Enligt stadgar i ett idrottsförbund i Sverige betalar tävlingsarrangörer en avgift för att få genomföra en tävling. I utbyte får man just ingenting alls utöver en faktura. I en svunnen tid motiverades avgiften av att kansliet stod för service och att tävlingen fanns med i ett postutskick till klubbar med information.

Nu mer än någonsin är sanktionsavgift en märklig idé. Tävlingar är något man bör uppmuntra men sanktionsavgiften skickar ut precis rakt motsatt budskap. Det är dags att gå från 70-tal till 10-tal och införa ett systematiskt uppmuntransprogram för arrangörer som når uppsatta mål.

En lämplig utgångspunkt är följande: Syftet är att tävlingar får ett större värde för deltagande klubbar, som därigenom får lättare att rekrytera och behålla medlemmar. Det borde vara förbundets helt centrala mål. Tävlingar, liksom elit eller utbildning syftar till att understödja detta mål.

En belöningsprogram kan då se ut enligt följande: Arrangemang kan förslagsvis bedömas enligt fem kriterier och de som uppfyller samtliga får 10 000 kr till klubben. Varje delkriterium ger 2000 kr. Dessa kriterier skall enkelt kunna kontrolleras och helst lätt besvaras med ja eller nej. Endast arrangörer som uppfyller 3 obligatoriska kriterier ett år  får arrangera SM eller Sverigecup följande år.

Kriterieförslag

Inbjudan på nätet senast 4 veckor före sista anmälningsdag. Inbjudan skall innehålla en exakt information enligt en mall. Det kan innebära att tävlingregler bör uppdateras. Exempelvis är lagledarträff en onödig kvarleva.

Tävlingsbanan (obligatoriskt) skall innehålla 6 eller sju uppströmmare och 18 till 25 rätt målade portar och portskyltar. Portarna skall var väl justerade i höjdled. Om en port flyttas under tävling, skall tävlande ges omåk i korrekt bana.

Tidtagning med fotoceller i start och mål. Det krävs samtidigt manuell backup som skall användas kontinuerligt.

Tidsschemat (obligatoriskt) som är planerat medger att alla aktiva kan delta i K1, C1 och C2 samt i ett lag med minst 30 minuter mellan varje åk.

Resultat (obligatoriskt) där samtliga punkter behöver uppfyllas:

(A) Resultat från första åket i en klass skall vara färdiga senast 15 minuter innan andra åket i denna klass startar.

(B) Färdiga tävlingsresultat skall finnas tillgängliga på nätet senast 60 minuter efter sista tävlande gått i mål. Det löses idag enkelt genom att lägga upp en bild av resultatlistan på Facebook.

(C) Kompletta, prydliga och sorterade resultat skall finnas på nätet som PDF senast 3 timmar efter att sista tävlande gått i mål.

—–

Ett uppmuntransprogram som detta skulle ge varje arrangör möjlighet till tävlingsbidrag även om arrangören inte mäktar med eller kan klara tävlingbanekrav eller fotoceller. Även en bassängslalom skulle kunna få bidrag enligt flera punkter vilket vore utmärkt.

av admin