Det finns två skilda uppfattningar om mål för svensk paddling och inte minst slalom, för såväl bredd som elit.

Den ena uppfattningen  gör gällande för elit, att kaptener/elitledare har inga egna mål utan endast är resurser att hjälpa elitaktiva att förverkliga sina. Samtidigt som förbundets viktigaste uppgift anses vara att sköta landslag, har man alltså egentligen ingen vision och ledmotiv i arbetet.

Denna uppfattning sammanfaller med att förbundet omöjligen kan påverka antalet aktiva. “Förbundet skall inte bedriva klubbverksamhet”.

Om denna uppfattning speglar verkligheten – hur skall man då förklara Svenska ridförbundets eller golfförbundets utveckling, Apples och Microsofts, Coca Colas, H & M etc? Är dessa organisationers tillväxt endast bonntur?

Självklart inte. Därmed är uppfattningen om förbundets passiva roll för sportens tillväxt och elitens toppresultat inte bara fel, utan urbota korkad.

Det är helt valfritt hur var och en i svensk kanotsport använder sin tid, ledare såväl som aktiva, men det är mer än dumt  om det på ledande positioner i SKF finns personer som styr sitt arbete  (i den mån man då arbetar)  efter åsikten att de inte uppifrån kan påverka det långsiktiga resultatet av SKF, mätt i tävlingsresultat och antal medlemmar.

Av SKF som paraplyorganisation för kanotsporten återstår då egentligen mestadels ett stort tids- och resursslöseri för att administrera bidrag och skicka landslag.

En helt motsatt uppfattning börjar slå rot. Det är att SKF visst kan påverka resultat av både antalet aktiva, antal klubbar och tävlingsresultat, genom strategiskt arbete. Elitcentrum för racing och kanotslalom är resultatet av tänkande av förbundets styrelse – inte slump. Om det fungerar må tiden utvisa, men om man mäter mängd träning av kvalitet per satsad krona, så finns goda skäl att tro att det på sikt ger resultat –  kanske på kort sikt, men säkerligen om fem och tio år.

Dock återstår ett helhetsperspektiv för elit. I den dagliga relationen med aktiva behövs ett engagemang med hjärtat, med ambitionen att hjälpa dem att bli så bra det bara går. Men, det står inte i motsatsförhållande med att SKF också vill nå resultat oavsett vilka aktiva som är bäst. Då fordras långsiktigt arbete för att skapa en bred stark elit. Därför kan slalomelitens mål omöjligen vara den enskilde aktives ansvar, som ibland påstås. Det är inte lite fel. Det är tokfel. För elitens mål, väg och organisation ansvarar ledande personer i SKF.

Samma stora möjligheter finns att påverka slalomsportens utveckling för bredd. Klubbar har ett eget ansvar, men genom beslut av ledande i SKF, kommer klubbarnas beteende att påverkas. Det handlar om subtila förändringar, för möjligheten att påverka är naturligtvis inte enorm. MEN, påverkansmöjlighet finns. Även om SKF endast lyckas med att få sporten att växa men några procent per år, blir det med tiden väldigt stora förbättringar.

Därför är det glädjande att SKF satt upp ett mål centralt att öka antalet klubbar. Det är ett nytt tänk.

Att få de idag aktiva att trivas bättre är viktigt. Här har utformningen av Sverigecup, ranking, SM mm stor betydelse. Om första tävlingen i en gren arrangeras innan klubbarna har öppet vatten för att träna, så förloras nog intresset innan start. En enkel planeringsfråga. Om större klubbar uteblir från för sporten mycket värdefulla tävlingar, så skickar det olämpliga signaler.

Utbildning har en stor potential att utvecklas. På denna front har det varit stiltje på central nivå länge, men tack vare starka klubbar kommer det nu ut användbart material.

De viktigaste personerna i svensk paddling är ledare med driv. Att utforma belöningssystem och skapa arbetsglädje för dem är kanske det allra viktigaste. Ofta är dessa ledare unga med massor av energi för praktiskt arbete. Däremot har de föga intresse av byråkrati, politik och administration. På denna punkt kan SKF förbättras. Beslutsvägar behöver vara korta, tydliga och spegla verkligheten. Ansvarsområden behöver vara tydliga och de som har officiellt ansvar för ett område, måste ta detta ansvar.

En genomgång av den information som idag finns på kanot.com, visar en del större brister. Det är nog dags att anpassa organisationen på pappret till verkligheten. Det skulle underlätta för verkligheten.

av admin

Ett svar på ”Mål och resultat för svensk kanotslalom”
  1. Bra talat. Eftersom jag själv framförallt engagerar mig för aktiva som inte tävlar och aktiviteter som inte är tävling vill jag passa på att hylla satsningen på elitcentret i Falun. Det är också efterlängtat att någon tar tag i frågan om slalomelitens mål och att det inte kan vara upp till en enskild aktiv att utforma den. Helhetsperspektivet är verkligen viktigt för att få en uthållig utveckling som inte står och faller med enstaka personer.

Kommentarer är stängda.