Världscup i Liptovsky Mikulas!

Liptovsky Mikulas

På världscupen i Liptovsky Mikulas deltog Amanda Fagerlund, Isak Öhrström och Erik Holmer. Fantastisk fors i fantastiskt perfekt väder. Nu skulle här tävlas!

K1 Herr – Kvaltävlingen bjöd på dramatik då Isak i sitt förstaåk var snabbt till sista uppströmmaren. Där blev han för låg och missade semifinalen med 0,78 sek. Isak blev tvungen att för första gången i år kvala på ett andraåk. Det gick på räls ned till sista uppströmmaren där toppbladet slog i en portkäpp, men tack vare den snabba tiden räckte åket till semifinal. Erik Holmer kämpade väl i båda kvalåk men hade två islag och slutade på 61:a plats, drygt 13 % efter bästa tid. Isaks semifinalåk var snabbt, men islag och en missad port i slutet gjorde att det inte blev någon final denna gång.

Totalt sett en fin säsongstart för Sverige. Isak har gått till semifinal på fyra topptävlingar i rad, EM och tre världscuper och dessutom en finalplats. Fredrik Wahlén fixade dessutom semifinal på EM. Nu är fokus på London-VM i september som är OS-kval. I K1Herr får de 15 bästa länderna var sin plats. På EM i Liptovsky våren 2016 fördelas ytterligare en enda plats till det bästa Europeiska land som inte redan har tagit plats på VM. Totalt startar 21 aktiva från 21 länder.

Att ta en OS-plats är därför riktigt svårt. I praktiken blir det semifinalen i VM i september som är avgörande. Till Sveriges fördel har Isak med marginal varit topp 15:e land på tre av de fyra senaste tävlingarna. I Krakow, 5:e bästa. Hade semifinalåket i Liptovsky varit rent hade det blivit 8:e bästa land. Men att chilla nedför en slalombana för en säker OS-plats är lättare sagt än gjort. Exempelvis missade Slovakien, trots rätt duktiga K1Herr, att ta en plats till OS 2012. En plats till OS-2012 krävde ett resultat på drygt 5 % efter bästa. Sammantaget är chanserna för en svensk OS-start goda men inte givna. Antingen via höstens VM eller via EM 2016.

K1 Dam –  Amanda Fagerlund gjorde sin andra världscup i Liptovsky och med tanke på motståndet, är resultatet verkligen godkänt. Snittåldern i finalen är närmare 10 år äldre än Amanda. Hennes andraåk resulterade en 58:e plats och den enda missnöjd tycktes vara hon själv. Resultatet 18,6 % efter bästa, gör att hon nu klarat seniorkval för 2016 en gång av två. OS-kval i London är inte ett vettigt mål, utan JEM i slutet av augusti och JVM nästa år. Om det eventuellt blir start på EM våren 2016 må tiden utvisa.

För alla efteråt – Efter denna helg åker Isak till London för träning. Amanda är hemma i Falun för några veckors träning innan det är dags för Europacupen för juniorer tillsammans med ett stort gäng från Falun och Nyköping. Erik Holmer och Fredrik Wahlén kommer att köra Världscupen i Seu D’Urgell (Spanien) och i Pau (Frankrike) i början av augusti.

Resultat på canoeliveresults.com

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.