I helgen arrangerar Nyköpings Forspaddlare Nordiska Mästerskap i kanotslalom. Så bra! Aktiva från Nordens främsta klubbar i kanotslalom kommer att fajtas om medaljer i Slottsforsen.

Tack vare Nyköpings Forspaddlares initiativ kan detta bli starten på återkommande Nordiska mästerskap. Nordiska genomfördes med två års mellanrum vid några tillfällen (1988, Munio, Finland; 1990 i Falun/Björbo; 1992 i Imatra, Finland) och vid något enstaka tillfälle till. Någon stadig tradition har aldrig funnits.

Visst kan man hävda att såväl finsk som norsk kanotslalom är svag och gör det till en främst svensk angelägenhet. Men, med den invändningen kan man kritisera VM i kanotslalom 2014 när Frankrike blev 1, 2 och 3:a i K1H (och så mycket mer egentligen…). Eller svensk kanotslalom på damsidan som i dagsläget mest blivit klubbangelägenhet för Falun i några klasser.

Det är väldigt lätt att kritik riktas åt fel håll. Att nästan all konkurrens inom en klass, ålder, kön är inom en klubb eller land, förtar inte värdet av duktiga aktiva som tränar bra och kämpar. Det är allra minst deltagarnas fel att det finns organisatoriska brister (under tiotals år!) så att andra klubbar/länder inte kommer till start.

Nu finns en spirande norsk kanotslalom som inspireras av denna tävling. Svenska aktiva får ytterligare en tävling att delta på. Arrangemanget i Nyköping har full support av de klubbar som tävlar i kanotslalom. Det är valfritt att delta, utom för några få elitaktiva som rimligtvis måste prioritera sina tävlingsstarter.

Redan nu kan en plan för framtida Nordiska mästerskap dras upp. Kanske 2017? Nordiska mästerskap kan bli ett verktyg för att utveckla kanotslalom i Norden.

Kämpa väl i helgen och kora Värdiga Nordiska Mästare i alla åldrar, alla klasser, dam och herr!

av admin