Kanotslalom
Fr.v. : Fredrik Wahlén (Järfälla) – Isak Öhrström (Falun) – Johan Strandberg (Falun) – Amanda Fagerlund (Falun) – Erik Holmer (Nyköping). Foto: Ludwig Andersson

EM i Markkleeberg blev spännande för Sverige med två paddlare till semifinal i K1H. Banan var riktigt trixig med krävande portkombinationer staplade på varandra. Precis den slalom som är roligast.

I fredagens kvaltävling gick både Isak Öhrström (Falu Kanotklubb) och Fredrik Wahlén (Järfälla KoRK) vidare till semifinal på sina första åk. Isak 2,67 sekunder efter vinnaren och 8:e plats. Fredrik 5,83 sekunder efter vinnaren och 18:e. Erik Holmer (Nyköpings FP) missade portar i första åket och i andraåket gick det inte tillräckligt snabbt för att nå semifinalen.

I semin gjorde Fredrik åter en fin insats och slutade 24:a på ett stabilt, rent åk. Isak körde bra nästan hela banan, men gjorde en rejäl bom i de två sista portarna. Där tappade han drygt två sekunder och missade finalen (21:a). I förhållanden till vinnaren har han gjort bättre förut, så potential finns.

De svenska aktiva missade final i gott sällskap, exempelvis ettan i världsrankingen Schubert (Tyskl.), och de två senaste världsmästarna Biazizzo (Fra.) och Hradilek (Tjeck.). Konkurrensen är helt enkelt extremt hög.

I takt med fina resultat de två senaste åren har också förväntningarna ökat. Det är därför lätt att bli besviken på utebliven final. Då gäller det att påminna sig om att ingen svensk ännu varit i final på ett seniormästerskap och detta var det bästa seniormästerskapet sedan 1983, om man ser till snittplacering av två bästa, även om enstaka individuella resultat varit bättre vid några få tillfällen. Isak var 6:e bästa land i kval och 12:e land i semin. Fredrik 12:e respektive 14:e land. På VM 2015 som är OS-kval, fördelas 15 OS-platser till de 15 första länderna. Då tillkommer ett par starka utomeuropeiska länder, som USA, Kina och Australien. För OS-plats krävs riktigt bra åk.

Eftersom EM-banan var så pass svår inbjöd den till konservativ paddling. Tiderna förbättrade sig rätt avsevärt mellan kval och final på samma bana, för att aktiva höll igen ända till finalen, och även där fortsatte att låta bli att ta extrema risker – vinnaren blev Boris Neveu (Frankrike) som lyckades vara kvick överallt, utan några galenskaper.

Sverige ställde på EM endast upp i K1Herr men i K1Dam finns bra tillväxt på rätt väg. Den vägen är att söka lagom motstånd på tuffare vatten. I år blir det två världscupstarter för Amanda Fagerlund från Falun, som deltar i Krakow och Liptovsky samt JEM i höst.

Sammantaget ett fint mästerskap! Nästa stora internationella slalomtävling med landslagsaktiva blir världscup nr 1  i Prag 19-21 juni, för Johan Strandberg (Falun) och Isak Öhrström. På VC 2 i Krakow 26-28 juni åker Isak, Amanda och Erik Holmer.

av admin