Unik avstängning i kanotsportens historia

För första gången i kanotsportens historia beslutar kanotförbundets disciplinkommitté att stänga av på 12 månader en kvinnlig paddlare från landslagsverksamhet. Ett sådan straff sker i andra idrotter bl.a. för doping eller farligt beteende. Inom kanotförbundet finns inget dokument som guidar disciplinkommitténs beslut. Det blev 12 månaders avstängning baserad på grundlös orsak.

Beslutet presenterar att den aktiv skulle ha brutit mot värdegrund och brutit mot regler, men ingenstans beskrivs ”vad” denna aktiv skulle ha gjort. Man refererar till tystnadsplikt och hur pålitligt den som gjorde anmälan är. Denna person är Anders Danielsson, generalsekreterare i svenska kanotförbundet.

De tre ledamöterna från SKF:s disciplinkommitté som tog beslutet om 12 månaders avstängning, tillhör kanotgrenen sprint. De känner inte landslagsaktiva från kanotslalom och de kommer aldrig att träffa de aktiva som påverkas av avstängningen eftersom dessa är slalompaddlare. Beslutet har underlag baserade enbart på rykte och ingen tog tid att undersöka om anmälan hade konkret och riktig grund.

Det är en extremt pressad situation för den avstängde aktiva som fått sitt liv ruinerat. Beslutet påverkar starkt negativt många runtomkring. Exakt hur detta ska hanteras vet man inte i dagsläget. Det kommer säkert att överklagas. Det finns också underlag för att disciplinåtgärder borde riktas mot personer inom SKF:s ledning och inte mot de aktiva de borde stödja.

Läs mer i artikeln i Dagens Nyheter 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.