A-landslaget har i helgen deltagit på världscup nr 2 i Pau, Frankrike. Ledare på resan är Göran Hedström. Under kvaltävlingen körde Fredrik Wahlén på en riktigt okej tid i sitt andra åk. Isak Öhrström hade en mindre lyckad tävling med missade portar i första åket och inte så snabb han bör kunna vara i andra.

Resultat Kval

Peter Kauzer (1:a plats) :87,69 + 0 = 87,69

Fredrik Wahlén (58:e plats): 95,62+4 = 99,62

Isak Öhrström (60:e plats) 98,76+2 = 100,76

Kravet för semifinalplats är stabilt jämfört med vad som krävts de senaste åren, 7,7 % efter vinnaren (94,46). Fredrik är i paddeltid precis utanför och det är definitivt ett steg framåt för honom jämfört med förra året. Isak visade förra året en riktigt hög nivå och var som snabbast 4,5% efter vinnaren. Det sista året har varit ett mycket bra träningsår. Nu har inte resultaten kommit och det är nog frustrerande. Han har dock blixtrat till några gånger i år med fina åk i Pau på vintertävlingar och bra åk i Markkleeberg. Att ha två aktiva i A-laget som varit så nära de bästa har inte Sverige haft sedan slutet av 80-talet, men konkurrensen är tuffare idag.  Det är en klen tröst. Varför kör inte de svenska ännu bättre?

En viktig faktor är tävlingsrutin. Det är svårt att simulera tävling på hög nivå och endast stora tävlingar ger övning under den mentala press som de aktiva har nu att prestera i.  Mer tävlingar på hög nivå är en viktig del i utvecklingen för A-laget som nu knackar på dörren till internationellt genombrott. Detta var första världscupen för Isak på två år. En annan faktor är coachning. Det finns inte ekonomiska resurser att ha coacher ute med A-laget i den utsträckning som konkurrenterna har. Göran Hedström har tagit en stor del av ansvaret och gör ett allt bättre jobb. Det ska han ha en stor eloge för. Nästa steg för utvecklingen är en heltidsanställd tränare på hemmaplan och som också kan vara ute på resor.

Utifrån de aktivas ambitioner och träning så kommer de säkerligen kvala till semifinal inom kort. A-lagets aktiva har redan visat att de är bäst i Sverige. De internationella toppresultaten kan inte stressas fram och en nödvändig väg att vara ute och slåss med de bästa i världen. Nästa helg är det dags igen på världscupen i La Seu D’Urgell. Följ resultaten via: 123result.com

 

av admin