Isak Öhrström körde ytterligare ett rent åk på världscupen i Augsburg 15-16 augusti och slutade på 30:e plats. Bästa världscupen hittills! De som kom 2:a och 3:a i finalen var efter Isak i kvalet. Isaks semifinal hade räckt till 6:e plats i final. Det visar att riktigt bra placeringar finns inom räckhåll. Även medalj.

Ändå är den internationella säsongen över för i år. Trots att Isak enligt Svenska Kanotförbundet har kvalat till VM i USA som äger rum i september. I uttagningsregler som godkänts av elitkommitté med bred förankring och av SKF:s styrelserepresentant, står följande för att kvala till VM 2014: “skall den aktive varit högt 6% efter vinnaren i sin klass vid två tillfällen, på världscup, VM, EM eller U23-EM under 2013, eller gått till final på U23-EM, EM eller VM”. Det klarade Isak med marginal flera gånger 2013. Helt enligt reglerna.

Efter detta planerade Isak säsongen 2014 under hösten förra året. 22 april 2014 presenterade den nya elitkommittén nya uttagningsregler, mindre än två veckor före svenska uttagningstävlingarna. Då hade reglerna för VM-kval ändrats. Helt plötsligt var man tvungen att igen kvala via att två gånger vara under 6 % efter vinnaren på världscup eller EM.

Isak klarade denna nivå förra året vid flera tillfället när han var toppad. De som kan idrott vet  betydelsen av toppning. Han klarade gränsen igår på världscup med marginal, och klarade den i våras på ICF rankingtävling i Markkleeberg när han enligt sin säsongsplan skulle vara toppad. Dessutom vann han en internationell vårtävling i Polen. Sedan kom nya regler… Alldeles för sent för att ändra säsongsplanen.

Så här får det inte gå till. Att bryta med regler på ett sådant allvarligt sätt som drabbar Sveriges bästa paddlare är illa. Det sätter Sveriges OS-deltagande 2016 på spel, vilket drabbar betydligt fler än en aktiv. En OS-start har ett enormt PR-värde. Situationen är synnerligen sorglig.

Isaks säsong har dock varit bra, tack vare en väl organiserad hemmaklubb (Falu Kanotklubb) och tack vare SOK. I grunden drabbats värst i år aktiva från klubbar som på grund av bristande analys av läget, var med att riva upp väl fungerande elitplan förra året. Det är sorgligt, för de blev rejält lurade.

Det är bättre om regler följs och det är dumt om regler ändras i efterhand och sent. Särskilt för en elitkommitté som med ett demokratiskt röstsystem i slalom hade sett helt annorlunda ut.

För att regler inte skall kunna ändras helt godtyckligt och när som helst, är elitkommitténs sammansättning helt avgörande. Det är också en förutsättning för att Sverige ska bli internationellt framgångsrikt. Elitklubbar med många aktiva måste därför ha representanter i elitkommittén.

Uttagningsregler 2013

Tabeller visar läget i svensk kanotslalom. Förhållandet mellan antal aktiva och ledande positioner  är inte acceptabelt.

Tabeller-Slalom2014-2

Tabeller-Slalom2014

av admin