Årsmöte stundar i Svenska Kanotförbundet och valberedningens förslag presenterades idag på kanot.com.

Till förbundsordförande (efter avgående Kent-Åke Lundberg) nomineras Margareta Karlsson. Till ledamöter nomineras Anders Velin och Johan Carlsson.

Två av tre nomineringar förvånar. Margareta Karlsson har ingen anknytning till kanotsporten och det är väl dokumenterat från näringslivet att utifrån rekryteringade till ledande befattningar ofta misslyckas. Det kan naturligtvis gå förträffligt bra, men finns några skäl till en sådan chansning? Man förbigår också den nominerade vice ordföranden Stefan Gustavsson som har en gedigen meritlista. Han har varit en drivande person bakom Vaxholms kanotklubb, som är den klubb jämte Falu Kanotklubb som vuxit mest under 2000-talet, och som nu är den största i landet.

Anders Velin är sedan tidigare engagerad i slätvattensporten, och sedan flera år som ordförande i en kanotklubb. Det vittnar om genuint intresse och att han är väl insatt. Hans åtgärdslista är rena poesin för dem som anser att förbundet har en stor utvecklingspotential.

Valberedningen har tidigare meddelat att de vill ha in en person från “fors”. Kan de mena att de funnit en sådan i Johan Carlsson? Enligt valberedningen saknar han helt en meritlista av engagemang i kanotsportens organisation. Han är efter en rundfrågning i det närmaste okänd inom forspaddlingssporten. Han tycks inte har varit med i någon kanotklubbsstyrelse, distriktsstyrelse, kommitté eller gjort sig bemärkt på någon forskonferens. Det är möjligt att det är ett bra förslag, men för slalom och störtlopp, som är idrott, vittnar inte Johans meritlista om någon relevant kompetens och erfarenhet. Han ger knappast valberedningen godkänt i arbetet “en från fors”.

När man bedömer valberedningens förslag bör man väga det mot alternativa nomineringar. SKF har krympt otroligt mycket under de senaste 10 åren (-30 % i LOK-stöd). Klubbar som istället har växt under denna tid är Vaxholm och Falun. Det tycks enligt valberedningen vara en negativ merit.

I ett väl fungerande och sunt förbund hade valberedningen föreslagit väl meriterade personer som under åratal visat framfötterna – och resultat – inom sporten. Personer som är engagerade i klubbar, kommittéer och i kanotidrotten. SKF är ett idrottsförbund vars framgång nog även bör mätas i en sprudlande idrotts- barn- och ungdomsverksamhet. Tungt vägande merit bör rimligen vara att ha lyckats med denna kärnverksamhet.

En intressant detalj är att Hans-Erik Öberg föreslås som revisorssuppleant. Som revisor, och det lär gälla även suppleanter, ska man granska styrelsens arbete, exempelvis genom att närvara på styrelsemöten.  Det är väl känt att styrelsen nyligen avsatte Hans-Erik från slalomkommittén, men som nu kanske istället får en annan betydelsefull post.

Skälen till valberedningens förslag? Någon?

 

av admin