Den mörka vägen till OS i Tokyo, kantad av nepotism, våld och lögner

Isak Öhrström. Sveriges bästa paddlare 2021. Bortfuskad från OS.
Isak Öhrström. Sveriges bästa paddlare 2021. Bortfuskad från OS.

Elitidrott handlar om att prestera, göra resultat och leva upp till det klassiska talesättet ”må bäste man vinna”. Eller? Faktum är att det handlar om mycket mer än så.

Den viktigaste uppgiften idrott har är att lära människan fair play, att vara goda förebilder och behandla medmänniskor med respekt. Det är bara när det är uppfyllt som det blir intressant med medaljer och fina prestationer. 

Det är dags att rikta strålkastarljuset på OS-uttagningarna till Tokyo och de extraordinära metoder som har använts för att få Erik Holmer uttagen. I processen har inte bara mottot ”må bäste man vinna” fallerat, utan även den etiska grund som idrotten står på och som är fullständigt avgörande för dess överlevnad.

Detta må vara ett tråkigt ämne att ta upp. Men alternativet att inte ta upp det är naturligtvis mycket värre. Det är idrottsrörelsens ansvar att det inte händer igen.

Det är lättast att börja med det uppenbara – resultat. Nedan är de bästa resultaten för Erik Holmer och Isak Öhrström från 2019 till 2021.

Erik Holmer

2019: Missade svenska landslaget efter 1:a Isak Öhrström. 2:a Fredrik Wahlén. 3:a Max Karlsson.

15:e plats på testevent i Tokyo hösten 2020, och kvalade därmed inte till för-OS som hölls i Tokyo strax efter. Erik blev uttagen till en av de två platserna trots att han missat landslaget, och petade därmed Fredrik Wahlén som var rankad 2:a och borde åkt.

2020: Landslagsuttagningstävlingarna inställda som följd av covid-19. Erik var därför enligt regler utanför landslaget.

14:e Tacen världscup (fick delta trots att han var utanför landslaget och petade därmed Max Karlsson som var tredjepersonen i landslaget).

2021: 9:a världscup Markkleeberg

16:e världscup Prag.

Isak Öhrström

2019: Kvalat Sveriges OS-plats på VM

5:a OS testevent i Tokyo

14:e världscup Bratislava

2020: 1:a världscup Tacen

16:e EM Prag

2021: 12:a världscup Markleeberg.

Det låter enkelt och det bör vara en simpel sak vem som ska representera Sverige på OS. Man tar ut den som presterat bäst, det är själva kärnan i idrott. Görs inte det faller hela poängen med elitidrott. Här kommer vi in på idrottens baksida, där etiken sätts ur spel och mörka personliga agendor tar vid.

I processen att ta ut en aktiv till OS finns flera steg. Först behöver den aktive prestera. Isak har i god tid före OS visat kapacitet att vara topp-8 på OS. Nästa steg är att SKF ska nominera den aktive till OS. Det tredje är att SOK tar ut den aktive. Det fjärde är att den aktive faktiskt accepterar uttagningen, liksom föreningen ger den aktive tillåtelse att starta, som det står i princip alla idrottsföreningars stadgar. Hade Isak och Erik tillhört samma klubb hade en förening som står upp för fair play endast gett Isak tillåtelse att starta.

Isak borde ha tagits ut redan hösten 2019, då han då var bäste svensk. Ett givet nästa tillfälle var efter världscupsegern hösten 2020. Istället väntade SKF att nominera till efter världcupen i Markkleeberg, ett av de få tillfällena på tre säsonger Erik varit före Isak. Det är förkastligt. Men SKF nominerar den sämre Erik. Det är också förkastligt.

Det är också förkastligt av SOK att ta ut Erik och inte Isak. Antingen tar man ut den bäste och det är Isak. Anses inte resultaten någon gjort tillräckliga kan man använda “framtidskriteriet” och ta ut den med störst chans 2024. Om detta inte skall förfalla till rent godtycke, kan det i kanotslalom endast bli Isak som är och varit bäst i flera år, och därför har de bästa förutsättningarna att vara bäst även om tre år. Det finns många som tävlat framgångsrikt i OS långt över 40 års ålder. Isak är 30. Erik är 26. Alternativet till att ta ut Isak kan därför endast vara att inte ta ut någon.

De två sista instanserna, att Erik själv står upp för fair play och tackar nej eller att föreningen står upp för fair play och stoppar honom har också fallerat.

Hur har detta kunnat ske? 

Erik Holmers personliga vän och coach Sixten Björklund blev utsedd till förbundskapten av Svenska Kanotförbundet och började våren 2018. I ett fungerande idrottsförbund hade sådan jävsituation aldrig accepterats. Ett halvår senare hade förbundskaptenen fått ut Isak ur SOK:s topp och talangprogram och ersatt honom med den sämre rankade Erik Holmer. Vem har skött SKF:s kontakter med SOK? Eriks coach tillika förbundskapten…

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.