Rätten att tävla och arrangera tävlingar vinner mark!

Kampen om att fritt få tävla har framgångsrikt förts i flera idrotter. En stor seger vanns genom Bilsportdomen, där Bilsportförbundet förlorade i Marknadsdomstolen (se https://lagen.nu/dom/md/2012:16 ). Inom svensk såväl som internationell idrott pågår flera processer, där resultatet genomgående blivit att traditionella idrottsförbund oftast förlorar när deras hävdade monopol prövas i rätten. Det är bra då det minskar maktkoncentration, minskar korruption och ökar utbudet på idrottsmarknaden.

Simmares rättigheter har hårt motarbetats av internationella simförbundet FINA. Det har gjort att simtävlingar ställts in och simmare gått miste om stora prispengar. Medan FINA endast låter en liten andel av omsättningen från tävlingar gå till aktiva, är den nya Internationella Simligans mål att 50 % ska gå till prispengar.

Nu har FINA kapitulerat – kanske inför hotet att förlora i en domstolsprocess (vilket de troligen kommer att göra ändå och få betala miljontals dollar i skadestånd ). Läs mer: https://isl.global/a-step-in-the-right-direction-to-free-swimmers-to-compete-more-and-earn-more/

En större valfrihet inom kanotslalom med fler tävlingar, mer prispengar och friare reklam skulle gynna idrotten betydligt. Det betyder fler karriärvägar för aktiva, tränare och funktionärer och större marknad för de som säljer utrustning. Alla som vill utveckla kanotslalom bör tycka detta är önskvärt.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.