Två nya ledamöter valdes in i kanotförbundets styrelse. Den består nu av sju personer, som har mindre än fyra års erfarenhet i en styrande roll på riksnivå. En spännande utmaning!

Kanotförbundet, som många andra idrottsförbund anslutna till Riksidrottsförbundet, befinner sig i en situation där strategiska val blir avgörande för framtiden. Barn/ungdomsverksamhet i kanotförbundet har minskat med 26 procent under perioden 2002-2013. Under samma period har verksamheten minskat med 10 % inom RF. 2014 kunde föreningarna anslutna till RF öka ålderspann från 7 till 25 år. Det blev en ökning på 9 % inom RF och samma ökning i kanotsporten.

Våren 2015 har 55 kanotklubbar lämnat rapporten för lokalt aktivitetsstöd (LOK). Siffrorna visar en minskning på 10 % jämfört med året innan. LOK-deltagartillfällen 2015 i kanotporten, dvs antal träningspass gånger antal barn/ungdomar, kommer att ha de lägsta siffrorna sedan 2002.

Lok-SKF-02-15 kopia

Hälften av föreningarna i kanotförbundet redovisar ingen träning med barn och ungdomar. 90 % av kanotklubbarna som redovisar LOK har en liten eller medelstor barn/ungdomsverksamhet. Sju klubbar har en stor verksamhet med träning för paddlare 7-25 år. Om man jämför med andra idrotter är ordet “stor” ganska relativt. En stor kanotklubb har ca 30 unga paddlare som tränar året runt. Prognosen för 2015 visar ingen större ändring, förutom att andelen kanotklubbar som inte redovisar LOK ökar.

Tabell-KK-storlek kopia

De två tabellerna ger en överblick på kanotsportens tillstånd. Är det kris inom kanotsportens barn/ungdomsverksamhet? Inte lätt att svara på frågan, då fler fakta behövs för en djupare beskrivning. Tabellerna kan ha en roll som varningsklocka.

Dokumentet nedan visar utvecklingen av alla kanotklubbar som lämnat LOK-rapport sedan 2002. De tre klubbarna idag med störst barn/ungdomsverksamhet är Falu kanotklubb, Lidköpings kanotförening och Värnamo Frisksportklubb.

SKF föreningar med LOK 2002-2015 (pdf)

av Ad