Om junioruttagningarna 2016

kanotslalom junior

Juniorlandslagsuttagningarna genomfördes enligt Kanotslalomkonferensens plan, d.v.s. 24 april och 1 maj i i Hosjöholmen i Falun. Under de två tävlingsdagarna hölls en tävling på förmiddagen och en tävling på eftermiddagen. Varje tävling bestod av ett enda åk. Ingen träning i banan var tillåten utan endast rekning från land. Tävlingen genomfördes med hög standard och tävlingsförhållandena var fina med bra vattennivå.

De aktiva som dels var topp tre i den totala sammanställningen och som också kvalat internationellt är uttagna till junior-VM och junior-EM. Kvalgränserna är enligt följande (från uttagningsreglerna): 3.2 Kvalificeringskrav internationellt för juniorer 2016. För att erbjudas en landslagslagsplats till A-lag junior skall den aktive från och med 1 januari 2015 fram till och med uttagningstävlingarna 2016

  • K1H: Vid ett tillfälle varit under 25 % efter vinnaren på listad internationell tävling.
  • K1D: Vid ett tillfälle varit under 31 % efter vinnaren på listad internationell tävling.
  • C1H: Vid ett tillfälle varit under 29 % efter vinnaren på listad internationell tävling.
  • C1D: Vid ett tillfälle varit under 31 % efter vinnaren på listad internationell tävling.
  • C2H: Vid ett tillfälle varit under 31 % efter vinnaren på listad internationell tävling.

A-juniorlandslaget kanotslalom, som deltar i Europacup 1-5, J-VM och J-EM består av

  • Amanda Fagerlund, Falu Kanotklubb
  • Vidar Bratt, Falu Kanotklubb
  • Mattias Nilsson, Falu Kanotklubb
  • Ludwig Palmcrantz, Nyköpings Forspaddlare

Ytterligare aktiva kommer delta på Europacuptävlingarna. Där kan de klara kvalgränsen till Junior-VM och EM 2017.

Värdet av junioruttagningar

Tävlingarna gav juniorer och yngre paddlare möjlighet att tävla under press på hemmaplan på svåra banor, utan träningsåk. Pressen ökades genom att ett åk räknades. Samtidigt hade aktiva fyra tävlingar på sig och de två bästa resultaten räknades. Det är nog ett bra system med rimlig balans, som ger en rankinglista som speglar verkligheten.

Nackdelen med beräkningssystemet

Nackdelen med systemet är samma som för seniorer med uttagningar i Sverige, när resultaten baseras på jämförelser endast mellan svenskar. När det finns en överlägsen aktiv i någon klass, kommer en orimligt hög andel räkna tävlingarna där den snabbaste paddlaren presterat sämst på. Den snabbaste paddlaren kan på motsvarande sätt inte räkna bort de tävlingar där denna vinner med minst marginal. Därför blir avståndet mellan aktiva falskt lågt. Av det skälet säger egentligen inte snittavståndet efter vinnaren så mycket. Genom att aktiva också måste kvala utomlands vid internationella tävlingar, fungerar systemet bra.

Utmaningar

För att Sverige skall kunna konkurrera internationellt med en genomstark trupp måste det fordras målmedveten träning året runt i port i fors, i många år. För samtliga som är topp-tre på de svenska tävlingarna, behövs avsevärt med träning och tävling i konstgjord fors. De snabbaste juniorerna idag har i tidigt ålder tränat kvalitativt och har kunnat träna och tävla internationellt. I Sverige bör vi kunna ha en jämn ström av duktiga juniorer de kommande åren. Vägen dit går via kvalitativt arbete och en fantastisk säsong 2016!

Totala sammanställningen junioruttagning kanotslalom

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.