Starkt kvalåk av Amanda!

Det blev en mycket spännande kvaltävling i K1D junior. Standarden visade sig vara otroligt starkt med fullblodsatleter. De som följde kvalåken kunde se att det gick riktigt fort och med superb teknik. Därför var det extra trevligt att se Amanda Fagerlund gasa nedför banan. Inräknat islag i starten hade hon ändå en fin split en tredjedel in på banan –  och trots att hon startade bland de sista. Ren hade tiden räckt till tionde plats och till semi med marginal i både K1D junior och i K1D U23. Topp 15 gick till semi på första åket.

Sammantaget en riktigt stark insats; 5,64 + 4 i tillägg efter bästa junior och en 18:e plats på första åket. En bra dag kommer toppresultat. Nästa år är det JVM på samma bana.

Kvar bland svenskar är nu Erik Holmer som tävlar i semifinal K1H U23 på lördag med start kl. 11.04. Erik startar 6:e sist. Chanserna är klart goda för final, men det är små marginaler och tuff konkurrens. I kvalet skiljde det endast några sekunder mellan ettan och 20:e plats.

Sammantaget visar JEM och U23-EM att den internationella nivån är riktigt hög i alla klasser. Med på EM har Sverige sina bästa, men de är få.  En K1D-junior och två K1U23. Ett fullt lag är 36 aktiva! Då fordras 15 coacher på plats. Med en sådan stor trupp är chansen till framgång naturligtvis större.

Om Sverige ska konkurrera på bredare front krävs fler klubbar som har coachning varje dag, året runt med många aktiva. Det finns inga genvägar. Låt säga att av alla som börjar träna slalom når en av tre landslag – högt räknat. Utgå från att endast sistaårs U23 och sistaårsjuniorer platsar i topp tre i sin klass. För att klara fullt lag fordras därför nybörjarkullar i Sverige på sammanlagt 100 barn för varje födelseår. Erfarenhet talar för att det fordras minst åtta års bra träning att nå finalnivå internationellt som junior. Idag behövs alltså minst 100 ungdomar som är 10 år för att fylla juniorlagen år 2023 med 36 aktiva av hög kvalitet, och sedan år 2028 när de blir sistaårs-U23.

Man kommer inte ifrån det faktum att för systematisk framgång krävs en avsevärd insats. Rimligtvis genom ett gott ledningsarbete. Dagens system inom svensk idrott gör storartade resultat med tanke på resurserna. Allt klaras via ideella insatser i enstaka klubbar, men det saknas en ändamålsenlig nationell organisation. Bekymren är inte unika för paddling – se följande debatt i Idrottens Affärer. Till stor del är idrotten organiserad mer som ett havererat kolchosjordbruk i Stalins Sovjet, än som väloljat företag med tydlig organisation, tydliga mål och incitament för utveckling och driv.

Framtiden för Svensk Kanotslalom ser dock väldigt ljus ut. Målet är att inom en överskådlig framtid införa betydligt mer professionalism och proffsträningsanläggningar.

EM 2015 : Länk resultat och video

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.