Inget OS för Sverige. Imponerande steg framåt för Fredrik!

Fredrik Wahlén fick en tveksam 50 i OS-kalåket, men hans paddlingstid var endast 0,3 sekunder från att ta en OS-plats. Ruskigt nära! Isak Öhrströms paddlingstid vara nästan lika nära, men med islag och lite trassel så rök OS-planerna.

Tveklöst imponerande utveckling av Fredriks fart från förra året. Han förbättrade sig också avsevärt mellan 2010 och 2011. Isak gjorde en mycket stor förbättring till förra säsongen och kör nu stabilt på tider som ingen varit i närheten av på åratal. Båda dessa herrars internationella tävlande blir mycket spännande att följa denna säsong.

Man bör nog inte fråga sig varför ingen OS-plats, utan istället fundera på varför de har lyft sig så mycket och nu var så nära? Vi får backa till  80-tal för att hitta två svenskar som samtidigt presterat på denna mycket höga nivå. Sannolikt är skälen tre:

Avsaknaden av en kapten. Det låter paradoxalt, men förbundskaptenen har ett mycket starkt inflytande på aktivas elitsatsning. Regelmässigt har förbundskapteners egna ambitionsnivåer i praktiskt handlande inte varit närheten av vad som krävs för topprestation, och därmed utövat ett starkt negativt inflytande på utvecklingen. Aktiva har nu istället sökts sig till tränare som kan coacha och tränat mer med kvalitet.  Äntligen finns motivation för tränare att jobba, då de nu vet att de har möjlighet att även internationellt följa sina aktiva.

Ökade krav på A-landslag. Dagens krav på A-lag är så tuffa att laget hade varit tomt de flesta år sedan 2008. Det har, om än med knorrande, varit en mycket hård piska. I åratal har annars landslagsuttagningar varit en formalitet. Inte nu längre. Nu är det dock dags att lyfta blicken framåt.

Elitcentrum: Det har ökat mängden kontinuerlig coachning året runt på hemmaplan. Fler läger tack vare en förvisso mycket litet men ändå starkt motivationshöjande ekonomiskt bidrag från Svenska Kanotförbundet. Fredrik valde att inte vara med i elitcentrets gruppträning senaste året men han har har haft mer individuell coachning än alla andra genom en personlig coach som ska har mycket tack. Ett hårt arbete har redan lagts ned tidigare, inte bara på coachning. Elitcentret har också access till en bra träningsbana och mycket ändamålsenliga faciliteter där träning effektivt kan bedrivas parallellt med skolgång.

Det finns flera satsande aktiva även utanför A-laget, som kommer att göra hemmatävlingarna mycket intressanta. Nästa helg är det tävlingar i Nyköping och Falun. Yo.

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.