökat. Det är uppenbarligen viktigt med systematik vid planering av klubbutveckling, utbildning, träningsläger och tävlingar.

En ljus framtid för svensk kanotslalom?

Bakom dagens juniorer finns en ny generation unga slalompaddlare som har goda möjligheter att bli ett konkurrenskraftigt juniorlandslag, men det kommer att fordra många läger och tävlingar utomlands och i Sverige. För U23-or har vi också en spännande framtid med flera som bör kunna nå semifinaler och finaler internationellt de kommande fyra-fem åren. Sverige kan dessutom kvala in mer än en aktiv till OS 2020. Det finns för- och nackdelar med att aktiva är många i kanotslalom och det blir en krävande uppgift för att den nya generationen får optimala förutsättningar. Allt detta fordrar en rejäl satsning. Inga konstigheter, men organisationen blir en utmaning.

Svensk kanotslalom står med fötterna på jorden med väl organiserad verksamhet genom väl fungerande klubbar. Vi har goda möjligheter att ytterligare utveckla landslag, elitcentra och utvecklingssatsningar. Planeringens huvuduppgift för 2017-2020 blir att fortsätta växa och samtidigt behålla kvalitet.

Kanotslalomkommittén Bredd har åstadkommit en intressant verksamhet med ett rikt tävlingsprogram och stöd till nya tävlingsplatser samt nya utbildningar. Idag finns möjlighet för ungdomar som växer upp i sporten, att ta del av många tävlingar av bra kvalitet på hemmaplan. Det är helt enormt vad som hänt de senaste 10 åren. En viktig del för den kommande framtid är att detta rika aktivitetsprogram fortsätter.

Utöver aktivitetsprogrammet är en konstgjord forsarena en viktig etapp för svensk slalom. När en sådan finns i landet kan sporten växa ännu mer och fler kan träna kanotslalom på hög nivå på hemmaplan. Tävlingar på internationell nivå kan ordnas och det ger möjligheter till publik och sponsorer på ett helt nytt sätt än idag. Arbetet kring Falu Vildvattenpark och flera arenor pågår. Under hösten kommer en rejäl ansträngning göras för att flera projekt ska gå i mål. I arbetet kommer många kunna vara med att bidra.

Helt enkelt bra idrott

En fin verksamhet i klubbar ger unga paddlare en fin uppväxt och fritid. Det skapar svensk kanotslalom och är en avgörande förutsättning för att ha många lokala tävlingar, många funktionärer och styrelseledamöter. En del kallar det “bredd”, men det är ett dåligt ord. I grunden handlar det bara om “bra idrott i paddling”, som leder till glädje, fina tävlingar, roliga upplevelser och som skapar helheten så att många stannar i många år och tränar, gärna mycket och med kvalitet och lär sig nya saker.

Den främsta utmaningen de kommande fyra åren är då att skapa mer “Bra Idrott” i kanotslalom. Skillnaden mellan resultatsnittet 2010 på 148 % mot årets 114 % är ett (men inte det enda) intressant mått på att kanotslalom nu har bättre idrott. Bakom dessa 114 % ligger mycket kunskap, rolig träning och roligt arbete!

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.