Uttagningshelg för juniorer och U23

Camilla Fagerlund och Tifenn Lidström. Falu Kanotklubb. Jämför man dem med herrjuniorerna med hänsyn till att killar brukar vara 15 % snabbare, är dessa damer Sveriges bästa juniorer.

Under helgen har juniorer och U23 kört fullängdsåk i Dala-Floda med syfte att ta ut landslag. Resultaten talar för sig själva men för Svenska Kanotförbundets slalomorganisation finns stora utmaningar. Utöver resultat har SKF:s slalomkommitté sagt att annat än resultat vägs in i uttagningar. Det är en farlig utveckling. “Annat” är diffust, sprider osäkerhet bland aktiva och riskerar att bidra till en tystnadskultur.

Istället för riktiga uttagningstävlingar fick aktiva döma varandra, där flera aldrig tidigare varit portdomare och inte gått domarkurs. Portskyltar saknades vilket reglerna kräver. Inte heller gavs regelmässig tid mellan åken. Det är första gången inte riktiga tävlingar hållits på 10 år. Dessutom finns mycket bättre alternativ. Förbundet har tre år i rad blivit erbjudet att hålla uttagningstävlingar i Falu Vildvattenpark, som mer liknar utländska banor, men tackat nej. Detta drabbar kanotslaloms idrottsföreningar. Att uttagningstävlingar till landslag har lägre nivå än klubbtävlingar får även de yngsta tävlande att undra vad som pågår i SKF.

I resultatlistan är snitt av de två tävlingarna presenterade vilket nog är det bästa i denna situation. Men hade en toppaktiv dragit på sig en missad port i båda tävlingar hade denne kunnat rasa till botten. Det gör uttagningar till ett lotteri. Minst en toppaktiv uteblev från start p.g.a. sjukdom. Är man sjuk en enda helg missar man alla, d.v.s. två tävlingar. Det är inte ett bra system, särskilt under en pandemi.

Att räkna två bästa resultat av tre-fyra tävlingar och hålla tävlingarna på olika helger är hur uttagningar brukar gå till. Det ökar chansen att bästa lag tas ut.

Denna låga nivå på uttagningar är inte ett resultat av en konflikt inom kanotslalom. Det är en enkel och praktisk fast helt felaktig förklaring. Det nämligen finns ingen demokratisk process med kanotslaloms föreningar som varit med att tillsätta kanotslalomkommittén. Hade det funnits, skulle på sin höjd någon enstaka ledamot i dessa kommittéer lyckas bli vald. Enligt en utredning gjord av RF bryter SKF mot idrottens värdegrund genom att motarbeta demokrati inom kanotslalom.

I framtiden kommer Svenska Kanotslalomförbundet arrangera riktiga uttagningstävlingar för att lyfta idrotten. Det kommer alla som vill kanotslaloms bästa att välkomna.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.