Idag presenteras regler för elitslalom som kommer att medföra djupgående förändringar av sporten. De är framåtblickande och ger en rejäl vägledning åt aktiva. De presenteras nedan och finns dessutom under Dokument ovan.

Svensk slalomelit blickar framåt

  • Riktat elitstöd till toppaktiva
  • Elitgrupp vintern 2011-2012
  • Landslaget 2012

Svenska kanotförbundet har som mål att A-laget i kanotslalom ska, från säsongen 2013, endast bestå av aktiva med kapacitet att nå semifinal på världscup. Resurser kommer därför att styras till aktiva som visar att de utvecklas mot detta mål.

Förbundets elitträningsgrupp och landslag får till uppgift att utveckla semifinalister att nå världstoppen. Aktiva på lägre nivå tas om hand av klubbar och elitcentrum.

Riktat elitstöd

Budget för 2012 är idag inte klar, men en ambition är att bättre kunna stödja de främsta aktiva att nå världstoppen. Förhoppningen är att kunna ge ett riktat bidrag för träningsläger utomlands under vintern. För att ge aktiva en morot och riktlinjer presenteras kriterierna innan vi exakt vet hur stödet kommer att se ut.

Dessa medel fördelas efter resultat 2011 års internationella topptävlingar (= tävling där minst fyra aktiva som har placerat sig topp tio på en VC eller VM 2011 deltar).

Endast aktiva i A eller B-landslag får delta på världscup, VM och EM. Aktiva utanför A- och B-lag välkomnas att på eget initiativ delta på andra internationella tävlingar, där svensk officiell trupp inte deltar (kolla med elitkommittén).

Kriterier för Riktat Elitstöd

Att den aktive på minst en tävling enligt ovan är högst 8,0 % efter segraren i sin klass. Skälen till 8 % är att det är vad som minst krävs för att nå semifinal (snitt senaste åren till semifinal på internationella topptävlingar = 8 %). Det är en nivå som man kan nå genom att bo och träna i Sverige. Når ingen upp till denna nivå kan slaloms resurser sannolikt användas bättre genom utvecklingsstöd för fler och för klubbutveckling. Att mäta avstånd till segraren är ett kvalitetsmått som inte beror på antalet startande eller semifinalregler.

Fördelning

Om en paddlare är mellan 2 och 3 % bättre än övriga, får denna 70 % av stödet och den/de andra dela på 30 %. Om en paddlare är mer än 3 % bättre än övriga, får denna 100 % av stödet.

Elitgrupp vintern 2011-2012

Från hösten 2011 till våren 2012 kommer en träningsgrupp att finnas för helgläger, tester och träningsläger. Kriterier för att delta på dessa läger är följande:

Vara högst 11,0 % efter i sin klass på en internationell topptävling under säsongen 2011. A-lagsaktiva måste klara detta kriterium*

eller (och för andra än A-lagsaktiva):

Vara högst 8 % efter segraren på SM 2011 eller tävlingen i Hosjöholmen hösten 2011, enligt samma rankingsystem som användes för uttagningstävlingarna 2011 (där alla klasser ingår).

*Syftet med detta är att sätta kontinuerlig press på A-lagsaktiva att utvecklas mot förbundets mål.

Verksamhet för elitträningsgrupp

En första samling kommer att ske i Falun (+Lissfors), 24-25 september och det blir ett läger i troligtvis Nyköping, 3-4 december. Ytterligare verksamhet kommer att planeras.

Seniorlandslaget 2012

För att kunna ta en plats i A-laget 2012, fordras att man varit högst 11.0 % efter segraren i sin klass på en internationell topptävling under tidsperioden juni 2011 till april 2012.

Skälet till detta kriterium är att svenska uttagningstävlingar vill vi genomföra i Sverige. Förmågan att paddla fort på internationellt vatten är inte densamma som på lätt. Regeln medför större flexibilitet att finna bra svenska uttagningstävlingar och mindre känslighet för vårflod som kan omkullkasta tävlingsplaner.

Uttagningsreglerna för 2012 års landslag kommer att i övrigt vara nära identiska som för 2011, med A- och B-lag. Uttagningsreglerna för 2012 meddelas senast 1 februari 2012 men 11 % regeln enligt ovan kommer att gälla.

/Kanotslaloms elitkommitté

av admin