Temperaturen stiger för landslagssugna

Dels bokstavligt, då klimatet i Mellansverige den senaste veckan närmar sig tropikerna. Det underlättar träningen avsevärt, då aktiva kan träna med flera kilo is mindre än vanligt på kanoten.

Nu finns också uttagningsregler för landslaget ute på nätet. Därmed har förbundets nya elitorganisation gjort sig gällande för första gången och det på ett lyckat sätt.

Positivt är dels att uttagningsreglerna i grunden är bra. De kommer definitivt öka kvaliteten på landslaget jämfört med tidigare år. Positivt är också lyhördheten i den nya organisationen. Elitkommitténs ordförande Göran Hedström låter också meddela att reglerna ännu inte är skrivna i sten. Små justeringar av reglerna kan komma att dyka upp de närmaste två veckorna. Säkert är dock tävlingsprogrammet och datum; sista april och första maj i Lissfors. Säkert är också att då aktiva till topplaget måste vara inom 5 % från ettan, är fokus för aktiva och coacher att prestera på absolut topp.

Än är inte något nämnt om juniorer och U23, men det finns goda skäl för juniorer att precis som seniorer, vara fokuserade på sista helgen i april, och därefter på U23-EM i Banja Luka, Bosnien.

En förhoppning är att 2011 års uttagningsregler och tävlingar kan bilda en grund för framtida rutiner. Visionen är att samma regler kan användas i åratal framåt. Redan i september 2011, bör exempelvis uttagningar för 2012 fastställas. Målet bör vara att slalomsporten på ett självständigt sätt, på hemmaplan, har olympiska uttagningstävlingar som är helt avgörande för OS-lag. Då, och endast så, ges goda möjligheter till stor massmedial uppmärksamhet för svensk slalom. Ett krux är att först kvalificera sig till OS enligt ICF:s regler. Dit kommer vi, förr eller senare.

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.