Bra säsongsdebut för Isak Öhrström, Erik Holmer och Monika Mitasikova!

Isak Öhrström på OS i Rio 2016

Isak Öhrström från Falu Kanotklubb placerade sig femma på världsrankingtävlingen i Slovenien i helgen, före bland annat världsfyran Peter Kauzer som tog silver i Rio 2016. 

– Rätt nöjd med dagens paddling. Berättar Isak på telefon från Slovenien. Bommade lite i en kombination där jag tappade tid och därmed medalj, men Tine Kancel (Slovenien) som vann hade ett drömåk, så han är det bara att gratulera. Jag fick en ny kajak för några dagar sedan som jag ännu inte är riktigt van med, men trots det gick det fint. På plats i K1H var även Erik Holmer från Nyköping, som var riktig kvick i kvaltävlingen. I semifinalen blev det tyärr lite strul, en missad port och därmed ingen final.

Det var den tioende tävlingen Isak slår Erik, men som ändå har mest ekonomiskt stöd av alla svenska paddlare genom SOK:s topp och talangprogram, och trots att Erik dessutom är utanför landslaget sedan 2019. Vad säger du om det?

– Lite jobbig fråga. Jag kan bara fokusera på min egen paddling, men det är ju många från andra länder som frågar hur det påverkar lagandan. Helt enkelt ligger detta utanför min kontroll och tar inte den diskussionen.

På VM 2019 kvalade Isak Sverige till OS, vilket ingen annan svensk tidigare gjort. Isak har upprepade tillfällen visat att han kan vara topp-åtta i världen med ett par världscupfinaler tidigare år. På för-OS i Tokyo 2019 placerade han sig 5:a och utan islag hade han vunnit. Hösten 2020 vann han världscuptävlingen i Ljubliana, Slovenien. På båda tävlingarna hade han varit topp-åttonde nation även om alla länder före honom på världsrankingen deltagit. Det gör att Isak tydligt uppfyller SOK:s kriterier. Tyvärr har den förbundskapten som fick sluta 2020 medvetet har snackat ned Isaks resultat till Sveriges Olympiska Kommitté. Hur känns det? 

 – Det är kanske inte riktigt vad som kallas fair play, men för egen del vet jag att jag kan vinna OS, och det är mitt mål. Jag har redan bevisat min nivå och man kan bara toppa sig någon gång per år. Min peak blir OS, avslutar Isak.

Falupaddlaren Monika Mitasikova var också på plats i K1 damer. Hon fick också en bra mycket bra säsongsdebut med en kvickt åk i kvaltävlingen. I semifinalen slutade hon på 25:e plats där några islag fick henne att tappa några placeringar. Nu laddar de om för nästa tävling i Italien om två veckor.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.