Att ordna en slalombana

Lissfors Det är lätt och billigt. Du får en komplett bana för under tusenlappen. 
Ett enkelt och beprövat sätt är att tillverka portkäppar i trä av kvastskaft, ca 170 cm långa. Måla dem gärna med vit färg och gör streck i grön respektive röd färg. Höj och sänklinor görs av polyestersilke 2.8 mm i diameter. Överliggaren görs av trä ca 25×25 mm och 140 cm långa. Det skall vara minst 120 cm mellan portkäpparna. Som bärlina används 1.5 mm ståltråd som köps på närmaste järnhandel. Man behöver inte hänga upp portar med dyra karbinhakar, utan öglor av ståltråd fungerar lika bra och är nästan gratis. När man hänger upp portarna är det bra att spänna bärlinan hårt. Det är drygt med portar som släpar i vattnet, så fäst den minst 2.5 meter över högsta vattenstånd. Fodra träden där linorna sitter, så att de inte skadas.
SlalomportarPorttillverkning
  • Portkäppar av rundträ med höj och sänklina av 2.8 mm polyesterlina i en öggla runt porten
  • Överliggare av trä 25×25 mm x 140 cm
  • Krok av 1.5 mm ståltråd
  • Bärlina av 1.5 mm ståltråd
Verktyg
  • En såg – Målarfärg och pensel – En borrmaskin – Kniv – Avbitartång
Klick på bilden för att förstora den. Vid frågor kan du maila Bo-Marcus Lidström, som har 20 års erfarenhet av att ordna slalombanor. Mail: info@falukanotklubb.se
SlatvattenportarSlalombana på slätvatten & i lätt ström
Man kan lära sig mycket i en slätvattenbana. Ju fler portar desto mer variation på träningen. En bra start är 8-10 portar, men hellre 20. Sätt två till tre portar på varje lina och sätt upp en lina ungefär var 4:e meter.
Alla kanotklubbar bör ha slätvattenportar i en å eller i en vik! Det är där man lättast lär sig grundteknik på ett roligt och attraktivt sätt, och det är också där tävlingsaktiva tränar upp sin fysik. Många som nått långt internationellt har inget annat till vardags. Därför behövs tillgång till slätvattenportar året runt.

Lätt fors klass II-III
En lätt fors med distinkta bakvatten är perfekt att träna i. Om forsen går att paddla upp överallt är det extra bra. Häng massor med portar för att ge maximala variationsmöjligheter. Både på slättvatten och i fors klass II-III är det enklast om portarna är helt justerbara från vattnet.

Stor fors klass III och större
Här bör portarna justeras helt eller delvis från land. Håll portsystemet enkelt. Det bör snabbt gå att justera alla portar från en sida, av en person, utan stege. Dels bör varje portkäpp vara justerbar i höjdled från vattnet, dels ha en bärlina som är enkel att spänna från land. I sidled justeras porten med en oändlighetsslinga.

Simbassäng
I en simbassäng kan man också hänga upp slalomportar. Häng gärna två eller tre på samma lina för att få variation. I en 25-metersbassäng är det lagom med ca 10 portar fördelat på 4-5 linor. Det finns klubbar som bedriver en imponerande slalomverksamhet kring bassängträning!

 

Vinter
Forsar fryser aldrig och som duktig forspaddlare är du inte i vattnet men på vattnet. Det är samma som att åka längdskidor. En slalombana kan därför stå året runt och ge fina träningsmöjligheter även vintertid. Viktigaste är att sköta portarna så att de inte hänger i vattnet. Annars byggs stora klumpar som gör att portarna ramlar.

Strålkastare
Höst, vinter och vår erbjuds fin träningstider om det finns strålkastare ovanpå slalombanan . Idag finns slalombanor med strålkastare i Falun, Uppsala och Nyköping. Ta steget! Det är faktiskt lätt att ordna och ganska billigt. Vilken lyft för verksamheten!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *